Padvinden of niet

Het eerste deel van een verhaal over de padvinderij.

Mijn ouders vonden waarschijnlijk in 1966 dat ik (11 jaar) een doetje was, of althans neigde naar die kant. Een paar jongens bij ons uit de Wigbolt; zonen van een collega van mijn vader, de gebroeders Jan(tje) en Piet(je) Visser werden voorbereid op de harde wereld door middel van het lidmaatschap van een padvindersclub. Deze was gelegerd op het Geuzeneiland en had als clubnaam aangenomen - hoe kan het ook anders - “De Geuzen”.
Waarschijnlijk geadviseerd door Pa Visser deed mijn vader aan mij het voorstel om bij de padvinderij te gaan. Ik had geen idee wat het inhield, maar ik stond toen nog open voor allerlei suggesties om mijn leven spannender te maken dus zei ik ja …..

De intake

Op een zaterdagmorgen mocht ik als proef een ochtendje mee met mijn, overigens goede, vrienden Visser, om wat van de sfeer te proeven.
Aangekomen op het eiland (toen nog bereikbaar via een los pontje) ontfermde een bruinverbrand, gebrild kaalhoofdig, maar een voor de rest zeer harig en duister type zich over me. Hij noemde zich de Akela - zijn echte naam heb ik nooit vernomen althans niet onthouden – en hij liep in een korte corduroy broek met riem, bonkige knieën en bungelend zakmes en greep me nogal hardhandig bij mijn schouders. Hij zei iets in de trant van gezellig dat je er bent, we zullen je hier allerlei dingen leren die je op school niet leert. Op mijn twijfelende en vragende blik reagerend begon hij een aantal in mijn ogen nogal zinloze dingen op te noemen, die bij mij weerstand en beelden van dooie vogels, opengesneden kikkers, onontwarbare knopen, ineenstortende bruggen, lekke tenten, smakeloze zelfgebakken verbrande broden, stinkende slootjes en bosbranden opriepen.

Goed, enigszins onder de indruk en waarschijnlijk toch door het latente doetje in me durfde ik niet tegen mijn ouders te zeggen dat ik liever thuis op zaterdag wat aan tekenen, stripboeken lezen en plaatjes draaien deed, dan met een stelletje kortgebroekte in groene shirts met allerlei insignes en petjes versierde knullen vreemde dingen te gaan doen in een ver en duister bos.

Lees ook deel 2.

Rein Zijlstra

Re: Geuzen van Osdorp en Geuzenveld

Okko Steensma:
'Wij zijn de Geuzen van Osdorp en Geuzenveld,
Wij zijn de Geuzengroep.
We doen ........... enz. enz.'.
(Wijze: Knock on your door - Conny Francis)
Dit was het clublied van de Geuzengroep in de jaren 60. Ik ken alleen nog de twee eerste regels, de rest ben ik vergeten en mag iemand anders aanvullen?
Pieter, leuk verhaal en weer die paralellen, jij en ik op de padvinderij en wel bij de Geuzengroep. Ik moet daarbij wel opmerken dat het clubgebouwtje (honk) van de Geuzen in mijn tijd (halverwege jaren 60) gevestigd was in de Mendes da Costahof in Geuzenveld. De Geuzen van Osdorp -noemden we de Ossen met onze neus dichtgeknepen- hadden hun honk vlak bij de Osdorperweg. Ik ben bij de padvinderij gekomen omdat een aantal buurtkinderen er ook op zaten.
Ik herinner mij nog de Akela (mevrouw Farjon). Haar man was Hopman bij de Geuzen verkenners. Ook waren er een Hathi (de Vries) en Baloe aanwezig. Tijdens de openingsceremonie oftewel groet stonden de groepen (nesten) welpen netjes en beschermd in de rij met een Gids voorop en een Helper achteraan. De Gids had 2 gele banden om zijn arm en de Helper 1. Er was een totempaal die rijk versierd was met allerlei 'relatiegeschenken' afkomstig van bezoeken aan andere padvindersclubs.
Om Helper of Gids te worden kon je als welp een ster (maximaal 2 sterren) halen door het uitvoeren van 'bijzondere verrichtingen', welke op een zogenaamde sterrenkaart konden worden afgetekend door de Akela. Ik herinner mij nog de volgende bijzondere verrichtingen:
- 2 coupletten van het Wilhelmus uit je hoofd kennen.
- een acht hinkelen.
- een goede daad doen of iemand helpen.
- diverse knopen leggen zoals platte knoop, schootsteek, mastworp, enz.
- touwklimmen.
Ook gingen we op zomerkamp naar Bilthoven. Daar waren diverse padvindersgroepen bij elkaar en voerde je gezamenlijk diverse opdrachten uit en werkte je tegelijkertijd aan het volkrijgen van je sterrenkaart.
Ieder jaar kon je meedoen aan 'Heitje voor een Karweitje'. Je ging dan de buurt af om te vragen of je ergens een karweitje mocht doen tegen betaling van een kwartje. De opbrengst werd meen ik voor een goed doel gebruikt. De meeste karweitjes die ik heb verricht waren boodschappen doen voor oudere mensen.
Enkele namen van onze padvindersgroep:
Rob Bovenkerk (Gids)
Frank Kroeze (Gids)
Harrie Helmink (Helper)
José Körnmann
Freek de Vries
Roel Farjon

ik herken je verhaal.
Zelf heb ik tot ongeveer 1960/61 bij de groep in de Mendas da Costahof gezeten.
Er was wel een relatie met groep in Osdorp. Ik herinner mij nog dat we daar wel eens heen gingen of dat zij bij ons kwamen. We hebben ( volgens mijn herinneringen) ook samen wel eens 'gekampeerd' op een oude mijnenveger in de Nieuwe Meer.

jaap van der Steen

Re: Padvinderij

> Wilma:
> Hoi Pieter,
> Wat leuk om weer van je te horen (lezen).
> Ben benieuwd naar deel 2.
> Was/ben je een doetje? Die indruk heb ik nooit gekregen.

Zo hard ging het er toch niet aan toe? We probeerden een gezellige vereniging te zijn. Vrij van militarisme, gezien de tijd '40-'45.
Je zult je afvragen "Waar bemoeit hij zich mee". Wel ik ben zelf een aantal jaren Welpenleider geweest (Akela).

Die munt heb ik ook nog. Ik was lid van de Willem van 0osterwijk Bruin, groep 47. Wij hadden een clubhuis op het terrein van de Kininefabriek aan de oude Haagse weg. Door de nieuwe A4 is alles gesloopt. Mooi terrein met bomen en een grasveld.

Je raad het nooit ... ik ben reeds 45 jaar getrouwd met Ria Wertwijn uit de Calenburgstraat. Zij kwam uit een AJC nest!! En toch is het - tot op heden - goed gegaan. Maar dat is waarschijnlijk van voor jouw tijd. Wij zijn beiden van 1940.

Nog een vraag: ken jij ene Gerrie Bastiaans? Hij is niet te traceren op schoolbank.nl

Je zou haar een groot plezier doen.

Groeten,

Jaap van der Steen

Rein Zijlstra

Een feest van herkenning!!!!

Rond 1960 zat ik ook op de padvinderij. Een uniform bij Neef halen(ik kan het mij nog goed herinneren) Het 50 jarig jubileum op de Dam.Ik heb de herdenkingsmunt met de tekst "GOEDE DAAD GEDAAN laat mij dan van de linker naar de rechter zak toe gaan". Bijeenkomen in het Mendes da Costahof en "kamperen" op een oude houten mijnenveger aan de Nieuwe Meer

Piet Veenboer

PADVINDEN OF NIET

Dit is natuurlijk een prachtig nostalgisch onderwerp om op te reageren.
Al vanaf 1938 woonde ik op het Columbusplein en ging regelmatig naar de RK-kerk in de Chassestraat en in die parochie was een goed bloeiende welpen- en verkennersgroep. De welpen hadden hun bijeenkomsten in een kelder van een huis aan de Admiralengracht t.o. de Cornelis Dirkszstr. De verkenners(opletten: een RK-benaming)hadden hun onderkomen in de St.Aloysiusspeeltuin aan het eind van de Kortenaerstraat. Kabouters en gidsen waren er ook!...maar waar ze hun bijeenkomsten hadden?????Ik praat dus over de jaren '46 en '47..en het was toen de enige mogelijkheid om OP VACANTIE te gaan, want in die 2 jaar, ben ik met de hele groep op kamp geweest naar Veldhoven en naar Ommen. Wij werden toen vervoerd in een dichte vrachtwagen(je moest dus stil zijn), want touringcars waren er toen nog niet. De mogelijkheid om met zo'n kamp mee te gaan was omstreden, want aan de ouders werd gevraagd, of zij misschien konden zorgen voor aardappels,brood,potten jam enz. De animo om te gaan was altijd groot, want we praten nog steeds over de jaren '46 en '47.
Als Amsterdams jochie wil je ook graag eens naar ARTIS en met de welpengroep zijn wij daar meerdere malen geweest. De akela hoefde maar een wortel te laten zien en we schreeuwden:"Hoera, naar ARTIS" en daar gingen we met lijn 7. Ik heb nooit geweten, wat mijn vader toen moest betalen voor dat bezoek en of hij jaarlijks iets moest betalen?Ik zou het niet weten! REACTIE'S??? Graag zelfs!

Okko

ik zou niet willen dat iemand in onze democratie de mond gesnoerd word door één persoon.
Ik geniet evenveel van jouw reacties als een ander hoor.
Pieter

Pieter

Ik zal mijzelf een censuur opleggen.

Groet,

heitje

leuk verhaal Okko, vertel nou niet teveel belevenissen bij de padvinderij, anders is mijn verhaaltje overbodig aan't worden haha
wacht op het vervolgstukje over mijn belevenisssen met 'een heitje voor...'

grtz. Pieter

een heitje voor een langdurig karweitje

De actie heitje voor een karweitje was weer begonnen. Alle welpen werden weer op pad gestuurd om hun jaarlijkse goede daad te doen. Zo ging ik de straten in onze buurt af en belde overal aan. Bij het tweede trapportaal de Jan Zijvertszstraat aangekomen belde ik ergens aan waarne een vrouw met een kindje op haar arm en wat kinderen op de achtergrond de deur open deed. Ik stelde mijzelf voor en vroeg of ze nog een karweitje te doen had. De vrouw zichtbaar blij met wat hulp vroeg of ik voor haar een heel bruin brood wilde halen bij de bakker in de Sam van Houtenstraat. Zij kon er niet uit vanwege haar kinderen. Ze gaf me geld mee en ik ging op weg naar de bakker. Ik prentte de locatie van de woning in mijn geheugen op de manier van 'tweede trappenhuis, linkerkant, derde verdieping, vrouw met bril'. Een kwartiertje later kwam ik terug, belde aan en de deur ging open. Eenmaal boven deed een andere vrouw open dan diegene die mij de opdracht had gegeven. En het gekke was dat deze vrouw van indonesische afkomst was en geen bril droeg. Ze vroeg mij wat ik wilde. Ik dacht dat deze vrouw daar op visite was en antwoordde: 'ik kom het brood brengen'. De vrouw keek een beetje vreemd en zei dat ze geen brood besteld had. Ik zei: 'jawel hoor, ik was hier een kwartier geleden maar een andere vrouw deed de deur open en vroeg of ik brood wilde halen. De vrouw zei dat hier geen andere vrouw was. Ik had het dus verkeerd. Op zo'n moment ga je dus echt aan jezelf twijfelen. Ik wist toch zeker dat ik mij op het juiste adres bevond. Ik liep naar beneden het trappenhuis uit en volgde in gedachten weer de route naar het tweede trappenhuis, linkerkant, derde verdieping, etc. en ik wist zeker dat ik goed zat. Dus ik even later weer aanbellen en kreeg natuurlijk weer dezelfde vrouw die echt van niets wist. Ten einde raad heb ik het maar een verdieping hoger en lager geprobeerd. Dit haalde ook niets uit. Alleen dat er zich steeds meer mensen mee gingen bemoeien. Ik ben hierna ook nog naar een ander trappenhuis gelopen maar dit kwam mij helemaal niet bekend voor. Inmiddels was er een uur verstreken. Ik ging hierna opnieuw alles op een rijtje zetten. En toen gebeurde het. Het leek of ik opeens wakker werd. Waar stond ik nu?. Ik stond in de Dirk Sonoystraat, daar was ik automatisch naar toe gelopen omdat ik daar woonde. En in deze straat stond precies zo'n huizenblok als in de Jan Zijvertszstraat. Hierna ben ik naar de juiste straat gelopen en heb op het juiste adres aangebeld. Ik zag dat de vrouw met bril al voor het raam stond te kijken. De vrouw deed snel open en keek bezorgd en vroeg zich af of mij wat overkomen was. Ze dacht waarschijnlijk dat ik ervandoor was gegaan met het geld. Al schamend vertelde ik haar mijn avontuur en uiteindelijk ging ik opgelucht met een heitje naar huis.

namen/gezichten

ben beter in namen dan in gezichten onthouden een vergissing mijnerzijds, verklaard echter niet waarom me de namen niet bekend voorkomen... enfin té lang geleden zullen we maar zeggen.

Okko

Het klopt Inderdaad Okko, het was een oud (houten?) schoolgebouwtje, net gelegen over het grachtje wat daar liep, en ja het is verdwenen. en op dezelfde plaats staat nu een bejaardenhuis o.i.d. Diverse oefeningen en testen werden door ons uitgevoerd op het schoolplein om onze insignes te halen.
Ik ben daar niet lang geweest, ik ben geloof ik maar een half jaartje op de fiets daar naartoe gegaan net als jij, toen hield ik het voor gezien bij "de Geuzen". Het had een andere reden, maar ik wil niet teveel uitwijden, anders vertel ik veel van wat nog moet komen in mijn stukjes.
Overigens, ik vraag me af, zou er niet een complot van de politievaders geweest zijn om ons een gelijkluidende opvoeding te kunnen geven...? Dat zou alle paralellen kunnen verklaren... haha. Ik moet je ongetwijfeld gekend, dan wel regelmatig gezien hebben lijkt je ook niet?
De namen die je noemt zijn me onbekend, maar dat is niet verwondelijk, gezichten wel maar namen onthoud ik slecht.
Pieter

Pieter

Pieter,

Na jouw reactie gelezen te hebben ga ik twijfelen over de locatie in Osdorp. De locatie Reimerswaalstraat komt mij wel heel erg bekend voor. In gedachten fiets ik weer dat stuk vanuit Geuzenveld naar Osdorp langs de sportvelden en de Ookmeerweg en probeer ik mij voor te stellen hoe het gebouwtje van de padvinders er in de jaren 60 uit zag en waar het precies stond. Was het soms een schoolgebouw? Later toen ik in Osdorp woonde en niet meer op de padvinderij zat stond er natuurlijk het bejaardenhuis in de Reimerswaalstraat. Staat dat op de plek waar eerst het padvindersgebouw stond? Ik weet het niet meer.

Eind jaren 70 zat mijn zwagertje op de padvinderij in Osdorp maar dit was niet de Geuzengroep. Ik weet wel dat ik hem een aantal keren opgehaald heb bij een gebouwtje aan de oude Osdorperweg. Vandaar mijn verwarring over de locatie in Osdorp.

Okko (2)

Nu ik jouw reactie wat beter lees kom ik tot de conclusie dat er twee (2) groepen waren? Klopt dat, daar wist ik niets van, dan hebben we dus elk in een andere groep gezeten. De rest van je reactie klopt wel, alleen hadden wij een mannelijke Akela, zoals je hebt kunnen lezen. (wordt dus vervolgd)

P

Okko

Geweldig.... we moeten elkaar gekend hebben jongen, dat we geen boezemvrienden waren is me een raadsel (haha) Ja, de regels van ons clublied komen me ook bekend voor... al kan ik me de rest ook niet herinneren.
Maar let maar op de vervolgen van mijn verhaal daarin staan praktisch al de dingen die jij opnoemd ook vermeld. Alleen ik denk dat ik NA jou bij de "geuzen"ben gekomen (1966-1969), want ik heb alleen de tijd op het Geuzeneiland (2 jaar) en de Reimerswaalstraat in Osdorp meegemaakt. Enfin, dat is dus allemaal te lezen in de vervolgstukjes.
groet,

Geuzen van Osdorp en Geuzenveld

- touwklimmen.

Frank Kroeze (Gids)
José Körnmann
Freek de Vries
Roel Farjon

(o)pa

Excuses accepted !

Bart (opa) Plenter

Plaatjes draaien

Inderdaad, moet ik je gelijk geven. Sorry ik word echt oud. Dat geel houten kistje met een draaitafel erin. Nu herinner ik me het weer. Maar mijn salaris was toendertijd nog niet toereikend tot een aanschaf van zoiets. Vandaar.

Plaatjes

Als je goed nadenkt pa, dan weet je dat ik van Ome Albert uit Rotterdam een weliswaar zeer oud beessie, maar goedwerkend dingetje had gekregen.... maar ja je bent ook geen 18 meer zullen we maar zeggen... HAHA

Bart Plenter

Plaatjes draaien

Ik vraag me toch af waarop die plaatjes gedraaid werden. Op jou 11 jarige leeftijd was er in "Huize Plenter" niets om en plaatje op te draaien.

Wilma

Hoi Wilma,
nee, wat in het vat zit verzuurd niet hé, kon het toch niet laten dus ik heb weer wat opgediept uit de krochten van mijn geheugen, iets wat ik jou (jullie) toch niet wil onhouden.
Volgens mij heeft de redactie er een aantal wordt vervolgdjes van gemaakt, dus de pret is er alleen maar langer door.
geniet er maar van, heb ik ook gedaan.
En wat dat doetje betreft.... ach... neuuuuu