Kaatsenballen en touwtje springen

Auteur: Nel Bakker-ter Woort

Na het lezen van dit stukje schieten me ineens de liedjes te binnen die we zongen bij het kaatsenballen en touwtje springen. "Karel I brak z'n been" enzovoort. Met een lang springtouw sprongen alle meisjes achter elkaar, opvolgen noemden we dat. Als je alleen sprong zong je "rozen bloeien op de heide" en dan koos je een ander, die dan sprong en zong en de volgende weer koos. Ook deden we bordje tik, met de bal proberen het straatnaambord te raken. Helaas vond de bewoner van 1-hoog dat niet leuk, die stuurde ons weg. Ook spelen met de diabolo was favoriet, of verstoppertje in de portieken en achter de enkele auto;s die in de parkeervakken stonden.
De kauwgom plaatjes heb ik nog, de bazooka moest een paar keer uit mijn haar worden geknipt, daar kon je enorme bellen van blazen. Met z'n allen knikkeren, tot je door je grote buurjongen blut werd gespeeld, of hinkelen met de hele buurt. Elastiekentwist met de buurmeiden. Van die ellendige klikklakballetjes kreeg je hele zere polsen, daar sloegen ze regelmatig tegenaan. De koning te rijk was je met een hoepel. Nu doen we het nog wel eens op de sportschool, voor een slanke taille.
Je ziet inderdaad zelden nog een kind touwtje springen of kaatsenballen. Jammer, het was zo leuk!