Uit de verhalenwedstrijd: 'Een brand in Geuzenveld'

Geuzenveld

Het was 24 november 1964 omstreeks 17:30. Ik was 11 jaar oud en liep na een bezoek aan de stad met enkele familieleden in de buurt van het Weteringscircuit en was op weg naar de bushalte om daar de snelbus 20 naar Geuzenveld te pakken. Terwijl wij bij de halte stonden raasden een aantal brandweerauto’s met gillende sirenes voorbij.

Dr. H. Colijnstraat Achterkant Dr. H. Colijnstraat, april 1964 (Foto: Okko Steensma)

Toen we een half uur later uit de bus stapten ter hoogte van het CBR bij de dr. H. Colijnstraat zagen we in de verte de blauwe zwaailichten zich scherp aftekenen tegen de donkere avondlucht. Hoe meer we in de buurt van onze wijk kwamen hoe meer drukte, lawaai en bedrijvigheid er zichtbaar werd. Er stonden diverse brandweerwagens op de straat en op de stoep voor de flat in de dr. H. Colijnstraat tegenover de Sionskerk. Ook lagen er overal slangen. Ik zag dat er brandweerlieden liepen op de 2e etage van de flat. Even later liepen we via de zijkant van de flat via de Sam van Houtenstraat naar de achterkant om zo binnendoor langs Het Friese Rijwielhuis? en door de Johan Kuyckstraat naar ons huis in de Dirk Sonoystraat te kunnen lopen. Aan de achterkant zagen we grote rookwolken uit de woonverdieping van een woning komen welke zich naast het oude en in dat zelfde jaar verwijderde trappenhuis bevond. De bovengelegen slaapverdieping stond nog in brand, althans daar kwam (nog) geen rook uit. Er stond een grote ladderwagen op de plek waar eerst het trappenhuis stond met daarop een brandweerman die de twee verdiepingen aan het blussen was. Gelukkig had er niemand persoonlijk letsel opgelopen. De volgende morgen op school was de brand natuurlijk het onderwerp van de dag. Uiteindelijk bleek het om het ouderlijk huis van een klasgenootje te gaan. Volgens zeggen had haar zusje op school verteld dat ze al haar poppen kwijt was.

Ik moet zeggen dat ik deze gebeurtenis als 11 jarige jongen erg indrukwekkend vond. Te meer omdat er in deze flat een heleboel klasgenootjes woonden. De brand is mij dan ook al die jaren bijgebleven.
Als bijlage heb ik natuurlijk geen foto van de brand maar wel van de betreffende woning en het oude trappenhuis gedateerd uit april 1964, enige maanden voor de brand.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Baak Tino

Alladin kachel

Oorzaak van deze brand was de alladin olie kachel die brandend bij het hengsel op getilt werd waardoor het recervoir (wat niet goed gesloten) was open ging

juup dales

het friese rijwielhuis

wie heeft er nog een foto van die zaak. mijn oldtimer bromfiets komt er vandaan.
grote groet
Juup Dales

PICT0117 stickertje links op het achterspatbord.

PICT0117 stickertje links op het achterspatbord. Door: juup dales

E.M. Proost

Mevr

De beruchte brand was op nummer 181 het huis waar later de fam. Blomberg is komen wonen. Hun jongste dochter was en is nog steeds mijn vriendin. Wij woonden op nummer 175. Wij hadden tussen de twee slaapkamers achter (de pijpenlaatjes) twee schuifdeuren. Zij hadden een stenen muur. Is nog een heel gedoe met Patrimonium geweest toen de fam. Blomberg ging verhuizen: patrimonium wilde nietbgeloven dat die muur er al in zat, en wisten (zogenaamd?) niets meer van de brand...

haha pietje

gezien de datum woonde ik waarschijnlijk toch ten tijde van de brand in de cornelis roobolstraat . Maar ik zie nog wel voor me dat er een kacheltje op de stoep lag.
Heel erg was het voor de betrokkenen, maar, oh, wat vond ik het spannend om te zien.

Oké, oké, ik was dus 10 jaar... dat zou inderdaad beter overeenkomen met Paula. haha...

brand op de gallerij

.... de Mos. Yvonne zat bij mij in de klas

Henny Schaap

Wij woonden op die gallerij waar de brand was. De oorzaak was een petroleumkachel die was gevallen tydens het tillen . De tuin lag vol met voetbalkkleding van Vlug en Vaardig. mevr..... (ik weet de naam niet meer) die waste altijd de shirtjes. De brandweer gooide alles in de tuin beneden. ze konden niet meer in het huis wonen. Als buren hebben we geld ingezameld voor dit gezin.

'Een brand in Geuzenveld'

Foutje
De brand was op 24 november 1965.

paula

brand

goh, nu ik dit zo lees komen er bij mij ook beelden van een brand op die flat. ik liep er de volgende dag weer langs en vondt het eigenlijk heel spannend dat er in "mijn "buurt een brand was geweest. ik was denk ik 11 of 12, weet ook niet of ik toen al in de w.ripperdastr. woonde of nog aan de overkant, in de c.roobolstraat. maakt ook niet uit, het is weer een van de vele herinneringen.

Pieter Plenter

Ik was toendertijd 9 jaar en kwam uit de richting van de Ruyghaverstraat gelopen op weg naar de Wigbolt waar ik woonde, toen ik ter hoogte van de bewuste flat ineens een hoop gebonk en gegil hoorde, ik liep aan de overkant en toen ik naarboven keek zag ik een paar mensen in paniek op alle deuren slaan en "brand" roepen, U zult wel begrijpen dat ik toen te laat voor het eten om 18.00u. thuiskwam. Ik heb daar mijn eerste ervaring gehad van mensen die in paniek waren en van de efficiëntie van de hulpdiensten, brandweer en politie, en denk er niet alleen met gruwel maar ook met fascinatie vanwege de zwaailichten en prachtige wagens aan terug,...
Een van mijn spannende herinneringen aan Geuzenveld.
Ook omdat ik toen op mijn falie kreeg van een ongeruste moeder die zich afvroeg waar ik toch bleef.