Re: Geuzen van Osdorp en Geuzenveld

Auteur: Rein Zijlstra

'Wij zijn de Geuzen van Osdorp en Geuzenveld,
Wij zijn de Geuzengroep.
We doen ........... enz. enz.'.
(Wijze: Knock on your door - Conny Francis)
Dit was het clublied van de Geuzengroep in de jaren 60. Ik ken alleen nog de twee eerste regels, de rest ben ik vergeten en mag iemand anders aanvullen?
Pieter, leuk verhaal en weer die paralellen, jij en ik op de padvinderij en wel bij de Geuzengroep. Ik moet daarbij wel opmerken dat het clubgebouwtje (honk) van de Geuzen in mijn tijd (halverwege jaren 60) gevestigd was in de Mendes da Costahof in Geuzenveld. De Geuzen van Osdorp -noemden we de Ossen met onze neus dichtgeknepen- hadden hun honk vlak bij de Osdorperweg. Ik ben bij de padvinderij gekomen omdat een aantal buurtkinderen er ook op zaten.
Ik herinner mij nog de Akela (mevrouw Farjon). Haar man was Hopman bij de Geuzen verkenners. Ook waren er een Hathi (de Vries) en Baloe aanwezig. Tijdens de openingsceremonie oftewel groet stonden de groepen (nesten) welpen netjes en beschermd in de rij met een Gids voorop en een Helper achteraan. De Gids had 2 gele banden om zijn arm en de Helper 1. Er was een totempaal die rijk versierd was met allerlei 'relatiegeschenken' afkomstig van bezoeken aan andere padvindersclubs.
Om Helper of Gids te worden kon je als welp een ster (maximaal 2 sterren) halen door het uitvoeren van 'bijzondere verrichtingen', welke op een zogenaamde sterrenkaart konden worden afgetekend door de Akela. Ik herinner mij nog de volgende bijzondere verrichtingen:
- 2 coupletten van het Wilhelmus uit je hoofd kennen.
- een acht hinkelen.
- een goede daad doen of iemand helpen.
- diverse knopen leggen zoals platte knoop, schootsteek, mastworp, enz.
- touwklimmen.
Ook gingen we op zomerkamp naar Bilthoven. Daar waren diverse padvindersgroepen bij elkaar en voerde je gezamenlijk diverse opdrachten uit en werkte je tegelijkertijd aan het volkrijgen van je sterrenkaart.
Ieder jaar kon je meedoen aan 'Heitje voor een Karweitje'. Je ging dan de buurt af om te vragen of je ergens een karweitje mocht doen tegen betaling van een kwartje. De opbrengst werd meen ik voor een goed doel gebruikt. De meeste karweitjes die ik heb verricht waren boodschappen doen voor oudere mensen.
Enkele namen van onze padvindersgroep:
Rob Bovenkerk (Gids)
Frank Kroeze (Gids)
Harrie Helmink (Helper)
José Körnmann
Freek de Vries
Roel Farjon

ik herken je verhaal.
Zelf heb ik tot ongeveer 1960/61 bij de groep in de Mendas da Costahof gezeten.
Er was wel een relatie met groep in Osdorp. Ik herinner mij nog dat we daar wel eens heen gingen of dat zij bij ons kwamen. We hebben ( volgens mijn herinneringen) ook samen wel eens 'gekampeerd' op een oude mijnenveger in de Nieuwe Meer.