Mysterieuze Sloterplas

Sloterplas
Uitgezette zwanen (niet de kunstzwanen!) uit Schiedam in de Sloterplas wie, wat, waar, wanneer Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 8 april 1959

Is er iemand die zich de vijf witte zwanen nog herinnert? Kunst!
Wie ontwierp het? Wat kostte het?
Ik was getuige van het verdwijnen van twee zwanen.
Wie kent deze geheimen?

Het monster van de Sloterplas.

En het geschiedde in die dagen dat er meldingen kwamen. Krantenberichten. in het voorjaar. Er was een lid van de duikschool dat een 'gat' ontdekt had op de bodem van de Sloterplas. Een plek waar een sterke, koude stroming stond.
Iemand anders bracht, bij monde van het plaatselijke (Wierings) weekblad,
verslag uit van de ontmoeting met een groot onderwaterdier.

Al snel groeide het dier uit tot een heus monster.
Osdorp was er vol van. Althans, volgens mijn kleine kinderbrein.
Iedereen sprak er over. Het monster van de Sloterplas. Brrr.
Zoveel er dat voorjaar over gesproken werd, zo stil werd het in april ...
Zou het dan toch een 1 april-grap zijn geweest?

Waar zijn toch die mensen, de getuigen van onbeschreven West?
Wie beschrijft bijvoorbeeld de geheimen van de Sloterplas.

Wim Brik

Re: 1 april

Bob:
Dat verhaal van het monster van de sloterplas was toch toentertijd een 1 april grap van de Telegraaf? Lange voorbereiding, steeds berichten in de krant van vissers die "wat " gezien hadden etc. Uiteindelijke haalden ze toen bij dat grasveld tegenover de Meervaart een bord uit het water met"deze 1 april grap werd u aangeboden door "de Telegraaf" kan ik me nog herinneren....

Een van die duikers was ik. Het verhaal is ontstaan na een grap als antwoord op een vraag van een persoon die op de steiger stond. Hij vroeg "zien jullie nog wat onder water"? Als antwoord kreeg hij van mij "Het bruist, het blaast en is enorm groot niet te hanteren" Een journalist (Wim Koevoets) van de Nieuws van de Dag (Telegraaf) heeft hier een artikel over geschreven. Dit groeide uit tot een serieuze happening vele ontwikkelingen werd ons duikteam aan blootgesteld. Zoals het testen van nieuwe duikflessen van AGA. Test apparatuur lenen van de Koninklijke Marine en vele bijeenkomsten van wetenschappers. Vele duiken werden op zondagen gemaakt gecombineerd met duiklessen van de toenmalige Amsterdamse duikschool Hendriks.
De grap groeide ons boven het hoofd en daarmee werd besloten een 1 aprilgrap te creëren. Een door ons zelf gemaakte polyester monsterkop is in de nacht van 31 maart op 1 april met veel moeite tot zinken gebracht. En ja op 1 april met evenveel moeit weer boven water gehaald.
Het duikteam was in de loop der tijd enorm uitgegroeid maar symbolisch werd aan enkele van dit team de bronzen loeris uitgereikt als beloning voor de meest originele 1 april van dat jaar.
Ik kan terug kijken naar een bewogen jaar en na deze grap hebben de vele leden van het duikteam gekozen om een eigen weg in te slaan. Helaas is Peter Hendriks overleden want uit zijn mond klonken de verhalen sappiger dan welk water nat kon zijn.

Leo Hartman

Eilandjes in de Sloterplas

Ik herinner me ze ook nog wel die drijvende zwanen.
In mijn geheugen, ik was een jaar of 10, waren er ook 2 of 3 eilandjes in het oostelijk deel van de plas.
Ik viste daar wel eens en op een dag lagen daar enkele (lege) doodkisten.
Ik heb van 1959 tot 1979 in west gewoond en kwam regelmatig bij de plas.

Wouter Looman

Re: herinnering aan de zwanen

Sybrand Bakker:
Ja, ik herinner me de zwanen nog heel goed. Ze dreven bij Meer en Vaart in de Sloterplas, en er zaten ook wel eens jongens op.

Een daarvan was ik ;-) Maar wij noemden ze gewoon eenden!

Bob

1 april

Sybrand Bakker

herinnering aan de zwanen

Ze verdwenen de een na de ander, volgens mij zijn ze op een gegeven moment weggehaald. Overigens waren ze er na 1970 ook nog wel.
Het verhaal over het 'monster van de Sloterplas' was mij bekend. Nooit wat gezien natuurlijk, en ook wel op de plas gezeild, als fokkemaat van mijn broer.

Hilbert

(oog)getuige?

Ha, ik was getuige.
Geen ooggetuige... (-;

Jan Luiten

Geheimen?

Helaas, ik denk niet, dat ik hier geheimen kan onthullen.
Die vijf witte zwanen kan ik me nog goed herinneren. Kunst met een uitroepteken...... van mij mag er een vraagteken achter. Althans, zo dacht ik er in die tijd over. Als fanatiek vogelaar waren deze nepeenden (als ik het wel heb, waren het eenden en geen ganzen) een mislukt surrogaat voor de echte vogels en de echte natuur. Hiermee heb ik natuurlijk wel een motief voor het verdwijnen van enkele van die beesten, maar ja Hilbert, als jij getuige er van was, bewaar je dan misschien toch een geheim....?
Ook het verhaal over het monster was mij bekend. Omdat ik nog wel eens een verrekijkertje bij me had, heb ik het monster herhaaldelijk gezien. Een indrukwekkende verschijning, veelkleurig en van enorme omvang, en dan die bek.........! Wel vreemd trouwens, dat als ik iemand meenam om het gedrocht te laten zien, het beest zich opeens niet meer liet zien........