Muziekles bij de heer Ockhuizen

Overtoomse Veld

2e Christelijke LTS Patrimonium (deel 5)

Klas M2e in het schooljaar 1967/68 met op de achtergrond de heer Ockhuizen (muziekleraar) en ik helemaal rechts. Foto: collectie Okko Steensma, 1967/68

De heer Ockhuizen was op de LTS Patrimonium onze muziekleraar. In zijn lokaal op de 1e etage lagen diverse muziekinstrumenten bovenop de kast, waaronder een tuba. Of de instrumenten het nog deden heb ik nooit kunnen achterhalen. Zeer waarschijnlijk hebben andere leerlingen dit wel kunnen doen, denkend aan een verhaal van mijn toenmalige vriend en schoolgenoot Hans Cijs. Van de heer Ockhuizen leerde je muziekstukken kennen zoals de Bolero van Ravél, Peer Gynt suite van Edvard Grieg, De Moldau van Smetana, Danse Macabre van Saint Saëns, als je dit nog niet van je ouders had meegekregen natuurlijk. Tijdens de les kreeg je een boek waarin de noten van het betreffende muziekstuk stonden afgebeeld. De noten stonden verdeeld in vakken ter grootte van het tempo waarin het muziekstuk was geschreven. Boven de noten stonden plaatjes, bijvoorbeeld van het skelet wat uit het graf komt en gaat dansen (Danse Macabre) of het kabbelen van de golfjes in de Moldau. Ockhuizen zette de plaat op en liet de muziek horen en de leerling hield zijn vinger bij de plaatjes en volgde de muziek door goed naar het tempo te luisteren. Op zich een heel leerzaam proces. Ik hoorde klasgenoot Henk Tichelaar hard mee neuriën door de muziek heen. Hij was er helemaal gek van want zelfs later in de pauze hoorde ik hem nog Danse Macabre neuriën.
Eenmaal per maand was er ruimte voor eigen inbreng. We noemden dit geloof ik ‘verzoekprogramma‘ of zo. Je mocht dan je eigen muziek, favoriete singles of l.p.’s meenemen en ten gehore brengen. Ook al was Ockhuizen het misschien niet altijd eens met onze smaak, hij gaf ons de ruimte en luisterde mee. Er werd muziek van diverse pluimage ten gehore gebracht en als het aan Ockhuizen lag ook gepresenteerd door de leerlingen. Na afloop werd er een evaluatie gehouden. De muziekles werd door menigeen als een leuke les ervaren.

Lees ook andere verhalen van Okko Steensma.

Jan van Duren

Muziekles

Door deze meneer Ockhuizen is mijn liefde voor muziek begonnen.

Okko Steensma

Bekende namen

Beste Jan,
Ik las dit zojuist. Inderdaad Hans Cijs (mijn oude vriend), ik en vele anderen bezochten in de jaren 70 soos Lijn 1 in de Uitweg. Deze soos was na enkele jaren gesloten geweest te zijn - voorheen was het Explosion - weer nieuw leven in geblazen door een uit de Uitweg afkomstige categesatie groep.

Ik ga zeker even op de website van Henk Tichelaar kijken. Wellicht zie ik ergens een foto van hem en kan ik hem herkennen.

Groet,

Jan Luiten

Bekende namen

Hallo Okko,
Ik reageer even op 2 namen die ik in bovenstaand stukje tegenkom. Ten eerste Hans Cijs. Die naam komt me heel bekend voor. Zat hij ook niet bij de soos Lijn 1 in de Uitweg, waar ik zelf begin jaren 70 ook kwam? Verder Henk Tichelaar. Dat moet haast de Henk Tichelaar zijn, die, net als ik, lid was van de Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden (nu JNM) en waarmee ik vele natuurexcursies heb beleefd. Deze Henk is nu kunstenaar. Zie www.henktichelaar.nl.

Hans

De Tuba van de kast gehaald

Leuk Okko, dat van die Tuba kan ik mij nog goed herinneren.
Behalve dat heer Ockhuizen een begaafd muziekleraar was had hij het eerste uur nogal eens de neiging om te laat te komen. En wat doe je dan, je organiseert dat alle muziekinstrumenten van de kast komen en gaat als een orkest beneden in de hal de muziekleraar een welkomstconcert geven.
Dikke pech (over mezelf afgeroepen) ik had die vreselijk grote Tuba om mijn nek hangen en was daardoor de traagste van het stel om terug te vluchten naar het klaslokaal.
Welke straf daarvoor stond kan ik mij niet meer goed herinneren, of heb ik misschien wel goed weggedrukt.
Was een leuke tijd, we hebben vreselijk veel lol gemaakt en lol gehad.