Re: Smidsvuur

Auteur: Jaap van der Steen

Simon Stammis:
Herinneringen uit 1950 aan mijn schooltijd op deze ambachtschool;
Bijv. aan meester Vermeulen van Bankwerken; hij had voor de gewoonte om (na een harde schreeuw) een bankhamer te gooien naar onder de les babbelende leerlingen.
Eén jongen - hij heette Honing - gooide de bankhamer brutaal terug en deze kwam precies in het smidsvuur terecht en de gloeiende kolen spatte tegen meester Vermeulen en heeft dat gooien sindsdien nooit meer geflikt.
Op Montage schoten enkele leerlingen een dubbel gevouwen stukje
elektriciteitsdraad met een elastiekje uit een openstaand raampje tegen een raam van een lager gelegen pand waar kleermakers werkten. De baas van dat bedrijf ging klagen bij de congierce. Deze kwam het klaslokaal in om de meester - ik weet zijn naam niet meer - te verwittigen.
De daders 'wisten van niks' en de meester deelde daarom geen straf uit.
Wanneer er onder leerlingen onenigheid was, riep de stoerste van de twee;
'Vijf uur op het pleintje' en werd deze ruzie na schooltijd op straat uitgevochten

Vermeulen, de bankwerkleraar, kon er zelf ook wat van. Als er "bukken'werd geroepen kon je er vanuit gaan dat er hamer door de klas vloog, die hij gooide. Overigens ben ik de man dankbaar. Hij heeft er voor gezorgd dat ik naar de Elektrotechnische School (ETS) kon gaan hetgeen me nu een goed pensioen oplevert. De tussenliggende jaren zijn voor de "ambachtsschool" niet relevant.