Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (8)

Hoofddorppleinbuurt

Op luilak bonden we deurknoppen van portiekdeuren aan elkaar.

luilakbol Burgemeester A. d'Ailly ontvangt de traditionele luilakbol (iets groter in de vorm van een krentenbol)<br /><br />datering: 04.06.1949<br />collectie: Foto-afdrukken<br />vervaardiger: Algemeen Pers-Fotografisch Bedrijf (A.P.B.)<br />(fotograaf)<br />auteursrecht: Onbekend

datering: 04.06.1949
collectie: Foto-afdrukken
vervaardiger: Algemeen Pers-Fotografisch Bedrijf (A.P.B.)
(fotograaf)
auteursrecht: Onbekend

Op Luilak, het volksfeest voor kinderen op de zaterdag voor Pinksteren, verkocht bakker Schutte in de Heemstedestraat luilakbollen. De winkel was dan nog niet open, maar hij verkocht ze, samen met zijn dochter Sonja, aan de deur van de bakkerij in de Woestduinstraat. Heerlijk vers brood zo vroeg in de ochtend.
Op Luilak probeerden we natuurlijk zoveel mogelijk lawaai te maken om de mensen voor de ramen te krijgen. Als dat uiteindelijk lukte was het gejoel en hoongelach niet van de lucht.
Onschuldig was het in het begin allemaal wel; aanbellen en dan met een speld de belknop vast zetten, deurknoppen van portiekdeuren aan elkaar vastbinden, losstaande fietsen in de lantaarnpaal hangen en natuurlijk met deksels op elkaar slaan of met lege blikken achter je fiets aangebonden over de straat kletteren.
Later werd het met fikkie stoken wat ernstiger, en ging de gemeente activiteiten organiseren om de jeugd van de straat te halen. Zo kon je, om vijf of zes uur, naar de buurtbioscoop Victoria aan de Sloterkade, maar de echte lol was er op die manier wel af.
Bij die bioscoop werkte een strenge portier, een lange man met rossig krulhaar, gekleed in een sleets rood uniform dat hem een autoritair voorkomen gaf. Vooral tegenover de jeugd deed hij zich gelden als hem iets niet zinde, of als je probeerde te glippen om toch maar die film te willen zien waarvoor men je te jong achtte

Gepubliceerd: 22 november 2006

Lees hier meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Peter Sluijter

Re: luilak

Martin van Beek, h'meerstraat 136 huis:
Ik kan me van luilak herinneren dat we de bellen losschroefden en dan omdraaiden en weer vastzetten; als je dan bij 1 hoog aanbelde, deed 3 hoog open..

Grappig, dat herinner ik me nu ook. Woonde rond 1961-1969 in de Haarlemmermeerstraat 151 1 hoog, boven de wasserette waar mijn moeder werkte en ik haar soms hielp. Kwamen jullie/anderen (of jullie moeder) ook in deze wasserette?

Peter Sluijter

Re: Henk van der Velde

Rik van der Velde:
Bijna in het midden van deze foto met de burgemeester d'Ailly uit 1949, staat mijn Opa, Henk van der Velde, muzikant van beroep.
Bijna 50 jaar lang woonde hij met mijn Oma Ida Kubbe ("Tante Iet") op de Hoofddorpweg no 9, één hoog.
Op datzelfde adres werden in de jaren 60 en 70, week in week uit, de repetities gehouden van het kinderkoor voor de tv series "Oebele" en "Kunt u me de Weg naar Hamelen vertellen Meneer".
Groeten uit Australië :) rikvee@optushome.com

Wat grappig, ik zong in de jaren 1961-1963 bij Henk van der Velde's kinderkoor. Toen nog de meer mooie en serieuze liedjes, tweestemmig, keurig op bankjes in de huiskamer. Regelmatig op woensdagmiddag een radio-optreden (ik meen het programma Jeugdland). Later zat mijn jongere zusje Lidy ook op het koor en beleefde de gouden Oebele en Hamelentijden, en mocht zij daarna ook nog een aantal keren op t.v. acteren, o.a. in de serie "Duel in de diepte". Ja, het was een bijzonder koor en een bijzonder stel, Henk en tante Iet van der Velde!

Gré de Groot-Boellaard

geweldige tijd

Ja Josje dat luilak vieren was bij mijn ouders. De kinderen stonden al op de trap boven te wachten om naar binnen te mogen. Dan werd er ook gedanst op plaatjes. Mijn moeder haalde de luilakbolletjes. Mijn vader speelde vaak de zogenaamde boze buurman die met onze hond Robbie dan de trap af kwam zetten en begon te tieren tot groot vermaak van de kinderen. We hebben een heerlijke jeugd gehad. Begonnen de kinderen met volleybal dan namen de ouders het op een gegeven moment over en stonden wij aan de kant. Als we aan de putten waren en iemand wilde zijn auto te dichtbij zetten dan werd hij vriendelijk verzocht zijn auto een eindje verderop te zetten. Tenten van oude kleden maken bij het bankje voor ons huis, ons hangbankje.

Rik van der Velde

Henk van der Velde

loes schrijver

terugblik op de hoofddorppleinbuurt

wat heb ik genoten van alle jeugdherinneringen over de hoofd-dorppleinbuurt. ikzelf ben op de aalsmeerweg 46 geboren,en heb daar tot 1963 gewoond. ik herinner mij het spelen op straat,de scholen, de winkels, en vooral de gezelligheid.

josje hemker

geweldige tijd

wat een heerlijke jeugd .geen auto in de straat trefbal op straat pinkelen op de put enz ik woonde op de westlandgracht.
3hoog als het helder weer was zagen we de duinen leuke winkels in de buurt voor 10 cent koekkruimels bij blom wat was dat lekker luilak bij tante greet warme bollen met suiker en daarna weer naar buiten trap roede losmaken en de loper van detrap en rennend uit de trap een emmer water op mnkop

Martin van Beek, h'meerstraat 136 huis

luilak