Re: Re: Hoofdorpplein

Auteur: Martin van Beek

robin kalshoven:
Hans Boellaard, Victoria, BC Canada:Ik ben in 1935 op de hoek Katwijkstraat en Westlandgracht geboren, van 1936 opgegroeid op de Westlandgracht 163 II.Het Hoofdorpplein speelde een grote rol in mijn leven. Allereerst liep ik daar twee jaar lang iedere dag over op weg naar de kleuterschool in de hoek van de Legmeerstraat. Deze school heb ik nog eens bezocht in de jaren negentientachtig maar toen was het geen school meer en stonden er Arabische leuzen op de deur geklad. Van de winkels op het Hoofdorpplein herinner ik mij het eerste de drogisterij op de hoek van de Heemstede straat en het Hoofdorpplein, daarnaast was een lederwinkel met als eigenaars Oome Klaas en tante Wies die goede vrienden van mijn ouders waren en van wie ik een "halfje" leren voetbal kreeg toen ik geboren was. Aan diezelfde kant net onder de kloktoren (die nu verdwenen is) was altijd het, voor ons als jongens gevreesde, politiebureau. Naast het politiebureau was een groentezaak en net voor de Aalsmeerweg was "het Bakkertje" Tegenover het politie bureau was het tramhuisje, ik kan mij alleen nog maar EEN tramhuisje herinneren, dit huisje werd gebruikt net na de oorlog toen de jonge "vriendinnetjes" van de Duitse soldaten daar werden opgehezen en van hun haren werden geschoren, waarna zij een hakenkruis op hun nu kale hoofden kregen geteerd. Achter het tramhuisje was een bunker in het van alle bomen verkapte plantsoen. Vlak na de oorlog liep ik daar eens in, er waren twee lange betonnen buizen voorzien met houten banken het rook daar verschrikkelijk. Op de hoek van de Warmondstraat en de Heemstedestraat stond op het dak de sirene die tijdens de oorlog vaak jankte zodat iedereen kon schuilen. Wij woonden dan op de tweede etage op de Westlandgracht en hadden eerste rang uitzicht op Schiphol wat tijdens de laatste jaren van de oorlog regelmatig gebombardeerd werd. Dan zag je de Duitse jagers traag in cirkels van Schiphol omhoog vliegen om de hoog vliegende bommenwerpers te bestoken. Dan zag je de bommen vallen en je hoorde ze fluitend omlaag komen, Vaak waren er gevechten tussen de Duitse jagers en de geallieerde beschermings vliegtuigen soms vlak over de ringdijk. Meestal moesten wij ons in het halletje verschuilen, het verste weg van de ramen. Op het "grote zandje" aan het einde van de Westlandgracht en Aalsmeerweg vlak bij het luchtvaart laboratorium stond een zogenaamd Frans Kanon wat verschrikkelijk veel lawaai maakte Vlak voor ons huis achter de tweede sloot in het weiland stond een schijnwerper wat s'nachts door Duitse soldaten werd bediend.Van de Westlandgracht liep ik door de Katwijkstraat, langs de Piet Gijzenbrugstraat via Woesduinstraat naar de Heemstedestraat, voorbij de Stolwijkstraat waar later een viszaak op de hoek was. stak over bij de Warmondstraat, praktisch geen verkeer, liep voorbij de Haarlemmermeer straat en ging dan de Legmeerstraat in. Dat was in 1940 toen ik vijf was en destijds liep je lekker helemaal nog in je eentje zonder begeleiding. Vlak bij de Legmeerstraat was er een slagerij, van Kalshoven, Cor Kalshoven was de zoon die later bij mij op het zevende leerjaar in de Roggestraat zat. Daarnaast een melkboer Aan diezelfde kant was een winkel van Jamin en ik geloof dat op de hoek van de Hoofdorpweg kruidernierszaak Simon de Wit zat. Ik woon nu al over vijftig jaar in Canada maar dat blijft toch altijd in je gedachten.Beste Hans,Ik heb uw stukje doorgelezen en kwam de naam Kalshoven tegen. Kunt u mij wat meer vertellen over die tijd en wanneer hij daar zat. Hij is namelijk mijn opamvgRobin

Dag !
Ik ken de naam Rob Kalshoven, die Kallef werd genoemd. Via mijn oudste broer (geb. 1955); volgens mij zaten ze bij elkaar in de klas (Pro-Regeschool). Is dat wellicht een broer ? Ze voetbalden vaak op t veldje t.o. de A. Neuhuysstraat. Wij hadden een melkwinkel (nu nog steeds, maar dan een kaaswinkel) in de H.meerstraat 70