2e Christelijke LTS Patrimonium

Deel 4

Overtoomse Veld

Okko Steensma verteld over de 2e Christelijke LTS Patrimonium die begin jaren 60 een nieuwbouwpand in de Dr. Jan van Breemenstraat te Amsterdam in de wijk Overtoomse veld betrok.

Zicht op de voormalige LTS Patrimonium in 2006 Achter de bomen het zie je nog net het dak van het theoriegebouw. In het vierkante gebouw erachter, met binnentuin, waren de praktijklokalen gevestigd. Achteraan zie je ook nog de twee gymzalen

Oude locaties
Wat ik in één van mijn vorige stukjes over de Technische school Patrimonium vergeten ben te vertellen is dat de oude school, voordat deze de nieuwbouw in Overtoomse veld betrok, gevestigd was op verschillende locaties, waaronder de Valckenierstraat (praktijklessen) en de nieuwe Herengracht (theorielessen). Ik heb alleen maar de nieuwbouw meegemaakt maar wellicht zijn er verhalen over de oude locaties in omloop.

Sloop school
Inmiddels heb ik uit de berichtgevingen op diverse websites begrepen dat de school al enkele jaren als ROC door het leven gaat en momenteel zelfs een ICT academie blijkt te zijn. Er zijn ook plannen om de school te slopen en op een andere locatie op kleinere schaal en met een gereduceerd leerlingenaantal verder te gaan. Het is blijkbaar niet gelukt om de school op de monumentenlijst te krijgen.

Directeur de Blois
In de tijd dat ik op de Patrimonium school zat was de heer De Blois onze directeur. Ik kan mij herinneren dat De Blois een belangstellende man was met een warme persoonlijkheid. Hij had voor een ieder een goed woordje over. Als er een probleem was met één van de leerlingen dan sprak hij deze streng toe maar was daarna toch weer bereid om hem te helpen.
We begonnen de week vaak in de kantine, waar, nadat we ons daar verzameld hadden, De Blois meestal een toespraak hield. Het begon natuurlijk altijd met een openingsgebed. Ik hoor hem in gedachten nog altijd de woorden zeggen: ‘Barmhartige God’. Met deze zin begon De Blois standaard het gebed. Ook zie ik hem nog voor me terwijl hij op het podium staat met de leesbril in zijn hand en het pootje in zijn mond, de zaal inkijkend, wachtend totdat hij weer verder sprak.

Werkweek naar Putten
In het schooljaar 1969/70 gingen de hoogste klassen, waaronder onze klas M3A, op werkweek. Mijn vrienden in die tijd gingen met hun scholen op werkweek naar beroemde locaties zoals Parijs en Londen. Onze school niet, wij gingen naar Putten en wel op de fiets. Het idee van dat hele eind fietsen stond natuurlijk bijna niemand aan. Op een zonnige dag verzamelden we bij het Amstelstation. Eenmaal onderweg kwamen we diverse klas/schoolgenoten tegen. Sommigen zaten op een terrasje, anderen lagen in het gras. Ik zag iemand met zijn duim omhoog langs de A1 staan. Een enkeling reed in tegenovergestelde richting. Op weg naar huis? Uiteindelijk kwamen we doodvermoeid in Putten aan in. We logeerden in De Peppelhoeve op de Peppelerweg en we waren vastbesloten om daar vijf dagen lang in bed te blijven liggen.
Al met al met al is het een schitterende week geworden met veel sport en spel. Maar eerlijkheidshalve heeft daar het café ‘t Trefpunt in Putten een belangrijk deel aan bijgedragen.

Lees ook de andere delen van dit verhaal.

Jan Luiten

nogmaals correctie dagboek

Ik kreeg net vandaag te horen dat de organisatoren van de dagboekpresentatie ook een vergissing hebben gemaakt. Het moet zijn zaterdag 7 september 2013.

Jan Luiten

correctie dagboek

Het is natuurlijk niet zondag, maar donderdag 5 september!!

Jan Luiten

Dagboek Daan van Driel

Op zondag 5 september is er een boekpresentatie van de dagboeknotities van Daan van Driel, die een periode van ruim 67 (!) jaar omspannen. Voor meer gegevens zie www.de-tekenaar.nl. Misschien interessant voor diegenen die hen gekend hebben.

Robert Hooites

Re: Leraren en concierge van de voormalige LTS Patrimonium

Okko Steensma:
Na een ontmoeting met een oude klasseleraar - zie Mijmeren over mijn oude school
- ben ik op zoek gegaan naar oude foto's. Hieronder een collage van de leraren en concierge van de LTS Patrimonium te Amsterdam welke tussen 1965 en 1970 aan deze school verbonden waren.

Ik herken de Hr. Versteeg (smeden) en v/d Meer(fijn electronica). Zie nog wel meer bekende gezichten maar even geen namen.

Okko Steensma

Leraren en concierge van de voormalige LTS Patrimonium (vervolg)

Op de collage ontbreekt de tekenleraar en kunstenaar dhr. (Daan) van Driel. De man staat op geen enkele klassefoto. Ik vind dat de bescheiden van Driel niet in de lijst van leraren mag ontbreken. Na wat zoeken op het internet en met name deze website kwam ik een reactie tegen waarin werd verwezen naar de website http://www.galerievandriel.nl/, waarop diverse werken te zien zijn van Daan van Driel en zijn schilderende familieleden. Hiervan is deze afbeelding afkomstig.

Daan van Driel

Daan van Driel

Okko Steensma

Leraren en concierge van de voormalige LTS Patrimonium

Lerareren en concierge van de LTS Patrimonium Een collage van lerareren en concierge van de LTS Patrimonium te Amsterdam welke tussen 1965 en 1970 aan deze school verbonden waren. Door: Okko Steensma

Okko Steensma

Mijmeren over mijn oude school

Onlangs woonde ik in de Achterhoek een crematieplechtigheid bij van een oom van mijn vrouw. Tijdens deze plechtigheid ontmoette ik na ruim 40 jaar dhr. Brinkman, voormalig leraar metaalbewerken en tevens mijn klasseleraar in de eerste klas van de 2e chr. Technische school Patrimonium te Amsterdam. Dhr. Brinkman was een zwager van de overledene. Het was een vreemd moment toen ik de man de hand drukte. De laatste keer dat ik dat gedaan had was ik een jaar of 12 en kwam ik net van de lagere school. Bij Brinkman heb ik ooit het bekende stalen tafeltje, belegd met kleine tegeltjes, gemaakt. Ik vertelde Brinkman, die inmiddels de 80 gepasseerd is, wie ik was, wat ik deed en vroeg hem hoe het met hem ging. Hij herinnerde zich mij niet meer maar vertelde me wel dat de school niet meer bestond. Ik wist natuurlijk al dat de school jaren geleden opgegaan is in één van de nieuwe onderwijsstromen en dat in het gebouw momenteel het ROC/ASA en het Iederslandcollege zijn gehuisvest, maar tegelijkertijd realiseerde ik me, toen ik de man de hand schudde, dat hij en al zijn collega tijdgenoten allang gepensioneerd en sommigen misschien zelfs overleden zijn. In gedachten ging ik weer even terug naar die periode eind jaren 60, de periode dat ik er op school zat. Het moment dat je heel bedeesd als 1e klasser binnenkomt en na 4 jaren lachend de school verlaat met een gevoel van ‘ik kan de wereld aan’. Het blijkt achteraf dat je dan nog niets weet, althans in mijn geval. De praktijk- en theorielokalen waren in die jaren rijkelijk gevuld en het was een komen en gaan van leerlingen, ieder jaar weer. De school beschikte overigens over een uitgebreid machinepark. In gedachten zag ik weer de draaibanken, boormachines, smidse, lascabines, schakelpanelen, schaafbanken, slijpstenen, werkbanken, elektra montageborden, etc. in de lokalen staan. Wie herinnerd zich nog dhr. de Vries (metaalbewerken) die met zijn openhangende stofjas door de gang stoof want hij liep nooit langzaam. De stoffenjas waaide achter hem aan. De man had overigens geen greintje vet. Of dhr. van Heun, de bijna gepensioneerde man met de pruimtabak die in zijn jonge jaren gebokst had. Als een kameraad ging hij met je om. Ik zal deze herinneringen nooit vergeten.
Als ik nu, anno 2012 langs de school rijd - ik rijd dagelijks over de Coentunnelweg langs de school en kijk dan even naar rechts, voor zover het verkeer dit toelaat. - valt het mij op dat veel van de praktijklokalen leeg staan en donker zijn. De lokalen worden waarschijnlijk niet meer gebruikt omdat er geen metaal- en elektro opleidingen meer worden gegeven. Waar zijn al die machines gebleven vraag ik mij dan af. Het idee dat de lokalen leeg staan bevreemd mij ten zeerste. Wellicht duizenden leerlingen hebben een aantal jaren in deze lokalen doorgebracht en daar een vak geleerd of geprobeerd te leren onder het toeziend oog van de geduldige leraren.