Matchbox

Auteur: Jan van der Stelt

Het oude Mercatorplein met parkje kan ik mij nog goed herinneren. Ik ben geboren in 1950 op de Orteliuskade en heb daar gewoond tot 1979 maar daarna kwam ik nog wekelijks in de buurt omdat mijn moeder op "de kade" bleef wonen tot 1993. Van de winkels op het plein herinner ik mij uit de jaren vijftig en zestig behalve Dirk van den Broek nog de zuivelwinkel van De Kroon aan de noordzijde, de verfwinkel aan de oostzijde en de bakker op de hoek van de Cabralstraat. Schuin aan de overzijde op de hoek van de Hoofdweg zat een kleine Albert Heijn en een paar huizen verder aan de zuidzijde een winkeltje dat tot de nok toe vol stond met porcelijn en speelgoed. Ik was altijd diep onder de indruk van de vele Matchbox modelauto's die daar te koop waren. De dochter van de eigenaresse had overigens een vergelijkbaar winkeltje op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Hudsonstraat zodat mijn moeder tijdens het boodschappen doen op twee plaatsen een probleem had om mij door te laten lopen. Aan de westkant van het plein zat "Dirk" en de huisarts, dokter Ziesel. Op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Hoofdweg tenslotte was een behangwinkeltje gevestigd. Daar tegenover heeft Dirk van den Broek ook nog een Haantjesbraderij gehad maar die ging op zeker moment in vlammen op.
Toen midden jaren zestig de toren aan de noordzijde werd afgebroken begon het plein langzaam te verloederen. Het is inmiddels wel mooi opgeknapt maar persoonlijk herken ik er weinig meer in van vroeger zonder het parkje, zonder de "Mercatorplein-bomen" en zonder lijn 7 die zijn rondjes draaide om het parkje.