Re: Tossen en merken

Auteur: amanta barendregt

Joop Komen:
Hallo An,Om te tossen wie er mocht beginnen daar waren verschillende manieren voor.Wij deden meestal het volgende:“De spelers legden allemaal een even dik pak playerkaarten op de bovenkant van hun linker of rechterhand.Snel die hand omhoog stoten en onmiddellijk met diezelfde hand het pakje kaarten proberen op te vangen.Degene bij wie de minste kaarten op de grond waren gevallen die mocht beginnen”.Een beetje ingewikkeld om uit te leggen maar wie het eens heeft gedaan die snapt het wel.Ach, je kon een hoop manieren verzinnen om te tossen, bijvoorbeeld een ongeldig spelletje player spelen en wie het eerst een zelfde kaart als de vorige neerlegde die mocht beginnen.We deden ook wel 100 meter hardlopen en wie won mocht beginnen met playeren.Maar meestal tosten we op de manier zoals ik hier het eerst beschreef.En misschien tosten ze in de Bloys van Treslongstraat wel helemaal anders.De meest voorkomende playermerken waren volgens mij:Chesterfield, Bond Street, Craven A, Craven Plain, Capstan, Lucky Strike, Pall Mall, Player, Sweet Caporal, Camel, Wild Woodbine en ik vergeet er vast nog wel een hoop.

wauw dat heb ik ook gespeelt , mijn broers waren er ook gek van hoe we aan al die doosjes kwamen weet ik niet meer, heel leuk om te lezen dat er veel mensen zijn die dit spel nog kennen ,en met tossen verloor ik vaak , dan was ik ze kwijt, ach ik was ook een meisje , die met haar broers mee wilde doen ha ha