DACOSTAKADE/DACOSTAGRACHT

Auteur: Piet Veenboer

Ik ben van 1938; ik weet alleen niet beter, dan dat theater "de Liefde" zich bevond aan de Dacostakade en we zijn met kameraden héél vaak lopend daar geweest vanaf het Columbusplein.
"Dacostagracht"; daar had ik nog nooit van gehoord. Ook de films van pater Dury werden toen in de jaren '50 daar vaak gedraaid. (Zie bioskoopbezoek). Er was ook nog een danszaal in het gebouw "de Liefde" en wij zijn vaak daar wezen dansen, maar het was noodzakelijk, om je lidmaatschap van "de Instuif" mee te nemen. Daar stond nl een handtekening van de pastoor op-met andere woorden "Je was katholiek", Ook bracht ik vaak een bezoek bij het gedeelte Dacostakade bij de Kinkerstraat, waar een van mijn ooms een "Sperwerwinkel" had nl Gerrit Prins. Ik moest na de oorlogstijd op zaterdag altijd met de autoped(een hele oude!) het boodschappenbriefje brengen en wat mijn moeder dan nodig had, werd dan tegen 17.00 uur altijd thuisgebracht. Dat was toen al een goede service!