Zaagmolenstraat

In de serie Oud en Nieuw

7 Fans
De Zaagmolenstraat in de Frederik Hendrikbuurt omstreeks 1950 - de ansichtkaart van uitgever P.Camphuysen, Van Hallstraat 134, is ongedateerd Ansichtkaart uit de collectie van Jan Wiebenga

De Zaagmolenstraat in circa 1950 en in 2012

Wat opvalt aan de oude foto zijn, de vuilnisemmers, de straatveger en de grote gloeilampen midden boven de straat. Alle drie zijn ze verdwenen uit het straatbeeld.

Fragment van de ansichtkaart

Midden links staat het complex woningen, ontworpen door Hein Berlage, voor arbeiders met grote gezinnen. In het verschiet kijken we over de Kostverlorenkade en vaart tegen het strookje industrie aan de Donker Curtiusstraat.

In de jaren vijftig lag deze straat in de route, welke ik liep of fietste, naar de ambachtschool ‘Concordia Inter Nos’ aan de Frederik Hendrikstraat. Door het gemis van de auto’s kon je er toen rustig fietsen, ook in de Van Hallstraat en de Frederik Hendrikstraat. Dat is nu wel anders, hoewel de vrijliggende fietspaden een prima alternatief zijn. In de Zaagmolenstraat en kruizende straten is dit niet mogelijk: te smal.

De straat is vernoemd naar de kleine vijftig houtzaagmolens die hier in de buurt tot en met het laatste kwart van de 19e eeuw stonden. Omstreeks 1850 was het een grootschalig industriegebied waar hout op maat gezaagd werd voor o.a. de oprukkende woningbouw. Het laatste restant van deze nijverheid vindt men nog in de Gillis van Ledenberghstraat in de vorm van molen ‘de Otter’.

Bekijk meer afbeeldingen

De Zaagmolenstraat nu, en net zo zonnig als toen. Aan het eind van de straat over de Kostverlorenvaart is het strookje industrie bijna verdrongen door woningbouw. Het blok woningen van Hein Berlage staat er nog. Maar waar is het voetvolk gebleven? Foto: Jan Wiebenga, 8 september 2012