Fragmenten uit de bouw, deel 9

Machinefabriek ‘Mahez’

Amsterdam-West

Elk blokje hout moest met de hand ingesmeerd worden met lijm en tegen het vorige blokje aan geduwd worden.

N.V. Machine Fabriek 'Mahez', Buyskade 41 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 10 oktober 1969

Het is de bond Heemschut jammer genoeg niet gelukt om dit markante gebouw van ‘Mahez’ te behouden. Heel veel mensen hebben herinneringen aan dit gebouw of het bedrijf 'Mahez'. Hierbij een herinnering van mij. - Jan Wiebenga

Fabriekswerk
Een gedeelte van het gebouw links van de ingang, en ook het uitstekende gedeelte, te zien op de foto, werden volgens mij gebruikt als showroom. Deze ruimten moesten worden voorzien van vloeren, gemaakt van houten blokjes met de kopse kant naar boven. Collega Ome Willem en mijn persoontje hebben dat werk persoonlijk ondertekend. Het was een frustrerend werk. Elk blokje moest ingesmeerd worden met lijm en tegen het vorige blokje geduwd worden. Als dan een heel vloergedeelte gedaan was moest deze vlak geschuurd worden met de machine. Op die vloeren werden dan weer de machines geplaatst.
Voor het vloeren hadden we in de werkplaats de duizenden blokjes op maat gezaagd, dus we kenden elk blokje al persoonlijk. Als we een blokje met een afwijkende kleur bij het lijmen weer tegen kwamen hoorde je geregeld: ‘hé, jij ook weer in de buurt?’ of ‘ik ga je niet meer zoenen, je krijgt alleen een hand’.
Heel veel jaren heeft ons bedrijf het onderhoud van dit pand verzorgd, en nu is is dit gebouw verdwenen. Een raar idee, net of je alles voor niks gedaan hebt.

Gepubliceerd: 14 april 2013

Zie ook het verhaal Gebouw Mahez, industrieel erfgoed? van Norman Vervat van de Bond Heemschut Amsterdam.

Gebouw Mahez aan de Buyskade Foto: Norman Vervat, september 2007