Luzacstraat

In de serie Oud en Nieuw

Amsterdam-West
Luzacstraat, kaart van de uitgever P.Camphuysen uit de Van Hallstraat 134, niet gedateerd maar geschat circa 1950 Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

De Luzacstraat in circa 1950 en in 2012

De korte straat, gelegen in de staatsliedenbuurt, ligt tussen de Kempenaerstraat van waaruit de foto van de ansichtkaart is genomen en de Van Bossestraat.

Luzac is een Nederlands patriciërsgeslacht dat oorspronkelijk uit Frankrijk stamt. De stamvader van deze familie, Pierre Luzac (geb. circa 1620), behoorde in Frankrijk tot de hugenoten en woonde in Bergerac. Zijn zoon Jean Luzac (1646-1729) vestigde zich in 1689 als koopman in Amsterdam. Hun nakomelingen wisten een belangrijke plaats in de Nederlandse samenleving in de achttiende eeuw te verwerven. In de negentiende eeuw was de liberale minister en rechter Lodewijk Caspar Luzac (1786-1861) een in het oog vallende vertegenwoordiger van dit geslacht.

Bron: Wikipedia

Bekijk meer afbeeldingen

Luzacstraat nu, met links de bestaande gerenoveerde woningen en rechts de in 1983 gestartte particuliere school van nazaat Eric Jan Luzac (1953). De school biedt aan: vmbo, havo, vwo en gymnasium Foto: Jan Wiebenga, 8 september 2012

Frances Richard Groot

oude vriend

Ha Eric,

Ook grappig is dat dat er een luzak college in mijn geboorte huis is gevestigd.

Parkweg den haag.

Wij trokken met elkaar op  samen met Louis Smits.

gr Frances

nog veel meer

Hallo Eric, ja ik schrijf nog veel meer. Na de 115 verhalen in het Geheugen van West staan er nog ongeveer 100 verhalen op mijn blog *. Deze verhalen gaan hoofdzakelijk over het werk wat ik gedaan heb in de bouw. Dat was niet alleen narigheid maar ook lachen geblazen. Verder heb ik samen met mijn vrouw twee boeken geschreven over de resp. familie's, genealogie enz. Dan ben ik ver gevorderd met mijn Gangen en Stegenboek van Amsterdam. Daar zit enorm veel werk in. En tussendoor wordt ook nog veel geschreven.
Groet van Jan.

Eric Luzac

De heer

Geachte heer Wiebenga, beste Jan,

Met interesse heb ik uw smaakvol geschreven verhalen gelezen. U heeft een hele prettige verhaalwijze, echt knap. Grappig het Luzac College in de Luzacstraat Wat schrijft u nog meer?

Hartelijke groeten,

Eric Luzac