Gevelsteen Reyer Anslo

Auteur: Onno Boers
Reyer Anslo Foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen, maart 2009

In Amsterdam-West zijn prachtige gevelstenen te vinden die meer vertellen over de historie van dit stadsdeel. Onno Boers van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen geeft uitleg bij de stenen; deze keer de steen aan de gevel van de Reyer Anslostraat 3a- 5d.

In 1983 realiseerde de stichting Jan Pietrsz. Huis de bouw van een huis voor vijftien muziekstudenten in de Reijer Anslostraat 3-5. In de gevel werd een gevelsteen onthuld met de beeltenis van de - nu vrijwel vergeten - Amsterdamse dichter Reijer Anslo (1626-1669). Hij overleed in Italie, in Perugia aan de pest. Op het van gemodelleerde kunststeen vervaardigde relief van beeldhouwer Arie Teewisse, is Anslo voorgesteld als reiziger naar Italie, met reismantel hoed en stok en in zijn rechterhand een pen. In de onderhoeken van het reliëf staan drie ratten, verspreiders van de pest.