Rotterdammerbrug

Auteur: Bert Vos

Vanaf 1940 tot circa 1954 woonde ik op de Catskade, en dat was pal om het hoekje van de Nassaukade. Die boogbrug kan ik mij nog heel goed herinneren.
Ik moest daar dagelijks sowieso 2x overheen om naar school te gaan op de Prinsengracht, (broederschool Sancta Maria tegenover de Noorderkerk).
Ik ben diverse keren toen met vriendjes over een van die bogen geklommen, van de ene kant naar de andere kant, was levensgevaarlijk maar dat besefte je toen niet.
Ook kon je aan de binnenkant dóór de constructie van de brug naar beneden klimmen tot aan de pijlers waar de brug op lag.
Later is deze brug inderdaad door een andere brug vervangen en deze had een trapezium-vormige constructie i.p.v. een boogvorm.
Dr.Grevers was ook onze huisarts en de apotheek heette Ziesenis, met een enkele s dacht ik. Ik geloof trouwens dat daar nog steeds een apotheek gehuisvest is.
Op de hoek van de Nassaukade en de Catskade was een sigarenzaak/postagentschap.
Over de brug van de Catskade ( waar ook tramlijn 10 overheen denderde) kwam je in de 2de Nassaustraat; van vele winkels ken ik nog de naam:
links de groenteman Schulein, daarnaast een drankenzaak, aan de overkant de kaasboer Kaaij of Kaai, links weer een drogist en een comestibleszaak Hansates, aan de overkant de Wolbaal; nog andere zaken waren een kapper een dierenwikel (waar ik vaak Tubifex kocht, dat was een "klompje" hele dunne wurmpjes, voor ons tropische aquarium), een electrazaak een bakker op de hoek van de de Wittenstraat, een fietsenwinkel, en nog enige anderen en op haast iedere hoek een cafe!
De Rotterdammerbrug heb ik niet meegemaakt in de bakstenenvorm op de laatste foto, maar de bouw van de nieuwe brug over de Catskade heb ik wel gedeeltelijk meegemaakt; dat was rond 1953 . De oude brug bestond uit twee delen, die met mankracht aan iedere kant werd bediend door een soort kruk in de grond te steken en dan door rond te lopen (als een soort opwinden) de brugdelen omhoog of omlaag te krijgen! De nieuwe brug was een basculebrug.
Ik kan nog uren doorgaan, vele herinneringen staan in mijn geheugen gegrift, zoals het uit het raam hangen van ons huis aan de Catskade en het drukke scheepvaartgebeuren te bewonderen met o.a. de sleepboten van de firma Goedkoop die hun grote zwarte pijpen omlaag deden om onder de gesloten brug door te kunnen varen.

Ik vond het leuk om dit beknopte verslag toe te voegen aan dit "Rotterdamse brug"-item.

Vriendelijk groet,