Elisabeth Wolffstraat

In de serie Oud en Nieuw : over ingemetseld bier

7 Fans
De Elisabeth Wolffstraat gezien vanaf het Bellamyplein Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga, geschat circa 1945-1955, achterkant geheel blanco

De Elisabeth Wolffstraat rond 1945 en in 2013.

De Elisabeth Wolffstraat circa 70 jaar geleden. Het is onvoorstelbaar maar het is alsof de automobiel nog uitgevonden moet worden. Ook is er geen fietser te zien. De fotograaf heeft wel een uniek moment uitgezocht.

Betje Wolff (Elizabeth Wolff-Bekker, Vlissingen, 24 juli 1738 - Den Haag, 5 november 1804) was een Nederlands schrijfster. Betje Bekker werd geboren in een gegoede calvinistische familie. Ze had een onstuimig karakter en vrijzinnige ideeën. Ze trouwde op 18 november 1759 met de 52-jarige predikant Adriaan Wolff. In 1777, na de dood van haar echtgenoot, ging Wolff samenwonen met Aagje Deken en begonnen zij gezamenlijk te publiceren. Hun grootste successen waren de briefromans. Bekende werken waren: De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart en Historie van den heer Willem Leevend. In 1778 verhuisden Wolff en Deken naar De Rijp.
In 1782 vestigden ze zich in Beverwijk. Wolff stierf in Den Haag, enkele dagen na haar overlijden stierf ook Deken. Beide vrouwen liggen begraven op de begraafplaats ‘Ter Navolging’ in Scheveningen.

Bron: Wikipedia

De Elisabeth Wolffstraat nu Foto: Jan Wiebenga,18 september 2013

De Elisabeth Wolffstraat nu Foto: Jan Wiebenga,18 september 2013 Door: Jan Wiebenga

Dezelfde straat, zelfde standpunt, een beetje rommeliger, maar nog steeds een café (De Kinker) op de hoek rechts. Anekdote: Naaste familie van mij woonden in het eerste huis rechts, 3 hoog met balkonnetje. Bij de verbouwing vóór hun bewoning is in de nieuwe schoorsteen-schouw een flesje bier van een bekend merk, een glas en een opener ingemetseld. Waarom weet ik niet meer, maar het is exact 40 jaar geleden. De familie is al lang verhuisd. Voor de huidige bewoner een tip: hetzelfde merk bier is ook op de hoek te verkrijgen tegen een geringe vergoeding. Dus daarvoor hoeft u de schouw niet te slopen!

Reinier Saalmink

Aanvulling

Mijn opa en oma woonden op no 82 3hoog. Data weet ik niet meer.Daar hebben mij ouders ingewoond van 08 1950 tot 04 1953. We zijn toen verhuisd en in 04 1962 tot 09 1971 heb ik met mijn ouders op no. 80 2 hoog gewoond. De schoenmaker heette Ben Straatman op no. 78. De kapper op no. 82 heette Weemer, hij knipte mijn opa. De groenteman op no. 80 weet ik geen naam meer van. Later toen wij op no. 80 woonde heette de groenten Flip Wagtendonk. inderdaad de melkwinkel/supermarkt was van Disseldorp. Kan me ook nog een fietsenstalling herinneren in de van Alphenstraat, halverwege aan de rechterkant. Veel gerolschaatst en gevoetbald op het Bellamyplein.

Corrie Sierhuis-Drubbel

Mijn ouders zijn in 1941 komen wonen in de Elisabeth Wolffstraat. Mijn vader is daar vertrokken in 1999. Ze hebben de straat dus in de loop van de jaren zien veranderen. Soms ten goede, maar ook ten slechte. Er waren vroeger veel buurtwinkels in de straat. Een schoenmaker, herenkapper (Weber), groenteman, kruidenier/melkwinkel (oa. Disseldorp) en een drogist, om de petroleum te halen en de dropjes. Een lagere school en de laagste klassen hadden speelkwartiertje in de Van Alphenstraat. Al vrij vroeg kwam er een Chinees restaurant op de hoek van de De Clercqstraat. Op de andere hoek was een wasserij en er was een winkeltje van Houtman (de bakker zat om de hoek) waar je witte en bruine kandij kon kopen. Op de hoek van de Van Alpenstraat was de bakkerij van de Coop. 's Morgens vroeg reden de bakkerskarren weg. Dan nog een fietsenstalling (Cornelissen) later loodgieterswinkel en de horlogemaker, die de hele dag voor het raam zat. En op de hoek het cafe, maar daar hadden wij kinderen niks mee te maken, zei mijn vader. Later natuurlijk 'zwemmen' op het Bellamyplein, waar nu de Hallen is. Een aanrader om daar eens langs te gaan.

Ans Zondervan

toevoeging aan verhaal van betje wolf.

in midden beemster is een museum vanBetje Wolf waar ze woonde met aagje Deken. leuk om te zien, ook met kleding uit die tijd