Van Bossestraat

In de serie Oud en Nieuw

3 Fans
De Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt, Oud-West Ansichtkaart is ongedateerd, maar ik schat hem begin jaren vijftig. De uitgever is P.Camphuysen, gevestigd in de Van Hallstraat 134, daar vlakbij - Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

De Van Bossestraat begin jaren '50 en in 2012.

Geschiedenis
De eerste plannen voor de bouw van de Staatsliedenbuurt dateren van 1875-1877, toen dankzij het zogenaamde Plan Kalff de mogelijkheid ontstond om buiten de oude stadswallen te gaan bouwen.
Tussen 1914 en 1918 verrezen de grote huizenblokken aan weerszijden van het Van Beuningenplein. Ze werden gebouwd in opdracht van de ‘Vereeniging De Arbeiderswoning’ en zijn ontworpen door de beroemde architect K.P.C. de Bazel (1868-1923), pionier op het terrein van de volkswoningbouw.

De Bazel was een belangrijke vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Hij zorgde altijd voor gevelwanden met de klassieke driedeling (basis-middendeel-bekroning). De meeste versieringen op deze huizen zijn overigens louter cosmetisch: de zwarte banden en figuren zijn er gewoon na de bouw opgeschilderd.

De naam van de straat is ontleend aan Peter Philip van Bosse (1809-1879), liberaal staatsman. Minister van Financiën en van Koloniën. Hij ijverde voor vrijhandel.
Bron: Stadsatlas Amsterdam

Bekijk meer afbeeldingen

De Van Bossestraat in stadsdeel West. De situatie nu oogt veel rommeliger met al dat ijzer op een rij en hier en daar hopen afval (hier niet zichtbaar). En dan de bomen, naar mijn visie veel te hoog. De lantaarnpalen zijn wel gebleven Foto: Jan Wiebenga, 30 juli 2012

Ron van Doorneveld

Melk van Marees

Allemaal heel leuk om te lezen. Wij woonden op 103  tegenover melkboer Marees. Ik ben een aantal jaar hulpje geweest van de melkboer op zaterdag. Mijn voorganger was mijn buurjongen Wil(ly) van Dalen, die boven ons woonden. Opa Marees kwam elke dag met de bus vanuit Broek in Waterland naar de van Bossestraat om zijn deel van de melkwijk te lopen. Ontzettend aardige mensen met twee kinderen, zoon Tom(mie) en dochter Nel(ly). Tom had toen al een rijbewijs, want soms ging ik met hem naar de melkweg om extra zuivel te halen als er tekort was.  Melkboer Teun en opa waren inderdaad hardhorend, maar langzaam maar zeker word ik dat nu ook :-)

James Everts

Frans en Joop Mars

Dag Fransie en Jopie! Wel gek dat ik jullie na al die jaren nog een keer tegen kom! Als ik mensen vertel over onze boot in het Oostelijk Marktkanaal, naast buurman Wiersma de walvisvaarder die zelfs bij slecht weer met bloot ovenlijf aan de boot stond tewerken, komen jullie altijd aan bod. Met mijn vader Hans die zich altijd weer de tranen lachte (echt) om jullie grappen. Hoe jullie een soort kermistent op het landje vóór de boten hadden gebouwd en clowns-acrobaten voorstellingen gaven. Ik was het brillejoodje met de gekke naam, die meestal Donald Duckjes zat te lezen. Op de Van Bosseschool bij juffouw Hasselman zat in mijn klas een joch dat in een bokkemrokerij werkte en zo naar rook stonk dat jij apart moest zitten. De mensen waren arm. Een van mijn vriendjes (ik zal zijn naam maar niet noemen) begon opeens snoep rond te delen. Hij bleek de huur van de keukentafel te hebben gepikt en de buren moesten bijspringen om het gezin uit de nood te helpen.

Bianca

Opa en Oma Wilhelm

Hoi,

Wat leuk om dit te lezen zeg.

Mijn Opa en Oma waren de familie Wilhelm (Sjaantje & Henk).  Ik heb veel verhalen over mijn Opa en Oma gehoord. Ik was een jaar of 9 dat mijn oma stierf (inmiddels34 jaar geleden).

Mijn oom Henk en mijn moeder Mariëtte hebben ook nog vele herinneringen aan hun oude buurtje.

Ik herinner mij ook nog Tante Stien. Oude bewoonster. Zij is héél oud geworden.

Verder, als ik bij mijn opa en oma sliep, speelde ik graag in de buurt met enkele andere kinderen.

Ik hoop dat het met iedereen goed gaat.

Groeten,

Bianca

Reussien Ap

Van Bossestraat.

In reactie op laatste aanvulling geheugen van West.

Fred.Fontein De familie van Puffelen waren goede kennissen, van mijn ouders.

Wij woonden boven Rinus de Bruijn.

De boekhandel van de Fam van Puffelen ,toen der tijd aan de Comeniusstraat gevestigd,is toen verkocht ,aan vrienden van mijn schoon zuster. Joop en Sonja Kruijer. Fam.van de slagerijen Kruijer. Zij zijn daarna naar Lelystad gegaan,met een identieke zaak.Momenteel ook niet meer werkzaam  (pensioen)

Met groet A.S.Reussien. ap.reussien@gmail.com

Fred Fontijn

Rinus de Bruijn

Mijn oom Henk en tante Jo van Puffelen woonde ook in de Van Bossestraat een paar huizen dichter naar de winkel van de familie de Bruijn toe, eigenlijk recht daar tegenover. Ze kenden elkaar ook goed. Renee mijn nichtje was van dezelfde leeftijd als Rosalien de Bruijn. Volgens mij waren ze ook ongeveer van 1947, die meiden gingen ook goed met elkaar om. Rosalien heeft ook gekorfbald, bij Landlust. Als je wilt Marja kan je Rosalien zelfs op 'Het Geheugen' terug vinden. Ooit schreef ik een stukje over ‘Mijn eerste korfbalwedstrijd en plaatste daar een twaalftal foto bij, die er eigenlijk niet bij hoorde, het was een jonger team dan waarin ik speelde en die foto had ik nog wel. Ik woon al een tijdje in Drenthe, maar de digitale wereld is blijkbaar heel klein.

Marja Cornelisse

Van Bossestraat

In een reactie las ik over Rinus de Bruijn. Hij was een broer van mijn moeder Ida. Mijn ouders hadden een groentewinkel in de van Hallstraat op de schuine hoek van de 1e Keucheniusstraat. Ik ben in 1947 geboren in de 1e Keucheniusstraat op nr. 26 2 hoog en we zijn verhuist naar de van Hallstraat 1n 1953. IK vraag mij af of er foto's zijn van de winkels van mijn ouders en mijn ome Rinus.

Loes van Sijp

Van Bossestraat

Ik heb in de Van Bossestraat gewoond op nr. 60, 2 hoog boven Slagerij Post.

Vanaf 1951 t/m ik dacht 1965 heb ik daar met mijn ouders en zuster gewoond.

De eerste jaren op de lagere school van De Prinsesseschool [in de Van Bossestraat] deze werd later helemaal een Ulo/Mulo en ging de lagere school naar de Bentinckstraat. Later weer op de mulo gezeten in de Van Bossestraat.

Ap.Reussien

Re: Ap.Reussien

Ap.Reussien:
Vanaf 1936 tot 1963 gewoond op nr.100 in de van Bossestraat. Mijn ouders hebben er nog gewoond tot 1980.Wij woonde boven Rinus de Bruijn.
Deze had een groente zaak op de hoek van de van Bossestraat/ Luzacstraat. Mijn speelkameraadjes waren Bob Braam/Henk Wilhelm (van de drogist) hoek Scheapmanstraat./Theo/Jan Nederlof/Piet Bijnen/Weers,de kinderen van de fam Vos, deze woonde boven elkaar. Floor/ van kuijken/van Gool.fam.de Bie/ Gerrit Jansen. Van der Meulen de zaagsel hand. Waarvan een dochter is getrouwd met Peter Post. Fam.van Hoorn /fam Willemsen/fam. Grijzenhout. De bakker Hekelaar.

Ik heb er de oorlogstijd mee gemaakt, ketting bommen op het zand land. Op de hoek van Hallstraat/Donkere Curtiusstraat. En het Landwachtershuis in de van Reenenstraat. In de van Bossestraat onder de fam Moor woonde de Gruiter ( een landwachter al ver voor de oorlog) deze gaf de buurt kinderen soms wat eten. Dat gebeurde ook. Ook vliegruig wat in de van Bossestraat was neergestort heb ik mee gemaakt. De ouders van de buren boven ons zijn hierbij betrokken geweest. Bij Camphuis de biekhandelaar was ik lid van de bibliotheek. In de winters schaatsen op het Markthallen kanaal. Hout sprokkelenen van de gekapte bomen langs het markthallenkanaal achter ons. Voor het nood kacheltje. Ik zat in de Amaliastraat op school. Over de brug van de Kostverloren kade. Stekelbaarsjes vangen bij deze brug. Ik ging voor mijn vader ,na de oorlog naar Modder de sigaren winkel. Naast Pinquin de ijssalon. En Nauts de slager. En Hekelaar de bakker vd Vlugt aardappelhandel Kempenaerstraat,deze mensen leven nog steeds 98/95 jaar,zijn wij op visite geweest.De Jong de kruidenier en Schröder de melkboer. Of opoe Tuinenburg,met de Belgische herder voor de deur Tjanka. En naar suikercakie,tegenover de prinsseschool. Musselientje met slagschuim( opgeklopt eiwit) Door de familie Wilhelm ben ik in de drogisterij terecht gekomen. Bennebroekstraat hierna Heemstedstraat .Bijna 40 jaar gedaan. Zo zie je hoe een balletje kan rollen. Met de broers Nederlof,heb ik nog steeds goed contact.
Mijn zuster is hier geboren en opgegroeid.
Ik kan wel een poosje nog doorgaan,misschien is er nog iemand van de oude garde die dit leest,en mogelijk reageert. Zou leuk zijn.

Robert Reits

Re: Re: Joop en Frans Mars

Frans Mars:
Martin:Dag Joop en Frans,mijn opa en oma woonden op 66 huis, de familie van Elst. Daarvoor woonden ze op 64 2 hoog onder de familie Verbaken. Ik zelf woonde met mijn ouders van 1957 tot 1962 op 51 1 hoog boven de melkwinkel. Daarna zijn wij verhuisd naar het huis van mijn oma op 93 en is mijn oma op 51 gaan wonen. Er woonde ook nog een oom op 74 2 hoog. Mijn ouders hebben elkaar in de straat leren kennen, en daar tot 2001 gewoond. Jopie Mars werd ons altijd ten voorbeeld gehouden: met papieren pijltjes schieten kan tot ongelukken leiden!!Groeten, Martin van Loenen
Hallo, bedankt voor de reactie, het was niet Jopie maar onze zus toni , het was ook geen papieren pijlte maar hout. Groetjes Frans Mars

Hallo.ik woonde ook in de van bossestraat maar dan aan de anderekant bij de muur,
ik ben benieuwd hoe het mer corry van loenen gaat.

Ap.Reussien

Ap.Reussien

Deze had een groente zaak op de hoek van de van Bossestraat/ Luzacstraat. Mijn speelkameraadjes waren Bob Braam/Henk Wilhelm (van de drogist) hoek Scheapmanstraat./Theo/Han Nederlof/Piet Binnen/Weer/de kinderen van de fam Vos, deze woonde boven elkaar. Floor/ van kuijken/van Gool.

Graafstal/mars

Re: Re: Re: Van bossestraat 66

Guido Everts:
jan wolf:Frans Mars:Wij Joop en Frans Mars zijn in 1941 geboren in de van Bossestraat.Zijn hier nog mensen die ons kennen?
Ja natuurlijk ken ik jullie nog! Ik ben Guido Everts, van meester Everts op de woonboot naast de Markthallen. Jullie organiseerden het Nieuwjaarsvuur waar ik prachtige herinneringen aan heb. We verhuisden jammer genoeg. Ik miste de buurt (en jullie dus ook) heel erg. Zitten jullie nog in het slagersvak? Hoop dat jullie dit lezen! Hartelijke groet van een (vroeger) klein rood mannetje dat veel voetbalde op straat en op de Van Bosseschool zat.

Heee Guido natuurlijk kennen we jou en meester Everts! Goed om van je te horen hoe is het met jou verder verlopen? Met ons alles goed. Heb je nog meer herinneringen mail me dan! Groet, Frans Mars

Graafstal/mars

Re: Re: Re: bertie van zuptphen

Fred goossens:
Guido Everts:bert van zutphen 3-10-1940:hej jopie en fransie mijn oude speel kameraadjes ik woonde recht tegen over jullie op 51 1hoog.ik kon jullie nooit uit elkaar houden tot er bij een van jullie een pijl in het oog geschoten werd met pijl en boog schieten,wat resulteerden in een slecht oog wat duidelijk was te zien.ook dat larry die onder jullie woonde zijn bee verbrande door clore kallie wat wij gebruikten om met een sleutel en een spijker knalletjes maakten.ook nog dat het jongentje van kleuver in het markthallen kanaal verdronken was,zijn naam weet ik niet meer maar wel van zijn zusje nellie,verder nog anton fransen jopie walter rietje brandon .ik zou graag nog wat van julli horen ik sta op face boek onder de naam bert van zupthen en op zijn zweeds(waar ik nu woon) hälsningar uti fran sverigeHallo Bertie, ik ben Guido Everts van woonboot de Oorsprong en ik weet nog precies hoe dat jongetje uit ons kanaal gedregd werd: aan zijn gymschoen ging hij het water uit. Dood, een drama. Hoe hij heette weet ik niet. Hartelijke buurtgroeten (Frans en Jopie ken ik natuurlijk ook, maar ik was pas tien toen wij al uit de buurt vertrokken).

Die pijl in het oog betrof onze zuster tonia dus, dit klop niet helemaal.
Met frans en joop gaat alles goed en met tonia ook. Herinner me heel goed de meester Everts, bedankt voor de reactie Guido! Heb je nog meer herinneringen, ken je circus punthoed? Groet.

Elly Groot

Melk van Marees!

Kan Robert van der Ven mij vertellen waar zijn oma is gebleven. Nellie zat bij mij in de klas op de Fagelschool. Ik zou heel graag iets over of van haar horen.

Dik van Dalen.

Re: Re: over de van bossestraat

Klarie Olofsen:
Robert van der Ven:Mijn opa & oma Teun & Nel Marees. Hadden daar een Melkwinkel. Met daarnaast een spoelhoek om de melkbussen leeg te spoelen. Mijn Opa was hard horend en mijn overgroot vader wonende in Broek in Waterland en was ook hard horend.
Wat leuk om te lezen, ik herinner mij nog goed dat wij altijd in de deurpost gingen staan en dan van opa een korstje kaas kregen.

Fred goossens

Re: Re: bertie van zuptphen