De Clerqstraat

In de serie Oud en Nieuw

Amsterdam-West
De Clercqstraat 49, R.K. Boekhandel Amsterdam, Religieuse Artikelen L. Kuijpers. De briefkaart is ongedateerd, naar schatting uit circa 1950 Briefkaart uit collectie van Jan Wiebenga

DeClerqstraat 29-51 in het begin van de jaren '50 en in 2012.

Het religieuse winkeltje maakte onderdeel uit van een rij van winkeltjes op het stukje De Clercqstraat, tussen de Da Costakade en de Bilderdijkstraat. Het (oude) hoekpand van Vroom & Dreesmann op de hoek van de Bilderdijkstraat was nummer 51, dan volgden - volgens de Beeldbank van het Stadsarchief - de nummers 49-29: met ongeveer zeven kleine buurtwinkels.

De naam van de straat is ontleend aan de letterkundige Willem de Clerq (1795-1844). Hij was één van de leidende figuren van het 'Reveil' en directeur van de Nederlandsche Handel Maatschappij.
Het tracé van De Clerqstraat volgt dat van de vroegere Bleekersloot.
Bron: Stadsatlas Amsterdam

Bekijk meer afbeeldingen

De Clercqstraat 49 van vroeger is verdwenen. Nummer 49 is nu het tweede pand vanaf de hoek (achter de grijze afvalbak), waar nu Albert Heijn is gevestigd. Voorheen zat hier Vroom en Dreesmann. En dáárvoor wellicht de boekhandel L. Kuijpers Foto: Jan Wiebenga, 30 juli 2012

Kimberly Skotak

Sacrart from Sancta Maria

I know this post is very old, but hopefully this comment will bring a little joy to those who remember the shop. While at a Kringloop yesterday, I found a beautiful piece that I knew must be for holy water. I found that it was made by Goebel Hummel. However, there was also a stamp on it for Sancta Maria with the address. I found this post after doing some digging.

Kimberly Skotak

Ik weet dat dit een nogal oude pagina is, maar hopelijk zal mijn commentaar een glimlach op het gezicht toveren van degene die zich deze winkel herinnert. Gisteren vond ik bij de Kringloop een prachtig artikel, waarvan ik weet dat het voor wijwater bedoeld is. Het bleek gemaakt door Goebel Hummel. Er zat op het artikel ook een stempel en het adres van Sancta Maria. Na enig onderzoek vond ik deze website.

Vertaling: Henk van Dijk

Achterkant wijwaterbakje

Wijwaterbakje

Wijwaterbakje

Hilda Doetjes

sancta maria

Sancta maria zat idd. in de Clerqstraat 48, mijn vader had op nr. 50 een fotozaak en daar zit nu een nagelstudio in.

De Clercqstraat 48 en 49

Er zaten inderdaat twee van dergelijke winkeltjes in De Clercqstraat. Sancta Maria kan ik me ook herinneren maar had geen afbeelding van de winkel. Nr. 49 van L. Kuijpers was echter toch meer een boekhandel hoewel dat niet aan de inhoud van zijn etalage is te zien. Toen viel er nog wel wat te verdienen aan het Rijke Roomse Leven, er waren veel van deze zaakjes in de stad.

Sancta Maria

Hoi Jan,

Ik kan mij nog goed herinneren dat er in de De Clercq een winkel was waar o.a. door onze ouders de cadeautjes (kerkboekjes, godsdienstige boeken, heiligenbeelden, rozenkransen etc.) voor onze Eerste Heilige Communie werden aangeschaft. Maar die was niet waar nu Albert Heijn zit, maar - vanuit het centrum gezien - over de kruising met de Bilderdijkstraat aan de rechterkant, ik denk het 3e of 4e pand. Ik heb nog een paar schilderijtjes die ik ter gelegenheid van mijn Eerste Communie heb gekregen, en op één daarvan zit aan de achterkant een plakkertje met de tekst 'Sancta Maria, De Clercqstraat 48, AMSTERDAM. Dat bevestigt dat Sancta Maria inderdaad aan de rechterkant was gevestigd, en wel waar nu volgens http://maps.google.nl/ (adres intikken, en dan met Streetview kijken) een nagelstudio zit. Zouden er in De Clercqstraat TWEE religieuze winkels gezeten hebben? Het was natuurlijk wel vlakbij de kerk. :-)

Groeten van Channah (en zeer waarschijnlijk ook van broer Jan)