Mercatorplein

In de serie Oud en Nieuw

7 Fans
Mercatorplein, Amsterdam West, circa 1927, gezien in noordoostelijke richting, met tram van lijn 7. In het midden de Jan Evertsenstraat. Deze foto is waarschijnlijk vanuit de zuidwestelijke toren gemaakt Ansichtkaart: collectie Jan Wiebanga Briefkaart van Jan Wiebenga

Het Mercatorplein zoals het in 1927 was en zoals het anno 2012 is.

Geschiedenis
Het Mercatorplein is vernoemd naar de beroemde cartograaf Gerardus Mercator (1512-1594). De straten in de buurt eromheen zijn eveneens genoemd naar cartografen en ontdekkingsreizigers.
Het plein werd gebouwd naar een ontwerp van H.P. Berlage in 1925. Opvallend zijn de beide poortgebouwen met torens aan de noord- en zuidzijde van het plein. Aan de westkant is een soort poortachtige doorgang in de Jan Evertsenstraat gemaakt. Wegens bouwvalligheid werd de noordelijke toren in 1961 gesloopt. Bij de vernieuwing van het plein herrees de toren in 1995 in oude gedaante.
De supermarktketen van Dirk van den Broek had in 1942 zijn eerste vestiging aan het Mercatorplein. De oorspronkelijke melkhandel opende in 1948 hier de eerste ‘zelfbedieningswinkel’ van Amsterdam. Hieruit is in de loop der jaren de winkelketen voortgekomen. De huidige vestiging is de grootste winkel aan het plein.
Bron: Wikipedia

Het Mercatorplein en de gelijknamige straat zijn vernoemd naar de Vlaamse aardrijkskundige en cartograaf wiens eigenlijke naam Gerard Kremer was (1512-1594). Hij tekende de eerste wereldkaart in cilindrische projectie.
Bron: Stadsatlas Amsterdam

Bekijk meer afbeeldingen

Mercatorplein, Amsterdam West, 30 juli 2012. De richting is dezelfde, maar een hoger standpunt had beter en overzichtelijker geweest. De zuidwestelijke toren is echter een onneembare vesting voor fotografen Foto: Jan Wiebenga, 30 juli 2012

Luc rijnen

Re: Matchbox

Jan van der Stelt:
Het oude Mercatorplein met parkje kan ik mij nog goed herinneren. Ik ben geboren in 1950 op de Orteliuskade en heb daar gewoond tot 1979 maar daarna kwam ik nog wekelijks in de buurt omdat mijn moeder op "de kade" bleef wonen tot 1993. Van de winkels op het plein herinner ik mij uit de jaren vijftig en zestig behalve Dirk van den Broek nog de zuivelwinkel van De Kroon aan de noordzijde, de verfwinkel aan de oostzijde en de bakker op de hoek van de Cabralstraat. Schuin aan de overzijde op de hoek van de Hoofdweg zat een kleine Albert Heijn en een paar huizen verder aan de zuidzijde een winkeltje dat tot de nok toe vol stond met porcelijn en speelgoed. Ik was altijd diep onder de indruk van de vele Matchbox modelauto's die daar te koop waren. De dochter van de eigenaresse had overigens een vergelijkbaar winkeltje op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Hudsonstraat zodat mijn moeder tijdens het boodschappen doen op twee plaatsen een probleem had om mij door te laten lopen. Aan de westkant van het plein zat "Dirk" en de huisarts, dokter Ziesel. Op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Hoofdweg tenslotte was een behangwinkeltje gevestigd. Daar tegenover heeft Dirk van den Broek ook nog een Haantjesbraderij gehad maar die ging op zeker moment in vlammen op.
Toen midden jaren zestig de toren aan de noordzijde werd afgebroken begon het plein langzaam te verloederen. Het is inmiddels wel mooi opgeknapt maar persoonlijk herken ik er weinig meer in van vroeger zonder het parkje, zonder de "Mercatorplein-bomen" en zonder lijn 7 die zijn rondjes draaide om het parkje.

Die haantjesbraderijj op de hoek was een eethuisje en daarna een drogisterij van dirk
Zie zijn site met unieke oude foto's

Zie de unieke historische site van dirk Van den broek

Jan van der Stelt

Matchbox

Jan Rutgers

Verkering

Ooit in de jaren zestig had ik verkering in die buurt, de Torresstraat, een heerlijke buurt met voornamelijk mensen uit de arbeidersklasse, grote bek klein hartje.
Eigenlijk goed vergelijkbaar met de Staatsliedenbuurt, geen poeha, doe maar gewoon, doe je gek genoeg.