Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (1)

Hoofddorppleinbuurt

Mijn jonge jaren liggen in de Stolwijkstraat, een straat achter het Hoofddorpplein en een zijstraat van de Heemstedestraat.

Heemstedestraat (1) De Heemstedestraat gezien vanaf het Hoofddorpplein naar de Westlandgracht.

De Hoofddorppleinbuurt lag toen, in de jaren vijftig, aan de rand van de stedelijke bebouwing; vanaf de Westlandgracht keek je uit over een landelijk gebied waar voornamelijk tuinderijen waren. ’s Winters was het een geliefd gebied: als er ijs lag, ging je schaatsen op de talrijke sloten die de landerijen doorsneden. Zo was er het eerste, het tweede en het derde slootje, zoals je dat onder elkaar noemde; vaarten die evenwijdig aan de Westlandgracht naar het westen toe lagen. Vanaf die gracht kon je in de verte de ringspoordijk zien liggen als een rechte streep aan de horizon, aangelegd in de jaren dertig en later als een vrij nutteloos werklozenproject beschouwd om mensen maar aan iets te laten werken, zonder dat daar op korte termijn treinen zouden gaan rijden. Pas veertig jaar later werd er rails gelegd en tot die tijd was het een populair wandel en speelgebied voor verliefde paartjes en voor de jeugd.
Voor ons als stadsjongens was het avontuurlijk om daar te spelen op het verwaarloosde en ruige terrein. In die jaren liep de Heemstedestraat dood op de Westlandgracht en was de bestrating die van zogenoemde kinderhoofdjes, grote gladde vierkante keien. De taxistandplaats was gelegen midden op de rijweg van de Heemstedestraat, vlak voor het plein, er was nog geen doorgaand verkeer naar het westen toe.
Tramlijn 2 had op het plein zijn eindpunt en de standplaats bevond zich aan de westzijde van het plein.Daar stonden twee wachthuisjes aan de rand van het plantsoen voor het trampersoneel om er te rusten of te schaften, één voor de heren en één voor de dames. Het laatste wachthuisje werd haast nooit gebruikt, ze zaten blijkbaar liever bij elkaar in het andere huisje. Wij als jongens schooiden wel eens bij ze rond en vroegen dan om "lege boekjes", dat waren kartonnetjes waar de tramkaarten uitgescheurd waren.

Gepubliceerd: 1 oktober 2006

Dit is het eerste verhaal van Pieter Roosenschoon over de Hoofddorppleinbuurt. Alle verhalen komen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt te staan.

Hoofddorpplein, eindpunt lijn 2 Hoofddorpplein met het eindpunt van lijn 2

Th. van Geijn

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hoofdorpplein

Tr.Hemker:
herman groen:Herman Groen:Robin Kalshoven:Koos van den Bosch:robin kalshoven:Hans Boellaard, Victoria, BC Canada:Ik ben in 1935 op de hoek Katwijkstraat en Westlandgracht geboren, van 1936 opgegroeid op de Westlandgracht 163 II.Het Hoofdorpplein speelde een grote rol in mijn leven. Allereerst liep ik daar twee jaar lang iedere dag over op weg naar de kleuterschool in de hoek van de Legmeerstraat. Deze school heb ik nog eens bezocht in de jaren negentientachtig maar toen was het geen school meer en stonden er Arabische leuzen op de deur geklad. Van de winkels op het Hoofdorpplein herinner ik mij het eerste de drogisterij op de hoek van de Heemstede straat en het Hoofdorpplein, daarnaast was een lederwinkel met als eigenaars Oome Klaas en tante Wies die goede vrienden van mijn ouders waren en van wie ik een "halfje" leren voetbal kreeg toen ik geboren was. Aan diezelfde kant net onder de kloktoren (die nu verdwenen is) was altijd het, voor ons als jongens gevreesde, politiebureau. Naast het politiebureau was een groentezaak en net voor de Aalsmeerweg was "het Bakkertje" Tegenover het politie bureau was het tramhuisje, ik kan mij alleen nog maar EEN tramhuisje herinneren, dit huisje werd gebruikt net na de oorlog toen de jonge "vriendinnetjes" van de Duitse soldaten daar werden opgehezen en van hun haren werden geschoren, waarna zij een hakenkruis op hun nu kale hoofden kregen geteerd. Achter het tramhuisje was een bunker in het van alle bomen verkapte plantsoen. Vlak na de oorlog liep ik daar eens in, er waren twee lange betonnen buizen voorzien met houten banken het rook daar verschrikkelijk. Op de hoek van de Warmondstraat en de Heemstedestraat stond op het dak de sirene die tijdens de oorlog vaak jankte zodat iedereen kon schuilen. Wij woonden dan op de tweede etage op de Westlandgracht en hadden eerste rang uitzicht op Schiphol wat tijdens de laatste jaren van de oorlog regelmatig gebombardeerd werd. Dan zag je de Duitse jagers traag in cirkels van Schiphol omhoog vliegen om de hoog vliegende bommenwerpers te bestoken. Dan zag je de bommen vallen en je hoorde ze fluitend omlaag komen, Vaak waren er gevechten tussen de Duitse jagers en de geallieerde beschermings vliegtuigen soms vlak over de ringdijk. Meestal moesten wij ons in het halletje verschuilen, het verste weg van de ramen. Op het "grote zandje" aan het einde van de Westlandgracht en Aalsmeerweg vlak bij het luchtvaart laboratorium stond een zogenaamd Frans Kanon wat verschrikkelijk veel lawaai maakte Vlak voor ons huis achter de tweede sloot in het weiland stond een schijnwerper wat s'nachts door Duitse soldaten werd bediend.Van de Westlandgracht liep ik door de Katwijkstraat, langs de Piet Gijzenbrugstraat via Woesduinstraat naar de Heemstedestraat, voorbij de Stolwijkstraat waar later een viszaak op de hoek was. stak over bij de Warmondstraat, praktisch geen verkeer, liep voorbij de Haarlemmermeer straat en ging dan de Legmeerstraat in. Dat was in 1940 toen ik vijf was en destijds liep je lekker helemaal nog in je eentje zonder begeleiding. Vlak bij de Legmeerstraat was er een slagerij, van Kalshoven, Cor Kalshoven was de zoon die later bij mij op het zevende leerjaar in de Roggestraat zat. Daarnaast een melkboer Aan diezelfde kant was een winkel van Jamin en ik geloof dat op de hoek van de Hoofdorpweg kruidernierszaak Simon de Wit zat. Ik woon nu al over vijftig jaar in Canada maar dat blijft toch altijd in je gedachten.Beste Hans,Ik heb uw stukje doorgelezen en kwam de naam Kalshoven tegen. Kunt u mij wat meer vertellen over die tijd en wanneer hij daar zat. Hij is namelijk mijn opamvgRobinBeste Robin,Ik ben Koos van den Bosch en woonde in de Stolwijkstraat 23 '''.Naast ons op nummer 25 woonde de familie Laan. Hun mooie dochter Els was verloofd met Cor Kalshoven. Omdat wij vaak bij hen televisie keken, ontmoetten wij dus onvermijdelijk ook Cor. Cor was slager en vrolijk figuur.Toen hij van mij vernam dat ik als lichtmatroos wilde gaan varen, raadde hij mij aan dat niet te doen, maar om als koksmaat aan te monsteren.Hij vertelde mij dat ik dan niet mijn eigen bed hoefde op te maken :-).Zijn raad heb ik opgevolgd met als gevolg dat ik in de keuken ben gaan werken. En inderdaad werd mijn bed door een stuart rechtgetrokken.Niet zo stoer als matroos, met als gevolg dat ik later in mijn leven allerlei extreme dingen ben gaan ondernemen om aan mijn behoeft aan avontuur te voldoen.Het is mede daarom dat -bij tijd en wijlen- Cor nog steed mijn gedachten kruist en dat ik nog steeds niet weet of ik er goed aan heb gedaan zijn raad op te volgen. Hij is van veel invloed op mij geweest.Beste Koos,Wat leuk dat ik een reactie heb gekregen over het verhaal van Opa Kalshoven. Mijn Oma heeft u ook al benaderd heb ik gehoord. Opa is inmiddels overleden op 27 maart 2011. Heeft u verder nog leuke informatie van hem en de familie Laan of foto's?met vriendelijke groetRobin KalshovenMijn zus en ik zijn beide geboren in de Katwijkstraat nr. 24, een huis van de hoek van de Westlandgracht, waar we later zijn gaan wonen. Heette de familie in de melkwinkel op de hoektoen fam. Mol ?
Ja melkboer Mol ,woonde en had zijn melkwinkel,op de hoek van de westlandgracht -rietwijkerstraat,en jou Herman ,herken ik nog,je had donkere krullen,en julli woonde onder de fam.Suer,in de Katwijkstraat ,en julli hadden op de rand van de vensterbank ,onder het grote raam een rand met grote pinnen,zodat er geen mens op de rand kon gaan zitten ! Wij woonde 3 hoog ,op de Westlandgracht en hadden een klein raampje in de Katwijkstraat en een zolderkamer onder het dak waar wij sliepen als kinderen ,mijn naam is Trudi Hemker ,op de Westlandgracht ,naar de hoogte van de Heemstedestraat,had je schoenmaker Bakker,en daarnaast een kruidenierswinkel Coffeng ,een Sigarenwinkel en een Kapper !! Wat een prachtige tijd !!

Ja, die kapper was mijn oom Peter Vroegop. Er woonde ook nog een familie Vroegop in de Woestduinstraat 149 en in de Heemstedestraat hoek Woestduinstraat familie Brok.
Ik kwam er vaak ook al woonde ik in Brabant. Mijn Opa en Oma Vroegop woonde in de Generaal Vetterstraat, ook in de buurt van het Hoofddorpplein.

Paula Driesen

Re: westlandgracht 175 herinneringen

Peter Peerdeman:
Wat grappig te lezen over de buurt waar ik ben geboren! het was op de westlandgracht 175 ik was in 1943 geboren en weet nog enorm veel van de buurt! De fam. Boellaard ging in de zomer vaak op de fiets naar het Amsterdamse Bos met veel kinderen en ouders van de gracht, dat waren nog eens tijden! Ik weet nog dat wij ook mee gingen en mijn zus afja viel toen in het water en dreigde te verdrinken, toevallig zag ik dat en wist haar naar de kant te krijgen! consternatie natuurlijk, verder was het spelen op de gracht enorm leuk, eerst zonder verkeer toen was de straat van ons.
Wij woonden op 2 hoog en onder ons woonde mevr. Overbeek met 1 dochter, de naam ben ik vergeten, haar man was piloot bij de KLM en is ergens in de Oost bij een vliegtuigongeluk omgekomen! Ik weet nog dat hij eens thuis kwam en bij ons een grote kam bananen kwam brengen! de fam. Heijke woonde boven ons een grote familie de vader was kleermaker en later is de zoon Jan ook kleermaker geworden, hij woont ik Castricum en wij komen geregeld nog bij elkaar.
Ik weet nog de enorme winters in de jaren 50 en hoe we sneeuwhutten op het trottoir aan de grachtkant maakten die weken bleven staan en waar ook wel zwaar om gevochten werd. kortom een leuke jeugd in een fijne buurt, waar ik nog wel eens langs ga om te kijken hoe het verandert in de loop der tijd.

Beste Peter Peerdeman
Ik ben erg benieuwd of jij/u in de familie iemand had/ heeft die Corrie heet? Haar vader was bij de politie.
Groet, Paula

Tr.Hemker

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hoofdorpplein

herman groen:
toen fam. Mol ?

wim Hemker

Re: Re: Hoofdorpplein

tineke oswald-van zijl:
hallo hans hier is tineke van zijl ,je buurmeisje 165 1 hoog ,leuk dat je nog zoveel over onze gracht en de buurt weet te vertellen, ik woon nu alweer 42 jaar in duitsland maar mijn herrineringen aan onze fijne jeugd in een geweldige buurt zal ik nooit vergeten .ik ben nog niet lang met de pc bezig en door theo mijn broer ,die nog steeds in ons huis op de gracht woont ,vertelde me over deze side. ik weet nog hans dat we met luilak je uit het bed getrokken hebben en de poppenkast bij jullie ,die jij met veel plezier vertoonde ,geweldig allemaal ja hans er is helaas veel verandert ,maar dat is gewoon overal zo . ik stuur je veel groeten naar het verre canada. tineke .

Hoorde vorig jaar dat Hans Boellaard is overleden ,in Zijn land Canada.

wim hemker

Re: Floris Versterstraat 15

Truus van den Berg:
Mijn prille jeugdherinneringen starten in deze straat waar wij met vader en moeder en vijf kinderen woonden. Naast bakker vd Flier. Tegenover de Calvijnschool met de stenen bollen en de hekjes waar je zo fijn kon spelen. van de conciërge meneer Poldervaart mochten wij op zaterdagmiddag in de gymzaal spelen. De prorege school aan onze kant. Tijdens het speelkwartier hoorden we vanuit onze tuin de kinderen zingen-" wij zijn van de proregeschool- wij maken pret en maken jool" Melkboer Heemskerk in onze straat en melkboer Kramer en groentezaak v.groningen in de haarlemmermeerstraat en de drogist Geurts en kruidenierszaak ernaast.Tegenover ons op de hoek Haarlemmermeerstraat de fietsenwinkel met stalling- nu Bouke Beumer. Ik ging naar de kleuterschool in de Leimuidenstraat, waarvan ik me vooral het grote houten hobbelpaard op de speelplaats herinner en iedere dag om 12 uur in de gang naar het h.hartbeeld voor het Angelus. En op sommige dagen als er eten over was van de nonnen mochten d kinderen in een lange rij staan bij de openslaande deuren van het klooster en kregen dan met een grote pollepel een hap van het overgebleven eten. Vakantiespelen op het gebied bij de Schinkel. Processies vanuit de Johannes de Doperkerk- heel veel indruk maakte op mij het ongeluk van een kapelaan Tetterode uit deze kerk- alle parochianen en ook ik als klein meisje moesten langs de kist lopen- eng vond ik dat. Het Jacob Marisplantsoen waar wij dachten dat er n echte heks woonde. 1954- de tour de france kwam door de Haarlemmermeerstraat- Woutje Wagtmans reed mee! De papierhandel van Pruijs op de hoek bij het Surinameplein dat in die tijd nog het einde van West was. De uitbreiding kwam toen op gang en wij speelden op het opgespoten zand- we hadden het strand om de hoek vonden we.

Hai mijn naam is wim hemker .Heb dertig jaar gewerkt bij de Gebr de Jong ,nu Beumer de jong.
de naam van de Berg zegt mij niet zoveel en ook de naam van de bakker is mij niet bekend.Ben ooit als bakkersleerling bij bakker Imming begonnen .en veel later bij bakker Kalshoven..
Na mijn diensttijd getrouwd met Lenneke Robijns zij woonde schuin boven de bromfiets zaak.Ook de rede dat ik met haar getrouwd ben ,Werkte namelijk na mijn diensttijd bij gebr de Jong .In 2000 onslag genomen en op de overtoom gaan werken bij RCA .

Ada Thomas

Re: Re: Re: Aalsmeerweg

Gerda Heemskerk-Verweij:
Anneke Segers:Piet Bout:Ik ben geboren in 1944. En woonde met met mijn ouders op de Aalsmeer weg129''. Ik heb mijn hele jeugd daar grootgebracht.Op de hoek v d Abbenesstraat hadden wij bakker Pietersen . Op de anderehoek was een kruidenier waar de naam mij ontschoten is, Hadden wij een slagerij van Arie Verweij. En een sigarenzaak v.d. Schor. Daarnaast Drogisterij Franssen. En op de hoek v d Sassenheimstraat Melkboer Schot met aan de overkant de groentenwinkel van Hollander met daarnaast in Sassenheimstraat Fietsenstalling Wiegraad. Daar stalde mijn Vader ook zijn Fiets En daar kreeg ik mijn eerste fiets. Daar kreeg ik op de hoek van de Sassenheimstraat nog een ongeluk mee waar ik hem totalllos reed.Ik was ook in die tijd lid van de speeltuin Hoofddorpkwartier. Heb nog een tijdje op Opperetteclub gezeten. Maar toen ik groter werd ging ik op de bekende drumband van hoofddorpkwartier. Eerst als tamboer en later als hoornblazer. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen die weer in de Weissenbruchstraat op 45 woonde en ook daar geboren is. dus die buurt kan ik ook erg goed want ik zal het nog sterker vertellen ik woon daar nog. van 1968 af. dus aldie mensen zoals blauwhof en Hollinger en Vrolijk heb ik allemaal gekend. En Fietsenwinkel Ijpelaar met die jongen heb ik op school gezeten.Maar ik ben blij dat ik even mijn herinnerigen de loop kon laten.Hoi Piet, ik ben Anneke segers geb. 1944 Sassenheimstraat 66 hsOok mijn eerste fiets fiets kam bij wiegeraad vandaan en zijn dochter zat bij mij in de eerste klas vd St. Theresiaschool (naast de Agneskerk)Heb tot 1986 in de Sassenheimstraat gewoond en woon nu in Almere.mis de buurt nog steeds! met de speeltuinver. was ik heel bekend , want mijn vader was Ome Jaap en mijn moeder naaide kleding voor de operetteclub! ik heb zelf nog mee gedaan aan de operette Prinses Rozelijn.Hollander, verwey bakker Pieters (met zn lekkere warme luilakbollen! je hoort, ook ik ken de buurt erg goed...niet zo vreemd na 40jaar.groetjes, Anneke

Anneke, ik heb Hele Goede herinneringen aan je ouders. Vooral aan de tijden dat we fiets tochten met je Vader maakten. Hele leuken herinneringen aan me jeugd, waar je vader aan mee geholpen heeft.

Zelf woonden ik in de Rietwijkerstraat 4, nu wonende in de buurt van Vancouver. Hopelijk over een maandje zal ik nog eens door de oude buurt rijden en jeugd herinneringen en vriend, buur en winkeliers in gedachten ophalen.

Paul Souverein

Hoofddorppleinbuurt

Eigenlijk meer een vraag: is bij een van u bekend een muziekuitgeverij/handel Nagel in deze buurt uit de jaren vijftig? (ik weet dat er een drukkerij in de buurt is, maar of die ermee te maken heeft?). Bij voorbaat dank voor reactie op mijn e-mail. Ikzelf woon nu in Breukelen, ben afkomstig uit een andere mooie buurt: de Rivierenbuurt. Mijn vader heeft destijds korte tijd bij een muziekuitgeverij of handel Nagel gewerkt.

Erik van Geijn

Truus van den Berg:

richard

Re: familie smid

richard:
Grappig Jullie hebben het alleen over f smid en w hendriks maar r smid is ook een broer van Julie inmiddels half in de 60 ik zou het zo mooi vinden als dat ook een keer weer samen zou komen al dus de kinderen en klein kinderen lijkt ons kinderen leuk om ook de ander kan van de familie te mogen ond moeten gr r smid junior

richard

familie smid

Grappig Jullie hebben haten alleen over f smid en w hendriks maar r smid is ook een broer van Julie inmiddels half in de 60 ik zou het zo mooi vinden als dat ook een keer weer samen zou komen al dus de kinderen en klein kinderen lijkt ons kinderen leuk om ook de ander kan van de familie te mogen ond moeten gr r smid junior

richard

Re: Re: Re: Re: Re: de stolwijkstraat

Bep Bieling-Nicola:
carl schulz:mKamstra van den Assem:Fred Smid:jan w hendriks, 24 sep 08, 00:48toevallig stuitte ik op dit artikel en dan komen de verhalen die jarenlang sluimerde weer tot leven ik heb in de stolwijkstraat op nr 5 drie hoog van 1939 tot 1957 gewoond en heb daar nog dierbare herinneringen aan, en ik zou ze graag door willen geven, wie oh wie wil hierop reageren, ik weet nog ontzettend veel vanaf de oorlogsjaren de bevrijding tot de 50er jaren,mijn naam is jan hendriks, ik had nog een broer hein en een zus die doof was mientje en had een stiefvader met een hand wilco smid { smidje}Goh das lang geleden ik ben toevallig je stiefbroer Fred Smid.gr. Fred.Ik reageer op je,ik zelf in de heemstedestraat gewoond nummer 3huis de Bloemenwinkel Van den Assem.Dat van je zuster weet ik ook nog,en van je stiefvader met een hand.Heb jij niet boven truus gouka gewoond.Ik heb een heerlijke jeugd gehad in de Heemstedestraat.Ik zou het leuk vinden als je op mij zal reageren ,ik weet ook nog wel heel veel uit die buurt.Groetjes riet van denAssemWij woonden in de stolwijkstraat op nr.17 en mijn moeder kocht veel bloemen bij jullie in de zaak Frans hielp haar meestal want je vader was af en toe afwezig.

Grappig om te lezen ben ben de zoon van richard smid Julie broer zou ook wel eens de andere kan van de familie willen ond moeten mijn naam is richard smid junior ben 34 jaar woon in brabant je kan mij mailen smid_richard@gmail.com

herman groen

Re: Re: Re: Re: Re: Hoofdorpplein

Herman Groen:

toen fam. Mol ?

Herman Groen

Re: Re: Re: Re: Hoofdorpplein

Robin Kalshoven:
Beste Koos,
met vriendelijke groet
Robin Kalshoven

Denise

Wim & Henk Woortman

Ik zie in een onderstaand bericht Wim Woortman voorbij komen.
Weet hier iemand meer over Henk Woortman? Hij had een ijzerwinkel op de Sumatrastraat.

Pieter M. Roosenschoon

Re: B. Benard

Barend Benard:
Geachte heer Roosenschoon,
Mijn moeder is 83 jaar en geboren in 1930 in Amsterdam. Zij heeft in haar jeugd gewoond op de Westlandgracht. Weet u iets meer over die tijd en over mensen die daar gewoond hebben ? Ik weet dat ze op de kleuterschool in de Legmeerstraat heeft gezeten.
Met vriendelijke groet,
Barend Benard

Geachte Heer Benard,
Uw moeder is wel een stuk ouder dan ik, want ik ben van 1947 en kwam een jaar later in de Stolwijkstraat 18 hs wonen.
De Westlandgracht ken ik goed en vormde de grens van de stad, mensen die daar woonden keken over de weilanden naar het westen met in de verte de ringspoordijk, die daar in de dertiger jaren aangelegd was als werkverschaffingsproject.
Mijn lagere school was de Hillegomschool in de Rietwijkerstraat, welke uitkwam op de Westlandgracht. Met schoolvriendjes speelden we vaak aan de waterkant en bouwden we vlotten van allerlei afvalhout. "s Winters schaatsten we op de vele slootjes die de weilanden doorkruisten.
Halverwege de jaren vijftig verdween dit alles door de aanleg van de nieuwe wijken Slotervaart en Slotermeer, eindeloze rijen vrachtauto's met zand en opspuitingen veranderden het landschap drastisch en maakten een eind aan de avonturen op dat land.
Toevallig zat ik ook op de kleuterschool "De Dotterbloem" in de Legmeerstraat, in de hoek van de straat. Als school bestaat hij niet meer maar heeft diverse bestemmingen gekregen in het oude gebouw.

Pieter Roosenschoon

Barend Benard

B. Benard

Barend Benard

Gerda Heemskerk-Verweij

Re: Re: Aalsmeerweg

Anneke Segers:
Hoi Piet, ik ben Anneke segers geb. 1944 Sassenheimstraat 66 hs
Heb tot 1986 in de Sassenheimstraat gewoond en woon nu in Almere.
groetjes, Anneke

Gerard van riel

Re: Re: Legmeerplein

chris postmaa:
Narda Hollinger:Sinds onze ouders (Guus & Rie Hollinger) zijn overleden houden wij - de kinderen - elk jaar rond hun trouwdag een "Hollingerdag". Dit jaar hebben wij een "speurtocht" op de fiets door de buurt gemaakt waar wij allemaal zijn opgegroeid. Via recent gemaakte foto's door mijn zus Trees en enige oude foto's via het Stadsarchief kwamen weer fantastische herinneringen boven. Voor ons zelf hadden we van de winkels op het Legmeerplein/Weissenbruchstraat/Haarlemmermeerstraat een lijst gemaakt en bijna iedereen wist nog wie, waar zat.Als middenstanders moesten onze ouders ook de andere winkeliers tot vriend houden zodat we de boodschappen bij 3 groenteboeren, 3 melkboeren, 2 slagers en 2 bakkers moesten doen. Dat was altijd even uitzoeken wat bij welke winkelier gehaald moest worden. Bijv: bij groentewinkel Kluft in de Haarlemmermeerstraat hadden ze bijzonder fruit wat toen onder de naam "delicatesse" viel. Voor de appeltaart en appelgebak werden de appels bij groenteman Angel gehaald op de hoek Legmeerplein/Legmeerstraat. Voor het gehakt voor de saucijzenbroodjes gingen we naar de Boer en voor onze dagelijkse vlees en vleeswaren naar slagerij Vrolijk. Bij de 3 melkboeren haalden we ook bij de één de kaas en bij de ander de melk. Veel dingen hadden we natuurlijk zelf voor grootverbruik. Van alle winkeliers is inderdaad Harry Vrolijk nog de enig overgeblevene. We zijn bij hem langs geweest en hij vond het enig om de "Hollingers"weer eens te zien.De kinderen uit ons gezin en het gezin Vrolijk waren ongeveer van dezelfde leeftijd en wij gingen dan ook veel met elkaar om.Leuk om oude herinneringen op te halen. Van ons gezin ben ik nog de enige die in Mokum woont. Heerlijk. Narda Hollinger

Truus van den Berg

Floris Versterstraat 15

Nol Gerritze

Re: Re: nol gerritze 13.08.1947 reactie

À.kalshoven laan:
nol gerritze:reacrie op mijn broer joop wij woonde in de stolwijkstraay 29 3hoog ome jan heet volgens mij huisman
Hallo nol,ik ben een buurmeisje van je geweest en woonde op 25 3hoog,

Goede middag hoe heet je dan