Het 'zaaltje' in de Dirk Sonoystraat

Geuzenveld

Dit stukje gaat over de multifunctionele ruimte in de Dirk Sonoystraat 155, oftewel het zaaltje, zoals het in het begin door veel buurtbewoners werd genoemd.

Op deze foto oefent onze klas in het gebouwtje in de Dirk Sonoystraat 155 tijdens het schooljaar 1959 – 1960 Achter de piano zit juf De Krijger. Daar omheen een aantal kinderen, waaronder Herman Hendriks, Alke van der Wal, Ruud Brandsma, Wim de Heer, Gosse de Jong, Bennie Bisschop.<br />Foto: collectie Okko Steensma

Velen van u kennen deze ruimte als de dansschool Daniëls en hebben er waarschijnlijk de eerste danspasjes geleerd en er leuke avonden doorgebracht.
De oudere generatie van ons kennen het zaaltje waarschijnlijk nog als de bibliotheek die er eind jaren vijftig en begin jaren zestig in gevestigd was. Dhr. Bleeker – ik zie hem nog voor me als een kale en nogal beweeglijke en snel lopende man in een grijs pak – had in die tijd de leiding van de bibliotheek. Deze bestond uit een aantal afgesloten wandkasten, welke open- gereden en -geklapt konden worden, waarna deze de ruimte vulden. In die kasten zaten natuurlijk de boeken. Een slim idee voor die tijd. En natuurlijk kon je bij de uitgang je stempeltje krijgen in het boek wat je leende.
Ook was er in de ruimte regelmatig een film te zien voor de jeugd. Opeens schiet mij de naam ‘instuif’ te binnen. Op zaterdagavond was er regelmatig instuif en dan kon je als jongere allerlei leuke dingen doen, zoals, tafelvoetbalspel, knutselen, tafeltennis of andere creatieve dingen. De toegang van de instuif kostte maar 35 cent meen ik mij te herinneren. Tijdens de gezellige avond kon je voor weinig geld een flesje prik kopen en een gevulde koek.

De ruimte, welke voorzien was van een podium, werd ook door diverse scholen gebruikt. Ik zelf zat in die tijd op de Timotheusschool en weet nog goed dat we hier een aantal keren oefenden voor een uitvoering ter ere van het 5-jarig bestaan van deze school. Onze juf zat achter de piano en de kinderen, verkleed, stonden er omheen.

Scholen gebruikten de ruimte ook om gymlessen te geven. Weer later werd er ook muziekles gegeven. Sommige kinderen uit mijn klas hadden er blokfluitles. Ook kende ik iemand die op gitaarles zat. Hierbij schiet mij de naam dhr. Van Os binnen.
Wie dit nog weet mag het zeggen.
De zijkant van het gebouw werd ook regelmatig als doel gebruikt bij het straatvoetbal. Een van de jongens tekende dan met krijt een groot doel op de stenen muur en daarna werd er gevoetbald. Last van auto’s had je in die tijd nog niet.
Ongeveer eind jaren 60 is in dit gebouwtje de dansschool gekomen.
Waar het gebouw vandaag de dag voor wordt gebruikt zou ik niet weten. Ik weet wel dat het in de toekomst, in een vernieuwde Bakema buurt, weer een toepasselijke rol zal krijgen.

Auteur: Okko Steensma

Bekijk meer afbeeldingen

Aan de rechterkant de multifunctionele ruimte in de Dirk Sonoystraat 155. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Nog een foto maar nu vanaf de andere kant. Het hek eromheen was er vroeger niet. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Marcel

Zeg eens aaa

De dansschool is van binnen nog een paar keer te zien geweest bij zeg eens aaa... ik meende 2 e seizoen......rond 1985

Henk Strik

het Zaaltje

Ik kan me het zaaltje nog heel goed herinneren. Mijn ouders hebben er hun 12,5 jarig huwelijk gevierd.later ben ik gaan helpen bij de film, er was een afsluitbare achterwand met een luikje waarachter de filmprojector stond. De zaal zat altijd vol.

Okko Steensma

re: Beste Okko

Hi Peter, toen ik je naam las dacht ik, jongen met stekelhaar (bibop) en een beugel, klopt dat?
Ik zie jou nog voor me. Volgens mij heb ik weleens bij jou in het portiek gespeeld want ik wist nog dat je boven de poort woonde. Ik denk dat we ook dezelfde klassen hebben doorlopen. 4e klas mw. Veltkamp, 5e klas, mr. Horneman en 6e klas, mr. Kappner. Ik ben ook van '53. Ik ben daarna naar de LTS Patrimonium gegaan. Leuk dat je dat nog wist van die politiegeluiden. Volgens mij maakte ik dan met mijn hand een draaiende of knipperende beweging, voorstellende een zwaailicht.

Peter de Lang

Beste Okko,

Ik heb bij jou in de klas gezeten op de Timotheusschool. Ik weet niet precies meer welke jaren, ik ben van 1953 en heb klas 3 t/m 6 daar doorlopen, als laatste bij meester Kappner. Daarvoor 5e klas meester Horneman. Mijn moeder had om de andere zondag in "het zaaltje" een kinderkerk, mijn broer Ronald en ik waren waar natuurlijk altijd bij. Ik was ook lid van de bibliotheek, ik kan mij alleen dhr Bleeker niet meer herinneren. Van de foto hierboven herken ik Jan Bos, ook uit mijn klas. Ik weet wel nog dat jij altijd uit school door de straat liep en een politiesirene nadeed, dat klonk lekker hard in de onderdoorgang. Je vader was bij de politie en jij was daar hardstikke trots op. Ik woonde Dirk Sonoystraat 135, dat is de eerste flat vanaf de Dr. H. Colijnstraat, bovenste verdieping recht boven de onderdoorgang. Erg leuk om dit gevonden te hebben, ik hoop dat je dit nog leest na 7 jaar!

Okko Steensma

re: DHR VAN OS

Beste Jan van Os,

Bedankt voor je reactie. Er was inderdaad nog een familie van Os maar ik weet niet of deze in de buurt woonden. De eerste supermarkt in de Sam van Houtenstraat, ik meen de Vivo (later de Spar), had een eigenaar die dhr van OS heette. De naam stond volgens mij ook op de etalageruit.

Jan van Os

Dhr van Os

Ik (geb. 1954) heb met mijn ouders en zusje van 1958 tot 1963 in de D. Sonoystraat gewoond, ik meen op no. 183, naast de poort. Jammer genoeg kan ik mij weinig tot niks herinneren van het zaaltje.
misschien dat er meer fam. van Os in de buurt woonden maar daar is mij niets van bekend. Mijn vader gaf er zeker geen gitaarles want die was zo A muzikaal als je maar kon zijn. Leuk dit gevonden te hebben!

Rita van Sterkenburg

talentenjacht

Hielden ze hier af en toe ook niet een soort talentenjacht? Volgens mij heb ik, toen ik een jaar of 4 was, ooit een prijs gewonnen met een liedje zingen.

Okko Steensma

re:zaaltje, dirk sonoystraat

Henri, leuk dat je reageert. Jij werd altijd door meester Kappner Henk genoemd, herinner ik mij. Ik herinner mij ook dat ik weleens mijn huiswerk bij jou thuis maakte. Jij hielp mij met die 'moeilijke' sommen. Die personen op de foto zijn inderdaad Lucas en Jan. Jan herkende ik overigens niet meer maar nu jij het zegt komt het weer boven.

henri bos

zaaltje, dirk sonoystraat

ik denk dat bovenin linksop de foto de jongen luuk van gelderen is. bovenin rechts is mijn broer jan bos

Willem Verbruggen

Zaal Dirk Sonoystraat (Patrimonium-zaaltje?

Volgens mij was dit zaaltje van Patrimonium, de christelijke woningbouwvereniging die in de nabije omgeving de meeste woningen verhuurde. Hier deed men dus aan cultuur en ontspanning. Vanuit de (toen nog houten) Timotheüsschool hadden we hier gymles. Eens per maand werd er een film gedraaid, voor een kwartje... Ook werd de zaal gebruikt voor feesten van de school (bij de houten school was geen aula o.i.d.). Kerstfeest vierden we in de klas, of soms gezamelijk in de Sionskerk. Ingrid Oostvogels, die ook in deze rij reacties terug te vinden is, weet dat vast ook nog wel.
De bibliotheek herinner ik me niet, wij gingen naar de Bieb in de Goeman Borgesiusstraat, hoek Nolenstraat.

Marga

blokfluitles

Ik heb er nog van Dhr. Buis blokfluitles gehad, in het kleine zaaltje achteraan.

E.M. Proost

Mevr.

Ik geloof dat mijn vader er nog concierge is geweest, moet ik eens aan mijn oudste zus vragen... Weet iemand dat? Dhr. J.F. Proost?

Marcel

Zeg eens aaa

Mischien leuk om te vermelden dat de dansschool ook gebruikt is in de serie zeg eens aaa
de aflevering weet ik ff niet maar het is rond 1980 geweest

Nancy Neys

Ingrid Oostvogels

Hoi Ingrid,

Ja wij hebben naast de fam. Cosaert gewoond. Ik kan mij jou wel vaagjes herinneren. Volgens mij heb ik nog ergens een foto, met Kerst of Oud Jaar gemaakt. Daar waren wij verkleed als engeltjes en jij met broer? en zus? Maria en Jozef dacht ik. Leuk dat je op de deze site bent terecht gekomen. Het is alleen een beetje moeilijk zoeken. Toevalligerwijze loop ik vanaf 2004 een beetje herkenbare verhalen door. Vandaar dat ik hier terecht kwam.
Wat betreft het verhaal bij de foto. Het kon inderdaad mijn zusje niet zijn maar zij lijkt er wel heel veel op. Wij hebben overigens op de Maria Regina School gezeten.

Hoe gaat het overigens met je?

Groetjes,
Nancy

ingrid Oostvogels

nancy

Hallo Nancy,

Heb jij in de Wigbolth Ripperdastraat gewoond?
Als dat zo is dan heb je naast mijn oma gewoond.(fam.Cosaert)
Ik ben Ingrid Oostvogels en wij kwamen regelmatig tussen de middag bij mijn oma een boterham eten.
Ik weet nog dat jouw moeder voor mij een poppenjurk had gemaakt en die kreeg ik dan voor sinterklaas.
Je moeder hielp ook mijn oma met koken als er weer een tante of oom van mij ging trouwen.

Nancy Neys

Nancy,

Dit is een groep van de Timotheusschool.
Het meisje helemaal links vooraan is Alke van der Wal. Naast Alke staat Herman Hendriks, eentje van een tweeling. Ik zat bij hen in de klas. Rechts op de voorgrond Bennie Bisschop. Dat jij van Bennie hebt leren dansen verwondert mij niets. Hij trad in de derde of vierde klas regelmatig op met het liedje Sonja van Rob de Nijs. Hij stond dan voor in de klas en zong dit liedje a capella.

IK WOON HIER AL MIJN HELE LEVE

Hallo allemaal ik ben 11 en ik woon heir mijn hele leve al toet ik gebore was en nu leef ik nog steeds hier ik ben er op geroeit

zaaltje dirk sonoystraat

Volgens mij zie ik mijn zusje Suzanne links vooraan staan. Bennie Bisschop woonde bij ons op de trap. Ook ik heb in dat zaaltje eens een film gezien. Volgens mij was het heel druk en benauwd en moest je staan maar dat weet ik niet zeker. Van Bennie heb ik leren dansen, maar dat weet hij vast niet meer.

Films & Postzegels

Yep, Roy Rogers, Charlie Chaplin, de dikke en de dunne, Abbot and Costello en voor het eerst kennis gemaakt met Tom & Jerry in kleur.
Later met mijn blikken cigarendoosje vol postzegels naar de ruilbeurs op (volgens mij, maar ik kan me vergissen hoor) zaterdagmiddag, en daar kon je dan een plastic gesealed kartonnetje kopen vol met kleurige postzegels, altijd in de hoop een zeldzame briefplakker ertussen te hebben gekocht. Nooit dus... Kon je er ook niet cigarenbandjes ruilen??
Het was er wel heel erg gezellig.

Kees de Vries

Zaaltje - Dirk SonoyStraat

Ik herinner mij dat zaaltje nog goed. Zelf zat ik op de Hervormde School (Eind Sam van Houtenstraat) en liepen wij daar 1x per week naar toe. De gym leraar was Geert Trompetter, die geloof ik ook nog bij het Nederlands Volleybal team speelde.

Ook werden er vaak films vertoont op zaterdag middag en dan was het zaaltje vrij vol. Er staat mij ook nog bij dat er (geloof dinsdag avonds) er een ruilbeurs was - de heer Bink, over wie ook elders in een artikel op het Geheugen van West word gesproken, was een regelmatige klant met zijn postzegels.

Groeten vanuit Merrick, New York