De Rotterdammerbrug

In de serie Oud en Nieuw

8 Fans
De 'eerste' Rotterdammerbrug (brugnummer 150) gezien vanaf de Nassaukade. Hij verbindt de Marnixstraat met de Nassaukade en ligt over de Singelgracht. In die tijd was de fotograaf ook een bezienswaardigheid Kaart: collectie Jan Wiebenga

De Rotterdammerbrug in 1903 en anno 2012.

In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

Geschiedenis
De eerste voorganger van de huidige brug was tweedehands en afkomstig uit Rotterdam. In 1880 werd deze brug aangekocht en geplaatst. De brug bleek echter zo laag dat hij de doorvaart belemmerde en ging daarom in 1950 weer terug naar Rotterdam.

Kaart: collectie Jan Wiebenga De 'tweede' Rotterdammerbrug. Het standpunt van de fotograaf bevond zich op of in een huis op de Nassaukade. Een datum ontbreekt op deze anzichtkaart, vandaar dat ik niet met zekerheid kan zeggen of dit de Hemwegversie van de boogbrug is. Waarschijnlijk is dit wel het geval, te zien aan het verkeer en de naoorlogse mode, dus na 1954 - Kaart: collectie Jan Wiebenga

Vanuit de Hemweg kwam een vervangende brug, die op 16 oktober 1954 feestelijk werd geopend. De naam Rotterdammerbrug is gebleven.
In de jaren tachtig is deze brug door nieuwbouw vervangen.

Bron: Wikipedia

Bekijk meer afbeeldingen

De 'nieuwe' Rotterdammerbrug vanaf de zijkant gezien. Een vaste brug, zoals die eind vorige eeuw op de tekentafel veelvuldig ontworpen werd Foto: Jan Wiebenga, 15 juli 2012

Raini Schaefer

Correctie + aanvulling

De brug op de tweede foto (de ansichtkaart) is nog steeds de eerste brug uit 1880, te herkennen aan de bogen. Deze is in december 1949 verwijderd en afgevoerd vermoedelijk naar de oudijzerboer. De vervangende (tweede) stalen brug afkomstig idd uit de Hemhaven is vlak daarna geplaatst. Deze had een trapeziumachtige vorm met een rechte bovenkant. Deze heeft er bijna 25 jaar gelegen en is in 1975 uiteindelijk vervangen door de huidige brug. De feestelijke opening van oktober 1954 betreft niet de Rotterdammerbrug (brugnr 150), maar de Kattenslootbrug (brugnr 155) door toenmalig burgemeester d’Ailly, die voor het verkeer van veel groter belang was dan de Rotterdammer.

De foto op de ansichtkaart is vermoedelijk gemaakt tussen 1945 en 1950.

Gereedmaken uitvaren brug, ca. 1949

Uitvaren (eerste) brug, 18 december 1949

De tweede brug, vlak voor de vervanging door de huidige brug, april 1974

Tweede brug, april 1974

alle afbeeldingen komen uit de Beeldbank van het Gemeentearchief Amsterdam.

met vriendelijke groet, Raini Schaefer

uitvaren van de eerste brug : 18 december 1949

Francine winkler

St.Elizabeths Patronaat

Ik ben in 53 geboren in de Goudsbloemstraat, was een vaste klant van het patronaat. Op zondagmiddag Roy Rogers, zakje chops met een zakje zout erin. Maar er waren ook diverse clubjes, want het patronaat liep binnendoor naar de Nassaukade. Daar zaten allerlei clubs voor jong en oud. Het werd geleid door de Kapuchijner paters van de Tichelkerk.Er was naailes, ballet en veel veel meer. Je kon er voor alles terecht, en werd ook veel door buurtbewoners gebruikt. De psters waren erg sympathiek, en kwamen vaak een praatje met je maken. Ook werd er vsn daaruit vakanties voor buurtkinderen georganiseerd , naar de Nederlands bossen. Je kreeg dan een kaartje met naam om je nek en ging met zijn alle diverse bussen in. Men noemden het " Licht en lucht ". Het had een eigen lied die ik ook nog weet. Licht en lucht, we gaan genieten van de Nederlandse bos en hei enz. Ik kom als jongste uit een gezin van 6 kinderen, en mijn broer en zusters zijn allemasl meegeweest. Ik heb een fantadtische jeugd gehad, mede dankzij het Patronaat.

Gé Bom

Catskade

Mijn tante Lies (Voet-Bom) die gisteren 92 jaar werd vertelt nog regelmatig over de Catskade waar zij in de jaren dertig op 44-I woonde. Ik ben nog op zoek naar gegevens over een "winkel" in religieuze artikelen die mijn grootvader, Antonius Bom, in 1929 kocht voor 2 schoondochters. Mijn tante mocht daar af en toe helpen en dan kwamen er op vrijdagavond laat nog zusters van het naastliggende klooster om iets te kopen. Het pand stond in de Chasséstraat, tegenover de R.K. Kerk en het klooster stond in de Jac. van Wassenaar Obdamstraat. Ik zou bijvoorbeeld graag weten van welke orde de zusters waren.

Bert Vos

Rotterdammerbrug

Vanaf 1940 tot circa 1954 woonde ik op de Catskade, en dat was pal om het hoekje van de Nassaukade. Die boogbrug kan ik mij nog heel goed herinneren.
Ik moest daar dagelijks sowieso 2x overheen om naar school te gaan op de Prinsengracht, (broederschool Sancta Maria tegenover de Noorderkerk).
Ik ben diverse keren toen met vriendjes over een van die bogen geklommen, van de ene kant naar de andere kant, was levensgevaarlijk maar dat besefte je toen niet.
Ook kon je aan de binnenkant dóór de constructie van de brug naar beneden klimmen tot aan de pijlers waar de brug op lag.
Later is deze brug inderdaad door een andere brug vervangen en deze had een trapezium-vormige constructie i.p.v. een boogvorm.
Dr.Grevers was ook onze huisarts en de apotheek heette Ziesenis, met een enkele s dacht ik. Ik geloof trouwens dat daar nog steeds een apotheek gehuisvest is.
Op de hoek van de Nassaukade en de Catskade was een sigarenzaak/postagentschap.
Over de brug van de Catskade ( waar ook tramlijn 10 overheen denderde) kwam je in de 2de Nassaustraat; van vele winkels ken ik nog de naam:
links de groenteman Schulein, daarnaast een drankenzaak, aan de overkant de kaasboer Kaaij of Kaai, links weer een drogist en een comestibleszaak Hansates, aan de overkant de Wolbaal; nog andere zaken waren een kapper een dierenwikel (waar ik vaak Tubifex kocht, dat was een "klompje" hele dunne wurmpjes, voor ons tropische aquarium), een electrazaak een bakker op de hoek van de de Wittenstraat, een fietsenwinkel, en nog enige anderen en op haast iedere hoek een cafe!
De Rotterdammerbrug heb ik niet meegemaakt in de bakstenenvorm op de laatste foto, maar de bouw van de nieuwe brug over de Catskade heb ik wel gedeeltelijk meegemaakt; dat was rond 1953 . De oude brug bestond uit twee delen, die met mankracht aan iedere kant werd bediend door een soort kruk in de grond te steken en dan door rond te lopen (als een soort opwinden) de brugdelen omhoog of omlaag te krijgen! De nieuwe brug was een basculebrug.
Ik kan nog uren doorgaan, vele herinneringen staan in mijn geheugen gegrift, zoals het uit het raam hangen van ons huis aan de Catskade en het drukke scheepvaartgebeuren te bewonderen met o.a. de sleepboten van de firma Goedkoop die hun grote zwarte pijpen omlaag deden om onder de gesloten brug door te kunnen varen.

Ik vond het leuk om dit beknopte verslag toe te voegen aan dit "Rotterdamse brug"-item.

Vriendelijk groet,
Bert Vos

29 jan 2013, 22:28
An van Batum

de Rotterdammerbrug

De Rotterdammerbrug
Soms roept een artikel ook nare herinneringen op.
Ik was ongeveer 7 jaar toen ik over de brug liep naar mijn oma die woonde op de Marnixstraat ,toen ik heel hard geschreeuw hoorde op de Marnixkade.
Er werd een vrouw over straat gesleept, die heel hard schreeuwde en gilde die werd in een grote vracht auto gegooid.
Ik dacht, die vrouw heeft iets ergs gedaan en daarom wordt ze meegenomen.
Later begreep ik dat ik getuige was geweest van een razzia op Joodse mensen, daar had ik toen geen weet van, maar dat beeld ben ik nooit meer kwijtgeraakt.
An van Batum

Joop Komen

Zieseniss

Die apotheek heette Zieseniss.
Ernaast woonde onze huisarts dokter Grevers.
Ik spreek nu over de jaren 1938-1956.

Jan Rutgers

Nassaukade

Tegenover de Rotterdammerbrug was een apotheker gevestigd en die had vaak super interessante zaken in zijn etalage. Het meest is mij bijgebleven de opstelling van glazenbuizen en bollen en waar aan de ene kant een inktzwarte vloeistof zat en dat liep dan via een met norit gevulde bol naar de andere kant. Voor het daar aan kwam was het water gezuiverd en kon je het drinken volgens de uitleg die er bij stond. Ik snapte er niks van maar vond het wel machtig interessant. Ook had de huisarts dokter Hagens er zijn praktijkruimte. Die heeft mij ooit behandeld, toen ik beide handen flink had verbrand bij het fikkie stoken en piepers poffen.

Jan Rutgers

Vrij dankzij de bruggen.

Nog een leuk verhaaltje over de brug en wat er allemaal mis kan gaan.
Vanaf ons huis in de Kemperstraat naar de noodgebouwen, was hooguit een kwartiertje lopen, dus om één uur van huis om op tijd om half twee bij school te zijn, dat was ruim tijd. Helaas op een kwade dag ging er net om goed één uur een transport voor Fokker door de brug van de Nassaustraat naar de Nassaukade en dat duurde tot ongeveer vijf over half twee en dus ik kwam te laat op school.
Te laat komen, dat was vaste prik twee hoofdstukken uit het materialenboek of het gereedschapboek, dus ondanks mijn protesten en vertellen over de brug die open was, ik moest twee hoofdstukken.
"Daar kan u lang op wachten", waren mijn laatste woorden.
De volgende ochtend werd mij door meneer Verhoek om het strafwerk gevraagd en ik vertelde hem, dat ik dat niet gemaakt had en ook niet zou maken, want het was overmacht geweest. Kort en goed, na drie keer niet inleveren, mocht ik naar meneer Smit en die gaf mij ten laatste male de opdracht voor twee hoofdstukken plus eentje extra voor de overlast die ik veroorzaakt had. Uiteindelijk mocht ik drie dagen niet meer op school verschijnen, want ik bleef halstarrig weigeren.
Gaf mij de gelegenheid om naar de kermis te gaan.
Ja beide bruggen tussen mijn huis en de praktijklokalen in het plantsoen, die staan in mijn geheugen gegrift.

Henk van Dijk

Nogmaals De Brug

Hierbij een foto van vandaag van de Rotterdammer Brug, maar deze keer vanaf de kant van het Eerste Marnixplantsoen.
Tot mijn schrik zag ik tevens dat het St. Elisabeth patronaat recentelijk gesloopt is. Daar gaat weer een stuk van mijn jeugd, dacht ik meteen. Kennelijk was het niet mogelijk om te renoveren, zoals met de rest van de buurt wel gebeurt (eigen foto's).

Rotterdammerbrug Gezien vanaf het Eerste Marnixplantsoen d.d. 5-8-2012

Rotterdammerbrug Gezien vanaf het Eerste Marnixplantsoen d.d. 5-8-2012 Door: Henk van Dijk

St. Elisabeth patronaat Recentelijk gesloopt in het kader van de stadsvernieuwing.

St. Elisabeth patronaat Recentelijk gesloopt in het kader van de stadsvernieuwing. Door: Henk van Dijk

Jan Rutgers

Streng??

Vast gezegde van meneer Verhoek: "Later bij een baas, daar mag je knoeien en sjoemelen, hier werk je binnen de tollerantie's en die zijn 0,000001mm"!
Ja hij wist je te motiveren, maar je leerde wel wat.

Bennie Bakx

De IJzeren Brug

Inderdaad, ook ik ben talloze malen over deze brug heen gelopen vanaf het Van Beuningenplein. Ik denk in de vroege zestiger jaren. Ook op zaterdagmorgen hadden we toen nog praktijklessen op het Concordia Inter Nos. Ik kan mij de zeer strenge leermeester nog goed herinneren. We moesten in het begin een bijna vierkante plaat loepzuiver haaks vijlen, als die was gelukt, dan kregen wij een zeskant of zoiets! In de winter had je altijd van die mallotige durfallen die over het half bevroren water van de Nassaukade liepen!

Jan Rutgers

Hollandia

Je hebt gelijk het was de dijk, de straat was iets verder.
Ja en wij kwamen uit de J.M. Kemperstraat en dat was toch niet zoveel dichterbij.

Henk van Dijk

Re: Rotterdammerbrug

Jan Rutgers:
Ja dat kan heel goed H. van Dijk, die filmvoorstellingen lagen buiten mijn gezichtskring destijds, wij hadden Kindergenoegen op de van Halstraat en later Hollandia op de Haarlemmerstraat.In het Marnixplantsoen stonden de houten noodschool gebouwtjes van onze technische school. Meneer Verhoek zwaaide er de scepter en wij mochten er ons bekwamen in het gebruik van de diverse machines voor metaalbewerking.Dat was eind jaren 50.

Dat filmzaaltje was trouwens het St. Elisabeth patronaat. Dus toen ik het een kerkgezelschap noemde, zat ik niet erg ver uit de buurt... Ik kan mij helaas niets herinneren van houten noodscholen in het Marnixplantsoen. Als klein kind let je ook meestal niet zo goed op je omgeving. De andere bioscopen die je noemt, zijn ook wel bekend terrein voor mij. Hollandia zat trouwens toentertijd op de Haarlemmerdijk. Dat was een behoorlijk eind lopen vanuit de Fannius Scholtenstraat...

Jan Rutgers

Rotterdammerbrug

Dat was eind jaren 50.

H van Dijk

Jan Rutgers:
De Rotterdammerbrug was de brug die ik wekelijks toch wel een keer of wat passeerde bij het gaan naar het praktijklokaal bankwerken van Concordia Inter Nos.Het was in mijn herinnering een wat vierkant hoekige constructie en nu ik er over schrijf, ruik ik weer de lucht van het grachtwater.Volgens mij, is de brug op foto 2 dezelfde brug als die op foto 1 (maar ik kan me vergissen) en is die foto dus nog van voor de verwisseling.Van de andere brug die tegenover de Nassaustraat kan ik me de feestelijkheden nog wel herinneren t.g.v. de opening destijds. Er is in de Oud Amsterdam ook al eens over geschreven.

Ik ben in de jaren '50 opgegroeid in de Staatsliedenbuurt en maakte wekelijks gebruik van deze indrukwekkende brug. En met mij vele kinderen uit de buurt. In het Eerste Marnixplantsoen (andere kant van de brug) waren op zondag namelijk filmvoorstellingen, meestal 'cowboy-films' zoals ze toen werden genoemd.
Die filmzaal zat op nummer 1 en werd doordeweeks gebruikt door een kerkgezelschap (dacht ik). Van dat laatste ben ik niet helemaal zeker. Op zondag was de belangstelling in ieder geval altijd enorm...

Jan Rutgers

Rotterdammerbrug