Rombout Hogerbeetsstraat

In de serie Oud en Nieuw

7 Fans
De Rombout Hogerbeetstraat kruist hier de Zaagmolenstraat. Ook deze kaart is uitgegeven door P.Camphuysen uit de Van Hallstraat 134, en ongedateerd, naar schatting uit 1950. Tevens mist Hogerbeet zijn s, dus Hogerbeets is de naam Ansichtkaart uit de collectie van Jan Wiebenga

De Rombout Hogerbeetsstraat in circa 1950 en in 2012

De rust die deze ansicht uitstraald is voelbaar. En dan de prachtige rij ijzeren hijsbalken links en rechts, grandioos! Maar wel aan slijtage onderhevig. Bij ondervinding heb ik wel eens meegemaakt dat bij een verhuizing de zware kast als een blok beton op het trottior bleef staan en de hijsbalk langzaam doorknakte. De kast kwam dus die dag niet boven. Meestal roesten ze door op de plaats waar ze in het dakkapel verdwijnen. Dus even controleren vóór een hijsklus!

Rombout Hogerbeets (Hoorn, 1561-1625) was een Nederlands politicus. Hogerbeets was tussen 1590 en 1596 en van 1617 tot 1618 pensionaris van Leiden. Hij werd in 1596 benoemd tot lid van de Hoge Raad van Holland en Zeeland. Hogerbeets kwam in politieke problemen toen de Bestandstwisten uitbraken in 1617. Hij koos de kant van Johan van Oldenbarnevelt en werd daarom in augustus 1618 gearresteerd. Na een proces werd hij samen met Hugo de Groot in 1619 tot levenslange gevangenisstraf en verbeurdverklaring van al zijn goederen veroordeeld. Uiteindelijk zou hij slechts vier jaar in gevangenschap in Slot Loevestein doorbrengen want hij werd al in augustus 1625 op bevel van de toenmalige stadhouder Frederik Hendrik vrijgelaten. Hogerbeets stierf kort na zijn vrijlating. Bron: Wikipedia

Bekijk meer afbeeldingen

De Rombout Hogerbeetsstraat nu, met nog steeds de hijsbalken. Natuurlijk, anders krijg je geen driezitsbank of piano naar boven door het smalle bochtige trappenhuis. Jammer van al dat ijzer op straat Foto: Jan Wiebenga, 8 september 2012