Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (6)

Hoofddorppleinbuurt

De luizenpletter en andere straatmuziek

Straatmuzikanten Groepje voor 4 blazers, accordeonspeler en slagwerker, lopend in een kringetje. litho. datering: 1951 Gemeentearchief, collectie: Tekeningen en prenten vervaardiger: onbekend

1950 Roosenschoon Hoofddorppleinbuurt

Iedere vrijdagmiddag kwam het draaiorgel de straat in, tot vermaak van de vele op straat spelende kinderen. De orgelmannen waren al wat op leeftijd, maar alles was handwerk. Ze duwden het orgel en draaiden het wiel met de hand, wat toch een bepaalde kunst was, anders ging het orgel jengelen en klonk het vals. Als je arm moe was, moest je met je andere hand over pakken, zonder dat het hoorbaar was. Het orgel werd op z’n plaats gehouden door twee korte houten paaltjes die er aan de voor- en achterkant onder gezet werden.
Eén man draaide het wiel en de anderen haalden het geld op dat door de mensen in papier gewikkeld door de opengeschoven ramen naar beneden gegooid werd, en opgevangen in de petten van de orgelmannen. Met een saluut aan de rand van de pet werd de gulle gever bedankt.
Een enkele keer kwam er een groepje muzikanten, verkleed als Volendammer vissers de buurt in. Het waren voornamelijk koperblazers en een buisklokkeninstallatie, die met een houten hamer bespeeld werd.
Misschien ook wel met een accordeon. Mensen die daar niet van hielden, noemden dat een luizenpletter. Zij vonden dat blijkbaar een te volks instrument.
Heel soms hoorde ik wel eens ’s avonds een eenzaam gezang in de straat. Het was dan meestal al donker en mijn moeder verbood ons om al te opzichtig het gordijn open te schuiven.
Ik ging dan stiekem achter de voordeur op de mat zitten om door de brievenbus naar buiten te kijken, en voelde de koele luchtstroom langs mijn wangen strijken. Onder een lantaarn zag ik dan een wat oudere man in het lichtschijnsel staan. Hij hief een klagelijk lied aan waar geen begin of eind aan te ontdekken was. Soms bracht hij er wat dramatiek in door met fikse uithalen de boel wat te verfraaien. Bij mij wekte het nogal wat droefenis op, om zo je brood te moeten verdienen.

Gepubliceerd: 8 november 2006

Lees hier meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Ans van Loon-de Kort

Nog meer straatmuziek

Inderdaad, het wekelijkse bezoek van het draaiorgel in onze straat (ik woonde in de Leiduinstraat 14 huis) hoorde er helemaal bij. Op mijn 10e verjaardag kwamen ze langs, precies op het moment dat ik met een paar vriendinnetjes mijn feestje vierde. Op verzoek van mijn vader speelde het orgel 'lang zal ze leven' ... het mansbakje zal wel iets extra's gekregen hebben denk ik.
Ook aan de Volendammers moet ik nog vaak denken ... wat was het heerlijk om met alle kinderen uit de straat de spelletjes te spelen en mee te zingen met de liedjes die zij ten gehore brachten op hun instrumenten Hoeperdepoep zat op de stoep ... en dan allemaal springen van het ene been op het andere op de rand van de stoep.
Jarenlang kwam er elke week op hetzelfde tijdstip een manke man met zijn mondharmonica langs. Ook kwam er wel eens een wagen met daarop een tingeltangelpiano en een violist.
Wat een sfeer toch!
Heel wat anders dan de bonkende basgeluiden die nu vaak uit de luidsprekers van voorbijrijdende auto's te horen zijn.

Vervaardiger straatmuzikanten is Johan van Hell

Beste Pieter Roosenschoon, de vervaardiger van de afgebeelde prent is Johan van Hell, een Amsterdams dubbeltalent: kunstenaar en muzikant.

met vriendelijke groet,

Koosje Hofman