Da Costakade/ Da Costagracht

Oud-West is de enige 19e-eeuwse wijk met grachten.

Oud-West

De stadsingenieur van Niftrik wilde eigenlijk de grachtengordel doortrekken in de nieuwe delen van de stad. Dat kostte veel tijd, werk en dus geld. Het aanleggen van de Da Costagracht vanaf het Jacob van Lennepkanaal tot en met de Hugo de Grootgracht duurde van 1880 tot 1893. (In het boek buurten van Oud-West van Paul Fennis staat daar een prachtige foto van die ze zelfs in de Beeldbank van het Stadsarchief niet hebben.)

Da Costakade rond 2000 Foto: Pieter van Gaart

In die tijd was natuurlijk alles anders; goederen werden nog veel per boot vervoerd en er lagen boten als opslagruimte met bijvoorbeeld kolen of als magazijn aan de kade.
Woonboten waren er toen nog niet en alles was ruimer want ook auto's stonden er toen niet. Er was toen nog grandeur in de buurt. 'In de liefde' was vroeger een
buurt bioscoop en Tetterode was een grote fabriek waar honderden mensen werkten.
Dat was toen, maar ook nu is de Da Costagracht nog een prachtige gracht in Oud-West en voor mij een reden om van Oud-West te houden. De foto maakte ik - bij mij op de hoek - rond het jaar 2000.
Nu de panden van Vinkzicht op de Kinkerstraat ook geweldig mooi zijn
gerestaureerd, krijgt alles weer een beetje grandeur terug. En dat is alleen maar goed voor ons allemaal in de buurt. Want in zo'n omgeving wil je blijven wonen, werken en/of winkelen. Je zit overal dichtbij en je voelt je hier lekker. En als straks de Hallen klaar zijn (Redactie: de oude tramremise tussen Kinkerstraat en Bellamyplein) met alles erop en eraan, dan is het hier geweldig!

Tekst en ©fotografie: Pieter van Gaart

Heeft u nog aanvullingen? Graag, samen weten we meer!

Antoon

Re: DaCostakade

Corrie Sierhuis-Drubbel:
Er was ook een badhuis op de Da Costakade (richting Kinkerstraat). 10 ct. en je kon ook een stukje zeep kopen. Niet te lang, want dan werd er al op de deur gebonsd. Ook het grote scholencomplex en klooster op het stuk Da Costakade voorbij de de Clercqstraat. Van mijn 4e t/m 16e jaar daar de scholen bezocht. Is allemaal afgebroken.

Op die school de liefde heb ik ook gelopen en in de kerk me H communie gedaan
ik woonde toen op de dacostakade 85 en het aquariumwinkel was van mijn Ome Holgen Wij hebben ook nog op de bilderdijkkade gewoont en in de tollestraat er werd wat verhuisd in die tijd

Hans Molter

dacostakade

Ik heb van 1954 t/m 1964 gewoond op het adres Dacostakade 196. Ik ging lopend naar de lagere school welke op de hoek van de dacostakade en potgieterstraat was. Deze school bestaat nog steeds.
Daar kwam ik altijd voorbij Tetterode en als jongen heb ik heel veel goede herinneringen aan die tijd. een enorme armoede, halve woning, 2 hoog achter etc. met 5 personen in een halve woning met alkoof en aan de voorkant , aan de grachten kant, woonde mijn oma en opa. Kolenkachel, Water koken en in grote ketel in het bad, in de winter bevroren alle leidingen, gasmunten, radiodistributie. Wat een tijd! Mijn vader elke zaterdag naar het badhuis en af en toe gingen we naar de Liefde om een film te kijken. Groenteman, Melkboer etc. alles kwam aan de deur langs. Bilderdijkstraat met speelgoedwinkel Boon en andere mooie winkels. De Aquariumhandel in de Jacob van Lennepstraat, wandelen naar de overtoom en het Vondelpark. Met mijn opa lopend naar het Concertgebouw op de zaterdagavonden etc., etc.... De Jordaan in met mijn vriendjes! Te veel herinneringen. Mooie, arme tijd maar wel met heel veel indrukken en met liefde doorgemaakt!

Corrie Sierhuis-Drubbel

DaCostakade

Piet Veenboer

DACOSTAKADE/DACOSTAGRACHT

Als vervolg op mijn eerste reactie denk ik ineens aan de Bilderdijkkade/Bilderdijkgracht. Vooral als je regelmatig daar vertoefde, ga je hierover nadenken. Ik weet niet beter, dan dat bv de oude stadsreiniging daar aan de Bilderdijkkade gevestigd was. En wat dacht je van de Admiralengracht?

Piet Veenboer

Ik ben van 1938; ik weet alleen niet beter, dan dat theater "de Liefde" zich bevond aan de Dacostakade en we zijn met kameraden héél vaak lopend daar geweest vanaf het Columbusplein.
"Dacostagracht"; daar had ik nog nooit van gehoord. Ook de films van pater Dury werden toen in de jaren '50 daar vaak gedraaid. (Zie bioskoopbezoek). Er was ook nog een danszaal in het gebouw "de Liefde" en wij zijn vaak daar wezen dansen, maar het was noodzakelijk, om je lidmaatschap van "de Instuif" mee te nemen. Daar stond nl een handtekening van de pastoor op-met andere woorden "Je was katholiek", Ook bracht ik vaak een bezoek bij het gedeelte Dacostakade bij de Kinkerstraat, waar een van mijn ooms een "Sperwerwinkel" had nl Gerrit Prins. Ik moest na de oorlogstijd op zaterdag altijd met de autoped(een hele oude!) het boodschappenbriefje brengen en wat mijn moeder dan nodig had, werd dan tegen 17.00 uur altijd thuisgebracht. Dat was toen al een goede service!