Muziek bepaalt je leven (reactie)

Verteller: Okko Steensma
Amsterdam-West

Op de stukken van Stan over de invloed van muziek op zijn leven zette Okko Steensma deze reactie op onze website.
Omdat niet iedereen deze uitgebreide en interessante reactie direct kan vinden, hieronder de volledige tekst.

'Muziek bepaalt je leven'
Leuk die verhalen Stan. Ik heb ze met plezier gelezen en ja, inderdaad, muziek hoorde er bij en trouwens nog steeds natuurlijk. Ook al is de muziek van deze tijd erg veranderd t.o.v. die van de beginperiode, nieuwe hits worden nog altijd geboren. Dat alle melodieën gebruikt zouden zijn kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Een vriend van mij zij ooit: ‘als je de muziek maakt die iedere wereldburgen mooi vind dan heb je de formule voor wereldvrede’. Deze muziek moet nog uitgevonden worden vrees ik.
Als ik bepaalde nummers uit de sixties terug hoor dan kunnen de rillingen over m'n rug lopen en komen bepaalde gevoelens of herinneringen weer sterk naar boven. Herinneringen aan m'n schooltijd, vrienden en vriendinnen, (beginnende of uitgegane)verkering, je eigen slaapkamer, het jongerencentrum, ruzie met je ouders over te harde muziek of een verplicht kappersbezoek, het zal me altijd bijblijven. Ook de avond dat Jeff Beck met Hi Ho Silverlining op tv kwam (programma Fanclub, Doebiedoe of Moef Ga Ga) en die geweldige gitaarsolo speelde – ik had nog nooit een gitaarsolo gezien – zal ik nooit vergeten.
Ik weet nog goed dat ik begin jaren 60 voor een Philips radio zat. Het was voor die tijd een moderne radio met speakers aan de linker en rechter zijkant. Stereo weergave was al mogelijk en het apparaat had tevens een aansluiting voor een losse pick-up. Als ik niet op school zat luisterde ik zo vaak mogelijk naar Veronica op 192. Hoe ik aan deze zender kwam weet ik niet meer. Misschien van mijn ouders?
Door het luisteren leerde je niet alleen de programmering kennen zoals Muziek terwijl u werkt, Koffietijd, Hits a Gogo, Hits uit Zee, de Top 40, maar ook de DJ’s, zoals Tineke, Joost den Draaijer, Jan van Veen, Rob Out, Stan Haag, enz. Ik kon maar niet genoeg krijgen van die muziek en wilde dus mijn eigen radiootje. Na m’n moeder een tijdje gek gezeurd te hebben gingen we naar de Slotermeerlaan, ik meen naar T. Vilters en ik kreeg een heel klein radiootje dat werkte op een 9 volts batterijtje. Er zaten een tweetal draaiknoppen op, één voor de zenders en één voor aan/uit en hard/zacht. Geweldig was dat, lekker ’s avonds in je bed liggen luisteren naar al die bekende hits. En was er even geen (bekende) hit dan draaide je verder aan de zenderknop en stuitte je op de typische geluiden van Radio London of Caroline. Dit ging meestal gepaard met enige ruis, althans bij mijn radiootje. Ik vond die scheidingsdeuntjes tussen de nieuwsboodschappen altijd erg leuk. Ik stelde me dan voor dat al die DJ’s op dat moment ergens op een zendschip zouden zitten. Ik ben dikwijls in slaap gevallen met de radio nog aan. ’s Ochtends was de batterij dan leeg.
Bij ons in de straat woonde een jongen die al wat ouder was. Ik noem hem hier even Pietje L. Hij was in ieder geval al 16 want hij had een brommer. Het merk was Batavus en achterop hing een lange spatlap. Als hij de brommer startte dan hoorde ik dat. Als hij wegreed dan wapperde zijn lange haar om zijn oren en keek ik hem meestal na en kon ik niet wachten tot ik 16 was. Piet woonde op de begane grond en had een slaapkamer grenzend aan de straatkant. Regelmatig hoorde je muziek uit het slaapkamerraam komen. Na een tijdje stonden er dan een aantal jochies waaronder ik – we waren denk ik 12 a 13 jaar – voor het open raam te luisteren en zagen Piet dan zitten op de grond in kleermakerszit met een LP in zijn hand, die hij aandachtig doornam. De muren hingen vol met posters. De muziek klonk erg gaaf. Het bleek Rubber Soul van de Beatles te zijn die net uit was gekomen.
Tijdens de uitverkoop liep ook ik alle platenzaak in Slotermeer of in de stad af. V&D, Bijenkorf, Caruso, T. Vilters en toen ik in later Osdorp woonde waren dit Duyvene en Remmers, Radio West, Elvy. Het was heerlijk om in die bakken te graaien en dat plaatje te kopen wat nu maar een gulden kostte i.p.v. Fl. 4,25. Oké, het plaatje was dan al oud maar dat deerde mij niet. Alleen al het verzamelen van sommige LP hoezen was al een sport op zich. Ook de lucht van deze hoezen was een genot om in te ademen. Later toen de cd’s kwamen werd het m.i. heel steriel. Aan de geurloze harde plastik hoesjes kon ik in het begin maar niet wennen. En ze waren nog duur ook.
Ik bezocht eind jaren 60 af en toe jongerencentrum Kwak op de Osdorper Ban. M’n ouders hadden dat liever niet maar ja, dat hoorde er toch echt bij. In Paradiso en Fantasio kwam ik al niet in die tijd. Overigens vermeldenswaardig is dat mijn twee zonen de afgelopen jaren al een aantal keren in Paradiso zijn geweest voor een of ander Hiphop concert. Als ik hen vertel dat ik daar vroeger niet mocht komen dan kijken ze mij vreemd aan. In Kwak draaiden ze altijd lekkere harde muziek. De buurtbewoners waren het daar niet mee eens vrees ik. In mijn herinneringen werd er altijd underground gedraaid en daar paste zo mooi die vloeistofprojectie bij, die werd geprojecteerd tegen de gekleurde wanden en dak. Er waren volgens mij helemaal geen stoelen. Iedereen zat of lag op de grond. Sommige lieden konden je zo heerlijk wazig aankijken. Het één en ander kwam mij nogal psychedelisch over. Ik heb nooit pillen of drugs gebruikt maar ik kan mij heel goed voorstellen dat als je wel gebruikte en naar muziek van bijvoorbeeld Jimi Hendrix zat of lag te luisteren en daarbij de beelden van de vloeistofprojectie bekeek, je je waande in hogere sferen. Eén van die platen die ze vaak draaiden in Kwak en die ik daar heb leren kennen was In a Gadda Da Vida van Iron Butterfly. Ik hoor nog steeds die lange drumsolo en die op een olifant lijkende gitaarsolo in het jongerencentrum. De akoestiek was daar geweldig. Ik moest en zou die plaat hebben. Hij was echter nergens te krijgen. Uiteindelijk haalde ik hem weg bij de platenzaak van Rob Out in de Kinkerstraat. Trots als ik was liet ik hem op mijn kamer horen aan mijn vrienden. Ze waren helaas niet zo euforisch als ik. Ze waren natuurlijk wel wat gewend wat mijn muziekvoorkeur betrof maar dit ging ze denk ik wat te ver. Oké, niets aan de hand, dan luisterde ik wel alleen. Ze draaien wel bij dacht ik. En later was dit ook het geval.

Okko Steensma

Lees ook het eerste deel en het tweede deel van 'Muziek bepaalt je leven' van Stan.

Okko Steensma

RE: RE: SIDE BY SIDE

-jan schoemaker:
Side by Side was een band uit voornamelijk Slotermeer, Geuzenveld en Oudwest en Noord. We speelden inderdaad soulmuziek. Bandleden Eric Seijmonson, Max Helder, Dick Hauser, Rob Hauser, Piet Schoemaker, Ron Schachtschabel, René de Pruysenaere, Bert Sanders, André Helder en Jan Schoemaker.

Beste Jan, Ik was bij een optreden van Side by Side op 28 november 1970 in de Uitweg. Jullie speelden op het podium voor de kerkzaal. Op die avond kreeg ik voor het eerst verkering, dus die datum zit in mijn hersenpan gegrift. Wat mij verder bij is gebleven dat jullie het nummer In A Gadda Da Vida van Iron Butterfly speelden met blazers op de achtergrond. DIt klonk heel apart.

Okko Steensma

-jan schoemaker:

Beste Jan, Ik was bij een optreden van Side by Side op 28 november in de Uitweg. Jullie speelden op het podium voor de kerkzaal. Op die avond kreeg ik voor het eerst verkering, dus die datum zit in mijn hersenpan gegrift. Wat mij verder bij is gebleven dat jullie het nummer In A Gadda Da Vida van Iron Butterfly speelden met blazers op de achtergrond. DIt klonk heel apart.

jan schoemaker

Re: Re: Side by Side

-jan schoemaker:
Fred:Side by Side dat was toch een band uit Osdorp? Een band met een aantal blazers als ik het wel heb. Ze speelden soulmuziek en traden , net als onze band, een keer op in de Aker in Osdorp .

Hallo, heb nog contact met een aantal van bovengenoemde personen. Hausers, Pruyssenaere en Schoemaker

-jan schoemaker

Re: Side by Side

Fred:

jan schoemaker

Re: Side by Side

Fred:

Side by Side was een band uit voornamelijk Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp. We speelden inderdaad soulmuziek.

Leo Bosch.

Re: Re: lijn 3

Leo Bosch:
peter van zwam:Ja ,dat was een mooie tijd in Amsterdam zo eind jaren 60 begin 70 je had er vele groepen THE MASKERS, SIDE BY SIDE THE OUTSIDERS , THE SAINT LOUIS SET , BRAINBOX ,SHORT 66 , zomaar een paar uit de vele duizenden die optraden in lijn 3 maar die opvielen door hun perfekte optreden Zelf was ik manager van de beatgroep The Apples uit Osdorp en de band speelde regelmatig in allerlei zaaltjes, drie en soms wel vier keer per week was geen uitzondering en de zalen waren altijd bomvol, alleen we hebben er nooit een stuiver aan overgehouden,en aan het einde van de rit dacht zo in 1971werd ook nog een gedeelte van onze spullen in onze repeteer kelder van het AMVJ gebouw aan het leidsebosje gejat, dus einde verhaal .Maar na vele jaren later toch een leuke herinneringdie ik nooit zal vergeten, alleen zijn de fotos van die tijd bij een brand verwoest alleen een klein beetje archiefkan mij nog aan die tijd terug brengenweet dat er films door muziekexpress en fotos zijn gemaakt door bezoekers dus hou ik me aanbevolen Ook mocht ik voor een blauwe maandag wat regelen voor THE SAINT LOUIS SET Ik regelde dat zij mee mochten doenaan het NCRV TV programma RODEO een talenten jacht in december 1969 ,met het nummer A DAY IN THE LIFE van THE BEATLES en THE THOUGHT OF EMERLIST DJAVJACK van THE NICE en nog een derde nummer bleven zij 7 minuten in beeld gelijk met de MEDLEYS die al een paar keer hadden gewonnen met ook het maximale aantal minuten Dit alles resulteerde dat er een plaat gemaakt mocht worden bij dureco onder het label Pink Elephant op de a kant I NEED YOU en op de b kant NEXTZelf heb ik er geen exemplaar van, en na zoveel jaar zoek ik hem nog steeds

Klopt helemaal dit verhaal, zelf heb ik ook nog een orgineel exemplaar. Kijk eens op nederbeat, daar is het singeltje nog te beluisteren.

Leo Bosch

Re: lijn 3

peter van zwam:

petervanzwam

space 7

Side by Side was inderdaad een 11 mans orkest en speelde
soul, gaven een perfekte show ,en altijd uitverkocht huis
ook hun showkleding viel niets op aantemerken
En THE APPLES zijn in dat zelfde Akergebouwtje in osdorp begonnen met hun allereerste optreden.
ja, dat was echt lachen moet je nagaan dat alle aparatuur werd
gebracht in een trabant met laadruimte van de Gorsstraat
wijkje eindpunt lijn 17 naar de AKER
ja, dat waren nog eens tijden

Space 7 versus Saint Louis Set

Nu snap ik het, dus de Saint Louis Set heeft ons van onze beroemd worden afgehouden. Hahaha. Zo zie je maar dat het GvW alle misdaden oplost. Grapje hoor Peter, het was jullie gegund.

Side by Side

NCRV Rodeo

Ik herinner me dat ene Didier van Koekenberg ,producer van dit programma bij de NCRV , bij een repetitie kwam kijken van onze band Space 7 aan de Haarlemmerweg 502 . Hij vond het wel goed maar had van te voren aangekondigd dat er meerdere gegadigden waren voor zijn (laatste?) uitzending en
dat we nergens op moesten rekenen. In zijn lijstje stonden we uiteindelijk 2e en ons 1e TV optreden ging helaas niet door.
Dit zal zo rond 1969 geweest zijn van wat ik me er van herinner.

peter van zwam

lijn 3

THE OUTSIDERS , THE SAINT LOUIS SET , BRAINBOX ,
SHORT 66 , zomaar een paar uit de vele duizenden
uit Osdorp en de band speelde regelmatig in allerlei zaaltjes,
drie en soms wel vier keer per week was geen uitzondering
Maar na vele jaren later toch een leuke herinnering
die ik nooit zal vergeten, alleen zijn de fotos van die tijd
bij een brand verwoest alleen een klein beetje archief
kan mij nog aan die tijd terug brengen
weet dat er films door muziekexpress en fotos zijn gemaakt door bezoekers dus hou ik me aanbevolen
aan het NCRV TV programma RODEO een talenten jacht
gelijk met de MEDLEYS die al een paar keer hadden gewonnen
met ook het maximale aantal minuten
op de a kant I NEED YOU en op de b kant NEXT
Zelf heb ik er geen exemplaar van, en na zoveel jaar zoek ik hem nog steeds

Lijn 3

Nooit geweten dat "Lijn 3" al langer bestond.
Een beetje fatsoenlijke oefenruimte in Amsterdam vinden was sowieso niet gemakkelijk in de jaren 60. Wij (Space 7)hadden de ongelooflijke mazzel dat we aan de Haarlemmerweg 502 (thans parkeerterrein van de Postbank) een oud vrijstaand boerderijtje annex woonhuisje konden gebruiken als oefenruimte. Het stond nagenoeg op instorten maar we mochten het gebruiken omdat makelaar Hoen speculeerde met de grond en het huis voor hem bijzaak was. Van 1966 tot 1973 daar gerepeteerd en een geweldige tijd gehad. Op een enorme brand na , die de ernaastgelegen loodsen van Steenhouwerij "Gerard" volkomen in de as legden.

Die singles zijn inderdaad moeilijk te vinden. Ik heb hier "What's that sound" (orig.Stephen Stills) van hun. Verder heb ik met mijn bandje (Space 7) "The game of love" van Bobby Green Selection gespeeld. Ik zoek nog steeds naar de overige singles van Bobby Green Selection.

Lijn 3

Hallo Fred,

Die drummer heette Han Copperfeld, volgens Popinstituut Nederland. Andere leden waren, de door jou al genoemde Bob van der Vaart, zang en toetsen, Nars Rouis, gitaar en Rob Groene, basgitaar.
Volgens mij hebben wij dezelfde groep gezien daar in Lijn 3.
Nu je het erover hebt. Ik zat eerst nog te twijfelen of het Swinging Soul Machine was, maar nu je deze band noemt en de muziekstijl kan dat heel goed deze band zijn geweest.
Volgens mij zijn deze singles toch wel veel gezocht, als ik zo hier en daar eens Google.
Die kelder onder de Vondelbrug bestond al heel lang, in het boek Rockin Ramona, over de Indorockers, staat daar al een foto van in. Toen heette het PCB of PCR ofzo.

Lijn 3

Lijn 3 was is de jaren 60 en 70 een alternatieve oefenruimte voor bandjes. Zoals de Amsterdamse groep Bobby Green Selection. Honkballers die elkaar ook in de muziek vonden.
Ik heb ze in 1969 mogen aanschouwen op het Jordaanfestival , ze speelden daar op een 3 tal schuiten die dwars over de Palmgracht? waren gelegd. Een geweldige groep met als organist/zanger Bob van der Vaart die later in the Motions ging spelen, net als de drummer van de BGS, zijn naam is me helaas ontschoten, Couberville o.i.d. Op diezelfde schuiten werden wedstrijden voor Bandjes gehouden , Amsterdamse groepen als Rembrand en Space 7 deden daar o.a. aan mee.
Ergens begin jaren 70 kwam ik de Bobby Green Selection weer tegen onder de Vondelparkbrug in lijn 3 .
Ze speelden op begerige spullen als ; Marshall torens, Hammond orgel. Ze hebben totaal 5 singles gemaakt, maar nooit een echte hit gescoord. Kwa geluid leek het nogal op de Engelse Spencer Davis Group, compleet met hete aardappelstem van Bob van der Vaart.

Muziek bepaalt je leven

Hallo Okko, leuk dat je reageert. Je noemt namen van platen / radiozaken op die ik al weer vergeten was !
Rob Out ja, die had die platenzaak in de Kinkerstraat.
In die tijd kwam ik ook niet in Paradiso. Wel was ik een keer zo brutaal om bij het kraken van die kerk van de Vrije Gemeente te zijn ( later Paradiso ) ik ging mee naar binnen als nieuwsgierig ventje en kon niet meer naar buiten want de ME kwam naar binnen.
Ik heb toen heel lang in een kast gezeten, toen ze weg waren ben ik over een hek geklommen en was weer buiten, en bang dat ik was. Eens maar nooit weer dacht ik.
Ik ben wel eens een keer op een zondagmiddag in Lijn 3 geweest in het Vondelpark, dat was onder de Vondelbrug, heette Lijn 3 omdat die tram daar overheen reed. Dat was een beatkelder en de tram hoorde je ook. Ik was daar eigenlijk allemaal veel te jong voor, maar blufde mij daar doorheen. Maar dat was allemaal eenmalig, dat soort dingen.
En zo ging het steeds, ik kwam net steeds een paar jaren te kort voor al die dingen. Net zo als met de Sloterplastijd.
Ik was er allemaal wel bij, maar hoorde er niet bij.
Iron Butterfly was 1 van mijn favoriete bands, was ook de naam van mijn eerste piratenzendstation op de middengolf.
Ik weet niet of die tijd nu leuker was als nu of niet.
Daar ben ik eigenlijk nog steeds niet uit.
Het was wel anders, wat ik wel een voordeel vond, je was gauw tevreden met iets. Zo'n transistorradiootje, de dagelijkse krant, de TV programma's die je noemt.
Je keek er naar uit en je genoot er echt van.
Tegenwoordig is er zoveel en kan er zoveel, je moet het steeds verder zoeken om nog je "kick"te krijgen haha !