Rochussenstraat

In de serie Oud en Nieuw

Amsterdam-West
De Rochussenstraat, een uitgave van P.Camphuysen uit de Van Hallstraat 134, ongedateerd, maar geschat circa 1950 Ansichtkaart: Jan Wiebenga

De Rochussenstraat in circa 1950 en in 2012

De straat bevindt zich in de Staatsliedenbuurt en is een van de kleinste (kortste) straatjes van Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog is het torentje in de Van Bossestraat (nu reeds teruggeplaatst) zwaar beschadigd nadat een Nieuw-Zeelandse bommenwerper crashte tijdens een mislukte missie.

Charles Rochussen (Kralingen, 1 augustus 1814- Rotterdam, 22 september 1894) was een Rotterdams kunstenaar en ontwerper. Na een lange periode van werken in Amsterdam (van 1849 tot 1869) keerde Rochussen terug naar Rotterdam. De Rotterdamse notabele was zowel kunstenaar en ontwerper (van bijvoorbeeld historische optochten) als bestuurder (van de Rotterdamse academie en diverse organisaties op cultureel gebied).

Bron: Wikipedia

Bekijk meer afbeeldingen

De straat is nog dezelfde gebleven maar, aan de schone gevels te zien, geheel gerenoveerd. De ruitverdeling in de bovenlichten is verdwenen maar de gemetselde togen boven de winkelramen zijn gebleven, alsook de trapsgewijze hoeklateien van hardsteen boven Foto: Jan Wiebenga Foto: Jan Wiebenga, 8 september 2012

Ruud van Soest

Het gebouw met dat intrigerende torentje

Ik vroeg me af, dat gebouw met dat intrigerende torentje, wat was dat nou oorspronkelijk? Ik hoorde dat het een blok woonhuizen was. Wat was dan de functie van het torentje? En wat is de huidige functie?

Ben Bakx

Nostalgisch Amsterdam: De Rochussenstraat

Ik ben geboren in 1948 op het van Beuningenplein. Mijn kleuterschool was de "Koekoek", en ben daarna naar de Rochussenschool geweest. De hoofdmeester was "Meester" Tieleman, mijn juffrouw in de eerste drie klassen was Juffrouw Broos, die de bijnaam had "Juffrouw Poederdoos". Want dat deed zij gedurende bijna de hele schooldag, maar ze was wel aardig. Vanaf de vijfde klas zat ik bij Meester Koeleman, een zeer aardige en geduldige man. Hij had wel iets van die kunstkenner, Jansen of zoiets, van dat programma Kunstbezit. Ja, en verder weet ik ook nog dat in de Rochussenstraat op de hoek rechts met de Kempenaerstraat, een melkwinkel zat, waarvan de melkboer een kunstenaar was in het produceren van meest fantastische - warme - gelderse worst die er te krijgen was. Daar hebben mijn vrouw ik vaak van gesmuld met - warm - vers brood dat we kochten bij de bakkerij op de hoek van de 2e Keucheniusstraat, bij het bakkertje met de "oortjes"! Daarnaast zat slagerij Post, die een heerlijke leverworst verkocht.
Schuin aan de overkant daarvan zat een melkboertje waar we verse - losse - melk haalde in een pannetje. Ja, ja, herinneringen......
Groetjes allemaal van Bennie Bakx.

Bennie Bakx Inmiddels dus 67 jaar.

Bennie Bakx Inmiddels dus 67 jaar. Door: Bennie Bakx

Re: Correctie

Joanna Elferink:
De Rochussenstraat in de Staatsliedenbuurt is vernoemd naar Jan Jacob Rochussen, staatsman, achtereenvolgens Minister van Financiën, gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië en Minister van Koloniën.
De straat met dezelfde naam in Rotterdam is wel vernoemd naar de Rotterdamse schilder Charles Rochussen.

Scherp! :-)
Wel logisch natuurlijk, staatsman Jan Jacob Rochussen in de Staatsliedenbuurt.
Maar niet vreemd dat Jan W. de kunstenaar Charles Rochussen opvoert, zeker gezien diens 20-jarig verblijf in Amsterdam.
Wel vreemd dat de voornamen van staatslieden dan wel kunstenaars blijkbaar niet van belang waren bij de toenmalige commissies die de straatnamen bepaalden.

Joanna Elferink

Correctie

Emiel de Roover

Re: Re: Klein straatje

Emiel de Roover:
henk schmidt:klein straatje met toch veel herinneringen , allereerst de meiden uit de straat ( inmiddels misschien wel grrot/overgrootmoeder) aan de rechterkant Rina Onclin, links Yvonne van de Heuvel.rechtdoor in de van Bossestraat Grada Schrik en Marianne Soetekou. Rechts de achterste hoek een schoenmakerij met zo'n grote krokodil aan de muur . Links voor een grutterware winkel en rechts een melkboer. In 1944 konden mijn ouders een woning krijgen onder het torentje ,maar kozen voor de Schaepmanstraat . Kort erna was er een vliegtuig of bom opterecht gekomen . Gelukkig kwam ik in 1948 terwereld in de Schaepmanstraat
In de Rochussenstraat woonde idd een aantal meisjes,ik herinner mij een meisje met mooi lang haar,de naam ben ik kwijt,zij had een broer en haar vader was glazenwasser.Er stond wel eens een kar met ladders in de straat.1 mei 1969,verliet ik de ouderlijke woning daar ik huwde op 2 mei 1969.

Ik herinner mij ineens dat vriendinnetje van Joke,als ik zeg mijnwerker...

Emiel de Roover

Re: Klein straatje

henk schmidt:

Emiel de Roover

Re: Re: Nostalgie

Willeke:
Emiel de Roover:Allereerst wil ik melden deze site te waarderen.Ik heb gewoond in de Rochussenstraat ca,1961 tot 1969.Links op de hoek kruidenier Stuurop,rechts melkzaak van de Jong,andere hoek op nummer 12,eerst schoenmaker Hartgerink,later kwam daar een kleermaker.Op de hoek links een kruidenierszaak,met als bijnaam;:Bakkertje Baar"Ik weet nog namen van sommige bewoners,maar om privacy van deze mag ik ze niet vermelden denk ik. (?)Leuke herinneringen aan deze volkswijk!!
Emiel,
Ik heb tot 1968 in de Rochussenstraat gewoond. Ik ken de winkels waarover jij het hebt, Heb heel goede herinneringen aan deze tijd oa een buurmeisje Joke ; is dat jouw zusje ?Joke was inderdaad mijn zusje,deze is vier jaar geleden overleden,mijn oudere zus in maart 2014.ik geef mijn mail;emielderoover@gmail.com

Willeke

Re: Nostalgie

Emiel de Roover:
Allereerst wil ik melden deze site te waarderen.
Ik heb gewoond in de Rochussenstraat ca,1961 tot 1969.

Emiel,

Emiel de Roover

Re: even recht zetten

Zwarenkant:
Ik woonde in de van Bossenstraat nummer 38 Huis en heb dit vliegtuig zelf gezien het was neer geschoten by een Duitse jager en 3 mannen kwamen om het leven ,de vierde persoon was op gepakt op het veld achter de van Bossenstraat namelijk het westerkwartier terrein waar nu de vis hal is
Ik schrijf wat meer hier over in U anderen verhaal want dat is wat het is een verhaal van U Ik was daar toen het gebeurde ..van Bossenstraat 38-32 verhaal

Bekende naam Zwarekant,was een familie lid geen touringcar chauffeur?

Emiel de Roover

Nostalgie

Zwarenkant

even recht zetten

Willeke Dellen - Storck - Willy Pullens

Re: rochussenstraat 8 h

Willy Pullens- Dellen:
Ik heb tot 1968 in de Rochussenstraat 8 h gewoond. De oude foto hierboven moet in 1957 genomen zijn.De kinderwagen aan de rechterkant van de straat staat voor nr. 8.Ik heb in mijn oude fotoalbum een foto waar een buurmeisje met mij aan het wandelen is met deze kinderwagen !

Willy Pullens- Dellen

rochussenstraat 8 h

De kinderwagen aan de rechterkant van de straat staat voor nr. 8.

Jan van Blanken

P. Camphuysen

Allereerst wil ik even zeggen dat ik deze miniserie van Jan Wiebenga erg geslaagd vind. Wat betreft de door P. Camphuysen uitgegeven fotoprentbriefkaarten het volgende: de foto's zijn gemaakt door de beroepsfotograaf Bessems, die een paar huizen bij ons vandaan in de Fagelstraat woonde. Ik heb na wat googelen nog de volgende informatie over Camphuysen gevonden:
Camphuysen nam in 1938 de verlopen kantoorboekhandel/leesbibliotheek in de van Hallstraat 134 over. Van 1940 t/m 1948 gaf hij ca. 70 kaarten uit, de meeste in 1947/1948 en vnl. betreffen ze de Staatsliedenbuurt. Hij opende ook een postagentschap. In de jaren vijftig woonde hij in de Schaepmanstraat 21 en in 1971 verkocht hij de zaak aan de heer Krougman.

henk schmidt

Klein straatje