U moet toch het goede voorbeeld geven!

Overtoomse Veld

2e Christelijke LTS Patrimonium (deel 7).

Mercatorplein 1967, met het eindpunt van lijn 7 en het karakteristieke wachthuisje voor de bestuurders en conducteurs. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam.

Incident bij de Prinses Irene Vak- en Huishoudschool

Achter onze school lag de Prinses Irene Vak- en Huishoudschool. Bijna dagelijks kwam je meisjes van deze school tegen die, net als sommige jongens van onze school, van en naar de halte van bus 19 liepen of er stonden te wachten. Meestal bleef het bij dit soort korte, vluchtige ontmoetingen.
Op een dag werd er op onze school medegedeeld dat de prinses Irene school vanaf heden verboden gebied was voor de Patrimonium leerlingen. Deze maatregel volgde op één of ander incident wat zich in de afgelopen dagen ervoor had voorgedaan bij deze school. Het bleek dat er Patrimonium leerlingen bij betrokken waren geweest. Er zou streng op toegezien worden dat een ieder zich hieraan hield en als iemand werd betrapt dan zouden er ernstige represailles volgen.
Ik zelf zat toen in klas 1C of M2e, ik weet het niet precies meer. Ik hield mij in ieder geval toen nog niet zo met meisjes bezig. Ik liep dagelijks met enkele klasgenoten richting Mercatorplein om ons dagelijkse portie frites naar binnen te werken. Omdat er nu ineens een verbod werd ingesteld werd onze interesse gewekt. Moet je voorstellen, meisjesschool en nog een verboden gebied ook. Dus wij in de middagpauze richting Prinses Irene school. Het was opvallend druk in de straat voor de hoofdingang. Dit kwam eigenlijk door de grote groep jongens die zich daar verzameld hadden. Meisjes waren er nauwelijks te zien. Tot zover was er niets aan. Opeens klonk er in de verte een gejuich en gelach. Alle hoofden draaiden één kant op, de richting waar het geluid vandaan kwam. Ik zag enkele leerlingen roepen naar een donkergeklede man op een fiets. De man reed op een zwarte herenfiets met een hoog zadel. We kenden deze man, het was de wiskundeleraar Van der Kraats die waarschijnlijk tussen de middag naar huis was geweest? We hadden iedereen daar verwacht behalve de heer Van der Kraats natuurlijk. De man probeerde snel voorbij te fietsen maar werd achterhaald door de oudere Patrimoniumers. Er werd van alles geroepen zoals 'u mag hier niet komen hoor’ of ‘u moet toch het goede voorbeeld geven'. Eén van de jongens probeerde zelfs bij hem achterop te springen. Hierop slingerde Van der Kraats en sommeerde de jongen zijn fiets los te laten waarna hij snel weg richting Patrimonium reed.
Ik heb nog nooit zo gelachen als op die middag.

Leraren uit die tijd

Van Driel (tekenen/schetsen) – er wordt gezegd dat hij de letters TROUW van het gelijknamige dagblad heeft ontworpen.
Aalten (fijnmetaalbewering)
Bakker (natuurkunde)
Buskens (maatschappijleer)
Van der Kraats (wiskunde)
Van der Pol (natuurkunde)
Plemper (lichamelijke opvoeding)
Van der Steen (idem)
De Ruiter (adj, directeur, elektrotechniek)
Bruning (metaalbewerken)
De Vries (idem)
Brinkman (idem)
Van Heun (idem)
Soetens (engels)
Stapersma (vaktekenen)
Van der Kamp (idem)
Verkerk ((vak)tekenen)
Ockhuizen (muziek)
De Boer (timmeren)
Den Boer (aardrijkskunde)
Hoogstraten (nederlands / engels)
Overvest (elektrotechniek)
Osinga (autotechniek)
Van Tuijl (nederlands)
Versteeg (plaat- en constructiebankwerken)
Voswijk (maatschappijleer)
Links (wiskunde)
Westerveld (houtbewerken)

Lees ook de andere verhalen van Okko Steensma.

Paul Gouwerok

1976 tot 1980

Wat leuk om dit te lezen, ik ben van de de bovengenoemde periode en dhr. van Ancum was zeker een strenge rechtvaardige schilder leraar. Sommige genoemde namen herken ik zeker, zeker die van meneem Versteeg de metaal leraar en van de gymleraar, volgens mij was zijn Plemper van Baalen. We waren ook vaste klant van het melkboertje op de hoek, daar vlogen nog wel eens wat dingen naar buiten die niet afgerekend werden. Zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen. Heel leuk...

Robert de Jong

Lerarenlijst

Beste Okko,
Ik heb van 1968 tot 1972 op de LTS aan de Dr. Jan van Breemenstraat gezeten. Ik heb twee jaar de heer Van Ancum als klassenleraar gehad op de afdeling Schilderen. Het was een buitengewoon strenge leraar die op mij als jongetje de indruk wekte bang te zijn de controle te verliezen over zijn leerlingen, maar ook een vakman in hart en nieren met ook veel sympathieke eigenschappen. Hij mag in bovenstaande lerarenlijst zeker niet onbreken.
Groet Robert.
p.s. Voor de heer Van Driel mag wat mij betreft een standbeeld opgericht worden: een heel bijzondere man die in staat was Grote Kunst te scheppen.

Okko Steensma

Tekenleraar van Driel

Beste Jan,

Bedankt voor je leuke reactie. Ik heb de heer van Driel de laatste keer ontmoet bij de uitvaart van onze klasseleraar Versteeg in 1978.
Wat ik altijd zo fijn vond aan van Driel dat hij altijd iets van kunst herkende in je werkstukken.
Tijdens de werkweek in Putten (zie ander stukje over Patrimonium) zaten we op een avond binnen omdat het buiten regende. We zouden een binnenactiviteit doen. Tekenen, boetseren, kleuren, etc., etc. Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in maar ik pakte toch de Wasco krijtjes en begon rondjes te tekenen op een a4-tje. Hierna vulde ik de rondjes met gemixte kleuren, waarbij de kleuren in elkaar overliepen. Het zag er m.i. niet uit want ik was a) niet echt gemotiveerd en b) ben ik een slechte tekenaar. Dhr van Driel kwam langs en bekeek de tekening, hield zijn hand ervoor om enig perspectief te krijgen denk ik, en zei met zijn traditionele zachte stem: 'prachtig dat kleurenpalet, wat heb je dat mooi gedaan'. Hij kwam heel geïnteresseerd over.

Jan Luiten

Tekenleraar Van Driel

Daan van Driel is inderdaad degene die de letters voor Trouw ontworpen heeft. Recent(medio 2009) is er boekje van zijn werk verschenen n.a.v.een aan hem gewijde tentoonstelling in zijn geboorteplaats Axel. Zie www.de-tekenaar.nl en www.galerievandriel.nl. Van harte aanbevolen, ook door de dagboekfragmenten die er in opgenomen zijn!
Mijn ouders en dhr. van Driel en zijn vrouw kwamen met verjaardagen bij elkaar over de vloer. Voor mij is het dus altijd oom Daan geweest.
Dhr. van Driel is in 1992 overleden.