Padvinden of niet (2)

Geuzenveld

De week daaropvolgend toog ik dus met mijn moeder in lijn 21 naar de Raadhuisstraat waar de vestiging was van Neef Sport die alle benodigde artikelen verkocht behorende bij het vrije leven van een padvinder in het algemeen en die van een 'Geus' in het bijzonder.

Neef Sport in de Raadhuisstraat Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1957

Tenue

Alles, van het groene petje met de gele strepen via de kaki kleurige met groene banen versierde halsdoek, de stugge groene katoenen trui en de bruin leren riem met de ronde bajonetsluiting, de korte corduroy broek met diepe zakken (gelukkig mochten we later gewone broeken aan) tot en met de groene kwastjes die aan de dikke lichtbruine wollen kniekousen hingen aan toe, was er te koop. Kortom het uniform van de 'Welp' (De voorloper van ‘De Verkenner’ die je pas werd als je 14 jaar was.)

Gereedschap

Eigenlijk was ik nog het meeste trots op het zakmes, echt scherp en met maar liefst 2 messen, een of ander puntig ding met een gat erin waarvan me de werking nooit duidelijk is geworden en een, naar later bleek, blikopener die vreselijke sneden in je vingers achterliet als je er daadwerkelijk een blik mee open probeerde te krijgen. Ik wilde ook nog een kompas, maar dat kon moeder jammer genoeg niet betalen en hoorde helaas niet bij de standaard uitrusting.

De Opleiding

Op de navolgende zaterdagen werden me inderdaad dingen bijgebracht die me in mijn latere leven toch wel van dienst geweest zijn. Zo ben ik nog steeds een meester in het leggen van een paalsteek, platte knoop en mastworp. Kan een tennisbal met links vangen en gooien en nog zuiver ook, weet zonder knoeien en ademhalen een volle beker melk in één keer leeg te drinken en dan een beschaafd boertje achter de hand te laten. Weet waarom het afbijten van nagels en neuspeuteren en het daarna verorberen van het veroverde, schadelijk kan zijn voor ingewanden en dergelijke. Ik kan een roodborstje onderscheiden van een goudvink, de braakbal van een uil ontleden om daarna diep ademhalend tegen de misselijkheid je handen te gaan wassen, in de houding staan met de pink langs de broeknaad (handig voor later in het echte leger), wilde paddenstoelen vooral te laten staan en vissen met alleen een draadje, kurk en veiligheidsspeld. Ik weet waarom kikkers kwaken, kan in mijn uppie een goede daad verrichten zonder daarvoor iets terug te verwachten en …. en dat is het belangrijkste en zonder scherts, de zwakkeren in de samenleving te helpen zoveel ik kan …en respect te hebben voor ouderen.

Lees ook deel 1.

corr. Halsdoek

Ik moet even een correctie geven op de kleuren van de halsdoek van "de Geuzen" er liep niet alleen een groene, maar ook een gele baan door de doek.

neusbagger en nagels

Wilma

Scherpe afgegeten nagels kunnen de maagwand beschadigen,
neusinhoud kunnen schadelijke stoffen bevatten etc.
Ja, ik weet het Wil... vindt het ook erg ver gezocht, maar het is me geleerd. Overigens het is met enige scherts verteld hoor, zoals de rest van mijn stukjes ook met een glimlach gelezen moet worden. Hoewel het meeste wel naar waarheid is verteld.

Schadelijk

Ik wil toch wel graag weten welke schade nagels en neusinhoud aan je ingewanden doet.