Re: Kerstbomen in de Karel Doormanstraat

Auteur: Ger froger

jaap ox:
Lex Krull vraagt zich af waar de inham bij de Queridoschool was. De Karel Doormanstraat was een doorgaande straat tussen Admiraal de Ruyterweg en Willem de Zwijgerlaan, maar halverwege tussen de zijstraten Anna van Buren en de Charlotte de Bourbonstraat was nog een doodlopend stukje Karel Doormanstraat (waar ik mijn jeugd woonde), het doodlopende gedeelte eindigte in een klein rond pleintje waarachter een gemeenschappelijke tuin lag (waar overigens geen mens in mochtkomen) en rechts een afgesloten grasveld met een hoog hek en toegangspoort, hier lag een speelveld en een grote zandbak die door de kleuterschool werd gebruikt. Dit was de opslagplaats van de verzamelde kerstbomen, de plek kon je uitstekend verdedigen (inderdaad met een stok) want en ieder die er niet thuis hoorde en er overheen wilde klimmen tikten we met die stok op de vingers. Het verhaal van Ruud met de politieauto die op kerstbomen inreed kan ik mij niet herinneren, wel de bewuste "stille " op de fiets, deze burgeragenten hadden allemaal een lange zwarte leren jas aan en een herdershond bij zich. Ik herinner mij ok een winter die zo koud was en lang duurde dat de aangevroren sneeuw zo dik en hard was dat er een soort ijslaag ontstond en dat we op de rijweg van de Karel Doormanstraat konden schaatsen. Ook de warme zomers waarbij we in het water van de Rijpgracht en het kanaal bij Markthallen en de Willem de Zwijgerlaan gingen zwemmen. Dat kon toen blijkbaar nog. Het was een jeugd met nauwelijks verkeer en geen geparkeerde auto's, er werd nog volop op straat gespeeld. Voetballen, bussie-trap, schuilhokkie, begbegberrie. Bij het lezen van dit soort verhalen komen er weer veel herinneringen boven, leuk!!