Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (9)

Hoofddorppleinbuurt

Het was levendig op straat, er waren veel venters en de postbode kwam nog twee keer per dag.

Schillenboer Een schillenophaler, Govert Flinckstraat datum ca. 1935 Gemeentearchief. Maker onbekend

Melkboeren hadden nog niet hun eigen wijk, maar hadden her en der hun klanten. Daarom zag je soms wel twee of drie melkboeren tegelijkertijd in de straat. Onze melkboer Kruiswijk uit de Heemstedestraat kwam, kort nadat wij in de straat kwamen wonen, met twee flessen melk langs om onze klandizie te verwerven en te vragen hoe laat wij bediend wensten te worden. Eénmaal in de week werd er afgerekend en dan kruiste mijn moeder de optelsom door die zij de hele week had bijgehouden.
Zes keer per week belde hij om zeven uur aan en schepte de melk met een maatbeker in de melkkoker, een pan met een deksel met gaatjes. De melkboer had altijd een stompje sigaar in zijn mondhoek en dat hing dan boven de melk. De geur ervan vermengde zich met de koude ochtendlucht.
Plotseling was de man dood en de hele straat liep uit voor de uitvaart. De zaak werd door de weduwe, met haar eeuwig droevige ogen, en haar dochter Mara nog voortgezet
Een bakker kwam ook bij ons een tijd aan de deur, maar mijn moeder vond het sneu om hem, als haar keuze niet in het mandje lag, steeds heen en weer te laten lopen naar zijn bakkerskar, waaruit de heerlijk verse geur van brood opsteeg.
Schillenboeren kwamen met paard en wagen, veel huisvrouwen zetten de schillen in een bak alvast bij de deur die dan op een kier stond. Het paard kreeg van onze oude buurvrouw altijd iets lekkers en reikte dan, zo ver als zijn aan de straatboom vastgebonden leidsels het toelieten, naar haar woning. Nog lang na buurvrouw’s overlijden stond het paard nog trouwhartig te wachten of hij iets lekkers kreeg.
De voddenboer ... (vervolg)

Jan Marinus jr

Re: Re: Re: jan baas

Jan Marinus:
jan haveman:Jan Baas:Ik en mijn vrouw leven nog steeds, ik zelf ben 84 jaar, mijn vrouw 82.Vaak zit ik te kijken op google en zie dan oa de oude beelden van de Sloterkade en omgeving, Op de sloterkade 170 stalde ik mijn WW motor en zijspan, later ben ik daar een garagebedrijf begonnen, als ik daar nu langs loop vind ik niets meer terug en ben bij dat ik nu in het rustige Heiloo woonIndien er een bekende dit leest, neem dan contact met mij opBij voorbaat dank en een vriendelijke groetBeste Jan staat er vandaag een Foto in de Wassenaarder waar een verhuiswagen van D.P.deRond voor chauffeurscafe "Sport"staat, als je wilt kan ik hem opsturen als je je adres mailt,groet Jan Haveman

Heer Baas
Ben de zoon van Jan Marinus waarmee u bij D.P de Rond heeft gewerkt. Ik wil graag contact met U. Ik heb nog wat vragen voor u

jan haveman

Re: jan baas

Jan Baas:
Ik en mijn vrouw leven nog steeds, ik zelf ben 84 jaar, mijn vrouw 82.
Indien er een bekende dit leest, neem dan contact met mij op
Bij voorbaat dank en een vriendelijke groet

groet Jan Haveman

Jan Baas

jan baas

Jan Baas - automobiel bedrijf Baas & Zn

Re: garage BAARS

a.telling:
voor dat die garage er kwam was het een smederij / daar kwamen paarden ( anno ca: 1950 .... )

dit is fout, omdat op nr 169 de smederij was waar de paarden werden beslagen en op br 170 was de garage van Jan Baas

louis inkman

Re: garage BAARS

a.telling:

Schinkelkade

waar balen bonen vol cacao
de Tjoklat werden ingesjouwd
en het geurde naar de chocola
daar wonen nu de oudgedienden

waar aan de overkant
de smid het nieuwe ijzer zette
onder de hoeven van een paard
daar rook je het verschroeiend eelt

daar loop ik nu
slechts de beelden uit die tijd
en de landhoofden van de brug
die zijn er nog.

louis inkman , 23 januari 2010

a.telling

garage BAARS

a,telling

soepie prima

ik woonde in de jaren 50 t/o de vormalige TJOKLAT fabriek nu bejaarden tehuis in de vaartstraat en daar kwam een kar met soep en de man schreuwde altijd spoepie prima / die werd gemaakt bij het weesperplein ZH en ging de hele stad door

jan baas

beste Fred Smid

leuk is het jouw bericht te lezen, ik kan me nog goed herinneren dat je regelmatig op de Sloterkade was, met die Joop die boven de smederij woonde heb ik geen goede herinneringen, door hem heb ik veel geld verloren bij de overname van mijn garage bedrijf, hij was getrouwd met Jannie Rebel, en voor haar vader heb ik veel respect gehad.
Ik woon thans in Heiloo en ben 83 jaar, af en toe kom ik nog wel eens in Amsterdam, dan bezoek ik oa mijn vriend Chris Pekelharing die een garage bedrijf heeft in de Comeniusstraat, op de Sloterkade is niets meer terug te vinden, de nieuwe eigenaar van die huizen is de makelaar Rietveld, hij heeft er opslag ruimtes van gemaakt. Ook deze man heeft me tegen gewerkt !
Leeft jouw vader nog ?
Wil je mij via een e. mail antwoorden , mijn adres is'
jabimsn@live.nl

Rein Winter

Berliner bollen, soep, hoedendozen en de pianoman enz.

Bij het rijtje straathandelaren uit de vijftiger jaren horen ook nog de hoedendozenverkoper die omhangen met allerlei maten hoedendozen de kreet Hoedendozen in alle maten de straat in slingerde en de bakfiets met daarop een piano en . . . de bespeler. Een tweede man trapte de pedalen in het rond terwijl de piano klonk. En dan waren er ook nog de Volendammer muzikanten
Als aanvulling op het schillenboerverhaal: de schillenboer heette Rol en het paard was, volgens mij, het meest verwende paard van de Hoofddorppleinbuurt.

Rein Winter

Rein Winter

Fred Smid

Re: Berliner Bol

Simon Stammis, 24 feb 09, 21:14
Ik kan mij herinneren dat de Berliner bol-venter in de
straten van deze buurt 'zong';'Als je je vrouwtje wil
trakteren, moet je Berliner bol proberen !'

of : berlinerbol bij de koffie of de thee berlinerbol koop er twee.

Fred Smid

Ook een hele late reactie.

Hallo.
Jan Baas ik ben Fred Smid de zoon van die ouwe met 1 hand we kwamen vroeger wel eens bij je in de garage en de meeste tijd waren we bij Gerard in de smederij daar bij haalde we ook wel is een stuk hout bij Daems en gingen we wel eens op bezoek bij Joop die boven de smederij woonde en zijn Vespa stalde in je garage.
Het zijn lang vervlogen tijden maar leuk hier allerlij herineringen terug te vinden.
Gr. Fred Smid.

Jan Baas

J. L. Baas - Garage J.L.Baas & Zn sloterkade

ik ben geboren in 1927 in de Spaarndammerbuurt in de Houtrijkstraat nr 33 - dat deel is gesloopt voor nieuwbouw
in 1943 zijn wij verhuisd naar de Zaanstraat nr 8
Na mijn thuiskomst uit voormalig Nederlands Indie (3 jaar) heb ik nog een jaar in de Zaanstraat gewoond, toen zijn wij verhuisd naar de Woubruggestraat 3 nabij Hoofddorplein
In 1958 zijn wij verhuisd naar nr 5 in de Woubruggestraat, ik was toen Wegenwacht (motor en zijspan) in 1962 ben ik op de Sloterkade een garagebedrijf begonnen op nr 170 - tevens een autoverhuurbedrijf - in het jaar 1966 zijn wij verhuisd naar de Sloterkade 186 en hebben daar gewoond tot 1989 en zijn verhuisd naar Heerhugowaard, ons garagebedijf heeft 30 jaar lang goede zaken gedaan, wegens omstandigheden zijn we gestopt in het jaar 1992 - mijn opvolger bleek een zwendelaar te zijn. Later is in deze ruimte een opslagruimte gekomen, het zelfde met de naast gelegen smederij van W. v.d. Linden , later G. Kolenberg.
In het jaar 2008 zijn wij verhuisd van Heerhugowaard naar Heiloo

Ineke Huig-Barneveld

Berliner Bol

Ja de berlinerbolkar kan ik me nog goed herinneren, bij ons stopte hij op de hoek van de Warmondstraat en de Vogelzangstraat.Ik ging ook wat kopen en liep voor het paard langs die toen naar mij beet, ik was zo geschrokken dat ik nu nog bang voor paarden ben.
Ook de scharenslijper kwam door de straat, en als die het in zijn hoofd haalde om op vrijdag te komen, werd er bij ons gezegt; " nu hebben we het weekend regen!"

Simon Stammis

Berliner Bol

Ik kan mij herinneren dat de Berliner bol-venter
in de straten van deze buurt 'zong';
'Als je je vrouwtje wil trakteren, moet je Berliner bol proberen !'

Henk-Jan Pieters

Soepverkoop

Ook ik kan me de soepverkopers nog goed herinneren.
Volgens mij riepen ze: Soepie prima, van de eerste amsterdamse soepcentrale.

Ans van Loon-de Kort

Berliner bollen en soep

In het rijtje straathandelaren passen natuurlijk ook de bloemenkooplui die soms in de straat kwamen met hun bakfietsen.
Maar (achteraf) de meest merkwaardige handel was de verkoop van Berliner bollen in de zomer, aangekondigd door de koopman met het roepen op een bepaalde toon van het woord 'Berliner bol' . Het baksel was vergelijkbaar met wat wij nu een puddingbroodje zouden noemen.
In de winter kwam een paar keer per week tegen de avond een kar met soep door de straten. Of die soep warm of afgekoeld was weet ik niet, maar altijd kwamen er wel vrouwen met een leeg pannetje naar buiten om soep te kopen.