Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (7)

Hoofddorppleinbuurt

Er werd druk gespeeld op straat. Soms had je zelfs de luxe van een 'karretje'.

Touwtjespringen Touwtjespringen Gemeentearchief, collectie: Foto-afdrukken vervaardiger: onbekend

De stoepen in de Stolwijkstraat waren en zijn uitzonderlijk breed in verhouding tot de breedte van de rijweg. Het was heerlijk om ruimte te hebben om te kunnen spelen. In heel wat deftigere straten moesten de kinderen het met veel minder doen.
Touwtje springen, vaak ook met zo veel mogelijk tegelijk, met een extra lang touw. Als je het touw raakte was je 'af', dan moest je achteraan aansluiten om opnieuw te mogen inspringen. Slagbal, hinkelen, knikkeren, tollen en soms hutten bouwen kwamen ook veel voor. Een uitdaging was het spelen in autowrakken die toen regelmatig op straat stonden.
Ook een leuk spel was de bal overgooien: ieder aan een kant van de stoep tegenover elkaar de bal op de stoeprand mikken, zodanig dat de bal onmiddellijk weer naar je terug stuiterde. Als dat lukte, had je een punt.
Voetballen op de rijweg kon nog gemakkelijk omdat er nog weinig auto’s waren. Overdwars kon ook, de putrand was dan het doel dat geraakt diende te worden.
Met voetballen ging het er soms ruig aan toe, vooral als de wat oudere jongens mee gingen doen. Vervelende buren belden dan de 'vijf maal acht' zoals de politie algemeen genoemd werd, analoog aan het alarmnummer van toen. Niet lang daarna draaide dan een donkerblauwe Volkswagen kever de straat in en dan namen de 'kippen' de bal in beslag. Een dag later mocht je hem op het politiebureau komen ophalen, dat toen aan de westzijde van het Hoofddorpplein, onder de toren, gevestigd was. Een enkele keer kreeg je zelfs strafwerk, dat je dan op het bureau moest maken.
Voor de jongens was een karretje maken en in bezit hebben een ultieme luxe. Als er ergens een kinder- of wandelwagentje of zelfs maar onderdelen ervan bij de vuilnis stonden, werd er door de jongens haast om gevochten om vooral de wielen te bemachtigen. Want dat waren toch de meest essentiële onderdelen voor het bouwsel, dat voor de rest bestond uit een brede plank en een draaibaar voorgedeelte, dat met een koord in de hand bestuurd kon worden. Half er op liggend kon je je dan met je voet afzetten.
Alleen gehate verwende jochies kregen kant en klare glimmende trapauto’s, maar dat waren toch de uitzonderingen.

Lees hier meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Martin van Beek, h'meerstraat 136 huis

karretje

karretjes bouwen kan ik me als kleuter nog wel herinneren.
van de "berg" af racen werd veel gedaan . De "berg" was de berg die er was voordat de brug over de westlandgracht naar het Andreaszkh. was gelegd. Van de Bont had er een (chris, geloof ik) een karretje met een brommermotertje op gemaakt.
Stoepen kan ik me ook herinneren, alleen deed ik dat met de voet ipv gooien. En palen langs het schooltje tussen th. de bock en a. neuhuysstraat.
Overigens had iedereen toen ook zijn " eigen" buurt... Zo mocht ik van mijn oudere broers bijv. maar tót de th. de bockstraat en tót de corn. lelylaan,...de hoofddorppleinbuurt ken ik dan ook niet zo goed..

Ans van Loon-de Kort

Rages

Wat is dit allemaal heerlijk herkenbaar!
Bij ons in de Leiduinstraat, waar veel portieken waren werd ook heel vaak verstoppertje gespeeld.
Ik denk half jaren '50 werden er bomen in onze straat geplant waardoor we een nieuw spel konden spelen: boompje verwisselen. Heerlijk om heen en weer te rennen tussen deze boompjes, de lantaarnpalen en de kleine waterleidingpaaltjes.
Touwtjespringen, knikkeren, hinkelen en tollen waren rages die ineens opdoken en dan deed iedereen het.
Zo herinner ik me ook dat er een heel nieuwe rage kwam: diaboloën. Zelfs de moeders vonden dit laatste leuk om te doen, want in de zomer als de kinderen (dachten ze) in bed lagen gingen de moeders op de stoep aan het diaboloën.