Mobiele tuintjes

Auteur: Simon Mulder
1 Fan

Tijdens het Sloterplasfestival (25-27 juni 2010) vertelde buurtbewoner Simon Mulder uit Geuzenveld over 'zijn mobiele tuintje'.

Het Mobiele tuintje wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvonne en Ruud van Koert, 27 juni 2010

Het Mobiele tuintje wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvonne en Ruud van Koert, 27 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Mijn vriendin en ik hebben ons ingeschreven omdat we geen ervaring met tuinieren hebben en het leuk vonden om het eens te te proberen; ook vonden we eten uit eigen tuin toch iets heel bijzonders; je hebt de planten zelf verzorgd, dat smaakt op een of andere manier lekkerder dan je groenten zomaar uit de supermarkt te halen. En natuurlijk is alles biologisch, zonder gif of kunstmest en zonder toevoegingen.

Er zijn plantjes in grote emmers aan de zijkant van de wagen, in bakken in een houder in de wanden, en zelfs op de kop hangend in emmers die van het plafond hangen; want inderdaad, sommige plantjes groeien op hun kop, zoals tomaten en courgettes. Dit lijkt prima te werken en veel ruimte te besparen. Het tuintje staat op wielen en kan aan auto gekoppeld worden om te vervoeren, en het metalen raster waarmee het is opgebouwd maakt het veilig voor binnendringers.

Nu wil ik iets vertellen over de buurt. Geuzenveld wordt vaak gezien als een lastige buurt, en inderdaad, er is wel een aantal problemen. Om deze op te lossen wordt er veel gesloopt en gerenoveerd, maar dit brengt de bewoners ook in onzekerheid over of ze hier kunnen blijven wonen of later wel terug kunnen keren. Er wonen veel verschillende nationaliteiten (Nederlands, Turks, Marokkaans, Surinaams, Pools) in Geuzenveld, die redelijk gescheiden leven. Het blok waar wij in wonen, is nog niet gerenoveerd en heeft heel verschillende soorten bewoners; immigranten en autochtonen, werklozen, gepensioneerden, kleine zelfstandigen, studenten en ook krakers. Daarnaast is er een jeugdhonk aan de overkant. De bewoners van de flat hebben weinig contact onderling; ze ondervinden vaak overlast van elkaar en er is weinig dialoog.

In het begin waren onze tuintjes dan ook vaak slachtoffer van vandalisme. Een van de tuintjes is, gelukkig nog voor de plantdag, omgegooid; na de plantdag werden sommige planten kapot gemaakt met stokken, door de spijlen van het tuintje heen, en de emmers aan het plafond werden losgehaakt, zodat de inhoud over de vloer viel. Het kostte veel moeite om alles op te ruimen en schade herstellen. Gelukkig hebben de organisatoren geholpen door de tuintjes aan elkaar vast te zetten, en de haken van de emmers te vervangen door dikke strengen ijzerdraad. Na een tijdje was de nieuwigheid eraf en stopte het vandalisme.

Wil je het complete verhaal lezen? Klik dan hier.