Accordeonles bij Chris Wimmers, deel 2

Slotermeer

Hij gaf accordeon en pianoles en woonde vele jaren op de Burgemeester Vening Meineszlaan 81 in Amsterdam-Slotermeer. Ik had halverwege de jaren 60 accordeonles van hem. In een vrijstaand schuurtje achter zijn huis werden de accordeonlessen gegeven. De pianolessen werden in zijn huiskamer gegeven. Ik heb het nu over muziekleraar Chris Wimmers.

Het naambordje (moeilijk leesbaar) op de deur van Chris Wimmers op de Burgemeester Vening Meineszlaan wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, bewerkt door Okko Steensma

Componisten

Ik kan mij nog wat bladmuziek voor de geest halen wat ik speelde in die tijd van onder meer muzikanten als, Fred.Roosendaal, Coen van Orsouw en Henk Langerak, die heel vaak muziek componeerden of bewerkten voor accordeon. Enkele nummers die ik aardig onder de knie had waren: Droomland, Whispering Hope, Il Torino, Fleurs de Mai, Spaanse Nacht, After the Ball, Du Du Liegst Mir Im Herzen, Auprès de ma Blonde, Als In Ons Hart Een Lied Weerklinkt, Blume Von Tahiti, Jungen Komm Bald Wieder, al dan niet geschreven of bewerkt door bovenstaande muzikanten.

Saai

Er zullen nu waarschijnlijk lezers zijn die denken ‘wat een saaie nummers allemaal’. Om je de waarheid te zeggen, speelde dit natuurlijk ook bij mij in mijn jeugdjaren. Naarmate ik richting tienerleeftijd groeide en ik mij langzamerhand steeds meer ging interesseren voor de beatmuziek, liet ik mij hierdoor toch weleens beïnvloeden. Er waren altijd van die zogenaamde populaire kinderen in je directe omgeving die het dan hadden over een luchtverdeelkast in plaats van een accordeon. Dit werkte niet echt motiverend. Ik ben zelfs een keertje halverwege gestopt. Maar de kick van het spelen was voor mij toch de combinatie van het kunnen notenlezen van bladmuziek en het spelen ervan.

St. Catharinakerk

Regelmatig werd en door de leerlingen geoefend in de St. Catharinakerk op de hoek van de Burg Vening Meineszlaan en de Burg. Eliasstraat. Voor deze gelegenheid moest de leerling zijn / haar accordeon, muziekstandaard en bladmuziek meenemen. Dat was voor kinderen zoals ik in die tijd best een opgave, temeer omdat ik vanuit Geuzenveld met de bus naar Slotermeer reisde. De leerlingen werden hiervoor door Chris Wimmers in 3 categorieën ingedeeld, namelijk A (ervaren), B (gevorderd) en C (beginners). De beginners speelden van 18:00 -19:00, de gevorderde en ervaren leerlingen speelden respectievelijk 1 en 2 uur later. Chris stond op het podium en gaf aan welk lied we gingen speelden. Met een maatstokje gaf hij het tempo aan en zorgde dat iedereen gelijk bleef. Achterin een zaal hadden we een echte drummer die de leerlingen ritmisch begeleidde. De drummer kan ik mij nog een beetje voor de geest halen, hij had een bril op en was volgens mij invalide of zoiets want hij kon heel moeilijk lopen.

Uitvoering in het Roothaanhuis

Halverwege de jaren 60 werd er door alle leerlingen van Chris Wimmers een uitvoering in het Roothaanhuis in Amsterdam gegeven. Ouders en overige familieleden waren allemaal uitgenodigd naar gelang er nog kaarten beschikbaar waren natuurlijk. De leerlingen waren op dezelfde wijze ingedeeld als in de Catharinakerk en hadden voor deze gelegenheid een mooi pakje aan. De show werd gepresenteerd door de in die tijd bekende cabaretier Cees de Lange.

Lees ook deel 1.

Piet Geerling

vVanaf mijn vierde jaar kreeg ik gedurende 16 jaar accordeonles van Chris Wimmers.s

Ik was 4 jaar toen ik bij Chris mijn eerste accordeonles kreeg. Lezen kon ik nog niet maar ik leerde welke toets bij welke noot hoorde. 15 jaar heb ik les van hem gekregen. De eerste jaren in de winkel van zijn ouders (achter in een klein kamertje) op de korte Nieuwendijk en later in Amsterdam West. Jaren waarin er nog geen T.V was en de jaarlijkse uitvoeringen, met bal na, in Kras, Bellevue, de Doelen en later Marcanti.

Avonden waar iedereen naar uitkeek, want T.V werd pas later algemeen goed. Ik herinner mij nog artiesten op deze avonden zoals Cees de Lange, Heintje Davids (op oude leeftijd) Johnny Jordaan en Frits Vrolijk.

Ook de jaarlijkse busreis was in die tijd voor iedereen groot feest. Vaak meer dan 10 bussen reden, begeleid door de motorpolitie, vanuit Amsterdam naar een bestemming in Nederland. In iedere bus zat een gevorderde leerling,die accordeon speelde. Het was het tijdperk van Johnny Jordaan en Tante Leen, dus deze muziek werd veel gespeeld en luidkeels door iedereen meegezongen.

Okko Steensma

Re:Re: Muziek van Henk Langerak

Re: Muziek van Henk Langerak

Flip Jonkman schreef op 27 januari 2013:
Vele bewerkingen van Henk Langerak heb ik mijn archief.
Maar wie heeft meer informatie over Henk Langerak?

Toevallig vandaag de volgende link gevonden over muziek leraar Henk Langerak. Veel leesplezier:

Jan F Hollander

Overlijden: Christiaan (Chris) Wimmers 3 apr 2014 (88 jaar)

Op donderdag 10 apr j.l. vernam ik, dat de bekende accordionist Chris Wimmers, voorheen wonende
aan de Prinsesseweg (rug aan rug woningen), en later in (flatgebouw LDC), in woonzorgcentrum "Huis in de Duinen" is overleden op donderdag 3 apr. Dit lieve gezin, wat ik leerde kennen tijdens mijn werkzaamheden als marktmeester, wat al zoveel zorgen had meegemaakt vanwege hun gehandicapte dochters, die beiden zijn overleden en enkele jaren terug zijn echtgenote Fietje. Al met al zullen ze node gemist worden in het Zandvoortse. r.i.p.

REY Aimé

Flip Jonkman:

Je recherche les partitions de :jordaan wals et seringen wals.où les trouver ?

Okko Steensma

re: FAM. WIMMERS

Beste Jan Swart.

Onlangs ben ik gestuit op een link met een aantal foto's waarop volgens mij Chris Wimmers te zien is. De foto's zijn een aantal jaren geleden gemaakt tijdens een opening van het Louis Davidscarré in Zandvoort. Zie de link http://www.zvoort.nl/archief/eerste-bewoners-nieuwe-ldc-ontvangen-sleutel/

Wellicht kun je hem op deze manier weer benaderen. Ik weet niet zeker of hij het het is hoor, het is al meer dan 40 jaar geleden dat ik hem voor het laatst gezien heb.
In ieder geval succes.

Jan swart

Fam.Wimmers

met groot genoegen heb ik dit gelezen . ben jaren met mijn vrouw bevriend geweest met de fam . wimmers. kende ook hun dochters goed ,en ben div. malen bij hun op bezoek geweest in Zandvoort.
helaas is er de klad in onze vriendschap gekomen geen ruzie of zo. maar de fam . Wimmers is toe naar Zandvoort verhuist en toen is tot mijn spijt het contact versobert. Ik heb altijd veel respectgehad voor deze mensen ,ten eerste hoe ze met hun dochters omgingen en ten tweede voor zijn piano en accordeon spel. ik weet nog ik een keer met hem naar een accordeon vereniging ging om te kijken , was volgens mij Mucica er gens achter de Johan Huizingalaan...toen zei iemand tijdens het gesprek dat het nummer Flick Flack niet op een pianoklavier gespeeld kon worden. nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd, Ome Chris lende een accordeoen speelde alles wat gevraagd werd. de hele zaal was stil.. ik lees net hier boven ergens dat tante is overleden ,ik vind het nogmaals heel jammer dat ik het contact verloren heb en misschien kom ik ooit de grote accordeonist Chris Wimmers nog tegen. er is Immers maar 1 Chris Wimmers . PS. Ome Chris wimmers zijn moeder heb ik ook gekend deze hete van haar meisjes naam . Overweg en was fam. van de overweg welke bij de three jacksons speelde.
.

Flip Jonkman

Muziek van Henk Langerak

Adri Gerritsen

Nostalgie

Ondanks zijn manier van lesgeven, blijven het toch kostbare jeugdherinneringen. Een aantal dingen staat mij nog helder voor de geest.
Zo kan ik mij nog goed herinneren hoe ik de allereerste keer in het schuurtje achter zijn huis accordeonles kreeg. Enthousiast pakte hij na afloop de telefoon en belde mijn ouders op om te vertellen dat ik zeer talentvol was. In de jaren daarna heb ik dat tafereel zich zien herhalen bij alle andere nieuwe leerlingen. De eerste scepsis had zich van mij meester gemaakt.
Iedere donderdagavond werd er (voor mij was dat de periode 1971-1974) geoefend door de groepen A, B en C in de plaatselijke kerk. De penningmeester (volgens mij heette hij Dhr. Schiele) plaatste dan een stempeltje in een boekje, dat, eenmaal vol, recht gaf op toegangsbewijzen voor de jaarlijkse uitvoering in Marcanti aan de Jan van Galenstraat. De kerk had een steile trap naar beneden. In de buurt daarvan stond altijd een leerling zeer gemotiveerd te spelen.
De bladmuziek haalde ik bij Höwekemeijer, ergens in de buurt van het Weteringcircuit. Er stond altijd een oudere dame in de zaak die werd vergezeld door haar jongere compaan (zoon?). Nadien is de winkel verhuisd naar de Bredeweg in de Watergraafsmeer.
Zijn manier van lesgeven heb ik nooit begrepen. Als zakenman kwam hij naar mijn oordeel veel beter uit de verf en is als zodanig zijn echte roeping misgelopen. Wat namelijk te denken van de uitvoeringen in Marcanti? altijd weer een genot om naar toe te leven. Uitvoeringen van de groepen A, B en C met als uitsmijter het optreden van een bekende artiest. Onlangs moest ik hier weer aan terugdenken toen John Kraaykamp sr. overleed. Ooit stonden we, als groep B, achter de coulissen van Maracanti oog in oog met deze markante persoonlijkheid. Ook toen was het grappen en grollen ...

Okko Steensma

Re: Les, hoezo?

Beste Adri,

Leuk dat je reageert. Ook al hebben we niet echt les gehad volgens de conservatorium maatstaven, ik heb accordeon leren spelen en volgens mijn familieleden kon ik al lekker spelen en dat voor een jongen van 11, 12 jaar.
Ik herinner mij de eerste lessen, een melodietje spelen met één hand. Het werd daarna steeds moeilijker en de linkerhand, de bassen kwamen erbij. Uiteindelijk speelde ik van losse bladmuziek en inderdaad zoals jij zegt, de kruizen en mollen werden omcirkeld, de maat werd er bij geschreven en Chris speelde het nummer een keertje voor. Wat mij betreft mocht hij best wat aardiger zijn - hij kwam een beetje nors over - maar het is bij mij toch allemaal goed overgekomen.

Adri Gerritsen

Les, hoezo?

Ook ik heb een aantal jaren van Chris Wimmers les gehad; accordeon en piano (begin zeventiger jaren).
Nadien ben ik overgestapt naar een docent aan het conservatorium. Ik herinner mij nog goed hoe ik de eerste keer iets moest voorspelen aan de man die ieder jaar zijn beste leerlingen een voordracht liet geven in de kleine zaal van het Concertgebouw. Voor dit doel had ik de bladmuziek van Dhr. Wimmers meegenomen in de hoop hier de nodige indruk mee te kunnen maken. Niets bleek echter minder waar ...
Nu, 40 jaar later, kan ik erom lachen en besef ik dat ik nooit écht les heb gehad van Dhr. Wimmers: kruisen en mollen omcirkelen met een ballpoint, een docent-onwaardige manier van lesgeven. Het heeft mij dan ook jaren gekost om deze didactische onzin weer af te leren.
Nee, Chris Wimmers was een rasechte handelaar die niets liever deed dat leerlingen een nieuwe accordeon verkopen.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat hijzelf wél goed kon spelen. Het was hem echter niet gegeven dat op zijn leerlingen over te brengen ...

A.L.de Jongh

Re: Dochters Chris Wimmers

m.Jansen:
De dochters van Chris Wimmers zijn /waren gehandicapt.En woonde in Zandvoort in Nieuw Unicum.Ik weet dat er 1 dochter jaren geleden is overleden.Weet iemand of Chris en zijn vrouw nog leven?

Ome Chris zijn vrouw is gisteren 20 sept.gecremeerd in Driehuis-Westerveld

Okko Steensma

Dochters Chris Wimmers

Geachte M. Jansen.

Chris had inderdaad 2 dochters die allebei invalide waren. Ze waren volgens mij nog heel muzikaal ook. Een van de dochters heette Christie. Ze kwam weleens op krukken de schuur binnen wandelen waar de accordeonlessen werden gegeven. Of Chris en zijn vrouw nog leven weet ik niet.

m.Jansen

De dochters van Chris Wimmers zijn /waren gehandicapt.
En woonde in Zandvoort in Nieuw Unicum.
Ik weet dat er 1 dochter jaren geleden is overleden.
Weet iemand of Chris en zijn vrouw nog leven?

Okko

Leuk Ron,

Die spreuk kende ik niet.

Ron

Chris Wimmers

Er is maar immers
één Chris Wimmers

Zo luidde de reclametekst.

Voor Truus Blenderman

Dag Truus,

Ik heb even gezocht en gevonden. Via onderstaande links is het lied ‘Als in ons hart een lied weerklinkt’ op bladmuziek te vinden:

(erg summier, maar misschien toch bruikbaar)

Op de sites staat aangegeven hoe je moet bestellen. Zo niet, dan even zoeken via contact (bovenaan de sites) of eerst via hom (ook bovenaan) en vervolgens contact.

Nog een mogelijkheid is om een oproepje te plaatsen op muziek.startpagina.nl/prikbord/

Succes, en groeten van Channah

Okko Steensma

Een lied weerklinkt

Truus,

Momenteel op Marktplaats van een verkoper uit Boxtel:

Accordeon solo Een lied weerklinkt Henk Langerak 136

Deze uitvoering is geschikt voor accordeon

Okko Steensma

Een lied weerklinkt

Truus,

Kijk op Marktplaats. Er zijn regelmatig verkopers die dit lied en vele andere bladmuziek te koop aanbieden. Ik ken dit lied dan ook van Henk Langerak.
Houd Marktplaats in de gaten!

Truus Blenderman

Als in ons hart een lied weerklinkt.

Goedenavond,
Ik ben op zoek naar bladmuziek van "Als in ons hart een lied weerklinkt" ooit gezongen door Christine Spierenburg met het jongenskoor uit Vught.
Misschien zijn er onder u die hiervan in het bezit zijn en dat hoor ik dan graag.
Met vriendelijke groet,
Truus Blenderman

christa prins

ik had pianoles

Ik had pianoles bij meneer Wimmers (zoals ik hem vol ontzag noemde). In zijn woonkamer, op de woensdagmiddag en o wee als ik het huiswerk niet had gedaan. Ik kan niet zeggen dat ik, achteraf natuurlijk, goed les van hem heb gehad. Didactisch klopte het gewoon niet. Ik bleef ook rustig weken achter elkaar les, want dan had ik thuis weer tijd om te leren en mijn moeder maar mopperen dat ik altijd hetzelfde stuk moest leren. Kwam ik na een week of drie weer opdraven dan zei hij er niets van (en mijn moeder dacht dat ik gewoon naar les ging maar dat half uur bleef ik lekker in de speeltuin halverwege huis en pianoles). Ik heb we wel altijd afgevraagd hoe het nou zat met zijn dochters.....