Donker Curtiusstraat

In de serie Oud en Nieuw

Staatsliedenbuurt, Amsterdam-West
De Donker Curtiusstraat in Amsterdam West, circa 1947-1948, uitgave van P.Camphuysen, Van Hallstraat 134 Ansichtkaart: Jan Wiebenga

De Donker Curtiusstraat in 1947/1948 en in 2013
In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

De straat bevindt zich in de Staatsliedenbuurt. Voor ons de Donker Curtiusstraat die rechts afbuigt naar de Van Hallstraat en links naar de Van Rappardstraat. Opvallend is de voelbare rust, door de totale afwezigheid van auto’s.

Boudewijn Donker Curtius (Helmond, 4 april 1746 - Den Haag, 6 februari 1832) was een bekend jurist en politicus in de Bataafse Republiek. Was enig zoon van Hendrik Donker en Boudewina Curtius. Trouwde in 1774 te Waalwijk met Cornelia Hendrica Strachan (1755-1831). Na de lagere school te Helmond volgde hij de Franse en Latijnse School te ’s-Hertogenbosch. Vervolgens studeerde hij rechten te Leiden. Hij begon als advocaat te ’s-Hertogenbosch. In 1795 werd hij vanwege zijn kennis van de Generaliteitslanden benoemd tot secretaris van het Comité te Lande (de opvolger van de Raad van State). Was kamerpresident van de hoogste landelijke rechtscolleges, zoals Nationaal-, Keizerlijk- en het Hoog Gerechtshof der Verenigde Nederlanden. Boudewijn Donker Curtius had verscheidene beroemde zonen, zoals Dirk Donker Curtius, de latere minister van Binnenlandse Zaken, Willem Boudewijn Donker Curtius van Tienhoven, president van de Hoge Raad, Hendrik Herman Donker Curtius, president van de Hervormde Synode, en Benjamin Donker Curtius, de eerste president der Posterijen in Amsterdam.
Bron: Wikipedia

Donker Curtiusstraat nu Foto: Jan Wiebenga, 2013

In dezelfde straat is nu vrijwel al de oude bebouwing gesloopt en vernieuwd. Het koste enige moeite om dezelfde fotopositie te bepalen als in het verleden. Als er iets veranderd is dan is het hier wel. 66 jaar terug was hier al veel gebouwd, en nu weer, is links achter het hek een enorme bouwput verrezen. Achter mij de Buyskade, met in haar verlengde over het Oostelijk Marktkanaal de vrij nieuwe Buysbrug (fiets en loopbrug no: 1972). Het bouwjaar heb ik niet kunnen achterhalen.

Geplaatst: 26 september 2013

strid

Buysbrug

Nieuwbouw stamt uit 1998. Buysbrug is vlak erna gebouwd. Rond 2000.

Henk van Dijk

Verkeerde positie van upload-foto

Harald,

Ik denk dat je gelijk hebt. De uploadfoto is als het ware gespiegeld ten opzichte van de ansichtkaart. De tekst bij de ansichtkaart is trouwens voor meerdere uitleg vatbaar. Je zou de tekst ook zo kunnen begrijpen dat deze de situatie beschrijft gezien vanaf de Buyskade.

Harald A

"Bestaande foto" is verkeerde positie

De foto upload "huidige" situatie klopt niet, de oude ansichtkaart is genomen vanaf van hallstraat zijde, alleen het bedrijsblok rechts op de foto, achter het blok aan de van Hallstraat, bestaat niet meer, de rest wel