Re: 1 april

Auteur: Wim Brik

Bob:
Dat verhaal van het monster van de sloterplas was toch toentertijd een 1 april grap van de Telegraaf? Lange voorbereiding, steeds berichten in de krant van vissers die "wat " gezien hadden etc. Uiteindelijke haalden ze toen bij dat grasveld tegenover de Meervaart een bord uit het water met"deze 1 april grap werd u aangeboden door "de Telegraaf" kan ik me nog herinneren....

Een van die duikers was ik. Het verhaal is ontstaan na een grap als antwoord op een vraag van een persoon die op de steiger stond. Hij vroeg "zien jullie nog wat onder water"? Als antwoord kreeg hij van mij "Het bruist, het blaast en is enorm groot niet te hanteren" Een journalist (Wim Koevoets) van de Nieuws van de Dag (Telegraaf) heeft hier een artikel over geschreven. Dit groeide uit tot een serieuze happening vele ontwikkelingen werd ons duikteam aan blootgesteld. Zoals het testen van nieuwe duikflessen van AGA. Test apparatuur lenen van de Koninklijke Marine en vele bijeenkomsten van wetenschappers. Vele duiken werden op zondagen gemaakt gecombineerd met duiklessen van de toenmalige Amsterdamse duikschool Hendriks.
De grap groeide ons boven het hoofd en daarmee werd besloten een 1 aprilgrap te creëren. Een door ons zelf gemaakte polyester monsterkop is in de nacht van 31 maart op 1 april met veel moeite tot zinken gebracht. En ja op 1 april met evenveel moeit weer boven water gehaald.
Het duikteam was in de loop der tijd enorm uitgegroeid maar symbolisch werd aan enkele van dit team de bronzen loeris uitgereikt als beloning voor de meest originele 1 april van dat jaar.
Ik kan terug kijken naar een bewogen jaar en na deze grap hebben de vele leden van het duikteam gekozen om een eigen weg in te slaan. Helaas is Peter Hendriks overleden want uit zijn mond klonken de verhalen sappiger dan welk water nat kon zijn.