Les, hoezo?

Auteur: Adri Gerritsen

Ook ik heb een aantal jaren van Chris Wimmers les gehad; accordeon en piano (begin zeventiger jaren).
Nadien ben ik overgestapt naar een docent aan het conservatorium. Ik herinner mij nog goed hoe ik de eerste keer iets moest voorspelen aan de man die ieder jaar zijn beste leerlingen een voordracht liet geven in de kleine zaal van het Concertgebouw. Voor dit doel had ik de bladmuziek van Dhr. Wimmers meegenomen in de hoop hier de nodige indruk mee te kunnen maken. Niets bleek echter minder waar ...
Nu, 40 jaar later, kan ik erom lachen en besef ik dat ik nooit écht les heb gehad van Dhr. Wimmers: kruisen en mollen omcirkelen met een ballpoint, een docent-onwaardige manier van lesgeven. Het heeft mij dan ook jaren gekost om deze didactische onzin weer af te leren.
Nee, Chris Wimmers was een rasechte handelaar die niets liever deed dat leerlingen een nieuwe accordeon verkopen.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat hijzelf wél goed kon spelen. Het was hem echter niet gegeven dat op zijn leerlingen over te brengen ...