7 Fans
De '10 meter' in het Sloterparkbad Foto: Stadsarchief; Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's eigen fotodienst, fotograaf J.M. Arsath Ro'is, 6 mei 1976

Over de tijd dat het Sloterparkbad nog gewoon Sloterparkbad was.
Met het binnenbad, de buitenbaden en de 10 meter hoge duikplank.

Deze '10 meter' was voor mij altijd een meter of vijf te hoog. Slechts één keer heb ik bovenop gestaan. Een behoorlijke klim. Sinds die dag kan ik bevestigen dat het afdalen van die trap een stuk sneller gaat dan het klimmen.

Zomers was het feest. Voor een knaak kon je de hele dag naar binnen. Voor dat geld moest je wel in een hele lange rij staan hoor! Een rij van papa's en mama's met opblaaseendjes, vliegers, strandballen, windschermen en grote strandtassen. De lucht van zonnebrandmiddel. Jengelende kindertjes. Jongens. Meisjes! Eenmaal binnen proefde je de sfeer al. En de geluiden van blije mensen. Een dag vol pret met blikjes drinken en de patat die je kon kopen bij het hoofdgebouw. Tjonge, jonge. Nog steeds proef ik de sfeer van die tijd. Het plasic vorkje geklemd tussen mijn gerimpelde vingertjes en een bakje patat voor mijn neus. Wat smaakte dat lekker zeg!

Ik zat midden in mijn tienertijd en ik liep daar rond met een rugzak vol hormoontjes. Doorgaans liepen we naar het veld in de buurt van het diepe zwembad. Daar bij de "10 meter". Dit grasveld lag aan de rand van de Sloterplas. Ook hier kon men veilig zwemmen. Aan de overzijde was een eilandje bedoeld voor nudisme. Hier mocht je in je blootje lopen. Deze plek kon je bereiken via de lange wandelbrug of via het ondiepe water. De loopbrug werd in de gaten gehouden door blote meneren. Veel jeugd, voornamelijk jongens, wilden dit "vieze gedoe" wel van dichtbij bekijken. Dit was uiteraard toegestaan doch dan moest je wel in adamskostuum. En dat was net even te veel gevraagd voor de jeugd van toen.

Wij lagen aan de andere zijde van dit eiland. Op het grasveldje vlakbij de '10 meter'. Wij sloegen dit alles gade. De jongens die naar de overkant liepen. De boze blote meneren. Wegrennende jongens, proestend van het lachen. Eén meneer leek wel op het eiland te wonen. Hij was er altijd. De man was bloot. Zijn hoofd beschermde hij tegen de zon met een wit hoedje. Hij liep rond. Handen op de rug. Kont vooruit. Of het nu door zijn hoedje kwam of door zijn manier van presenteren, hij trok onze aandacht en was het mikpunt voor de grappige opmerkingen door ons groepje. Gelukkig bleef het bij grapjes.

Inmiddels vraag ik mij af wat er allemaal veranderd is bij het Sloterparkbad. Het is recentelijk verbouwd en ik weet dat het erg mooi geworden is. Maar hoe zit het met de buitenlokaties? Met het nudisteneiland? Met de buitenbaden en de '10 meter'? Zou dit allemaal nog bestaan?

Bekijk meer afbeeldingen

Naaktrecreatie op de eilandjes van het Sloterparkbad aan de Sloterplas Foto: Stadsarchief; Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto-afdrukken, fotograaf: Frans Busselman, 28 juni 1986

Mijke Tonnon

Tentoonstelling 'Spelen in Nieuw-West'

Beste Hilbert Steensma,

Wat een mooi stuk over het oude Sloterparkbad! Bij het Van Eesteren museum openen we op 20 juli een tentoonstelling genaamd ‘Spelen in Nieuw-West.’ Dit wordt een participatieve tentoonstelling waarin we de verhalen, herinneringen, foto’s en speelobjecten van mensen uit de wijk willen tonen. We onderzoeken hierin wat spel en spelen betekent voor Nieuw-West en hoe dit uniek is voor dit stadsdeel. Zou je het leuk vinden om met een deel van jouw verhaal te participeren? Wellicht heb je ook nog foto’s of speelobjecten uit die tijd. We horen het graag:)

Theresa Post

1979

Begonnen als toezichthouder in het buitenbad! En als je dan wat snuffelt op het internet kom je het tegen!

Sandra L

sloterparkbad

Die bovenste foto wel te verstaan

Sandra L

sloterparkbad

Allereerst.die foto is prachtig. Zo ook de herinneringen .geweldig was t ..jammer dat het zo is veranderd

Wilma Bontekoe-Nonneman

Heerlijke herinneringen aan het oude sloterparkbad. Wat was het daar fijn. In de eerste jaren was er volgens mij nog geen binnenbad, maar wel een hele lange trap langs de waterkant van de Sloterplas waarlangs je de sloterplas in kon om lekker te zwemmen of met een opblaasbootje te varen. Later in de 70er jaren kwam ook het binnenbad, en was er buiten het 25 meterbad, de 10 meter toren, en nog een speelbad met glijbanen, en een pierebadje.

Tegenwoordig is alles verbouwd, en is het 25 meterbad niet meer buiten, de 10 meter toren is verdwenen, en ook het speelbad met glijbanen is niet meer. Jammer de sfeer is er uit. Maar misschien is het wel het jeugdsentiment en vinden jongere lezers juist dit nieuwe sloterparkbad wel het einde.

Joop

Prachtige tijden. En hoe zit het NU met de ouderwetse gezelligheid?