terug in de tijd

Auteur: c roozendaal

ik heb zitten genieten en was weer ff terug in de tijd. ik heb van 1960 tot 1975 in osdorp gewoond op de hooge venne. de winkels op de osdorpeban zie ik nog zo voor me. op de hoek de kapper waar later een chinees restaurant in kwam, de spar van de familie visser, otten, de co-op, later de edah, kolenboer en later snackbar van vliet, de sigarenwinkel van schrama, de bakkerij imming en ff verder nog een bakker, de winkel van brohring de gietsenwinkel, de groentewinkel van de gebroeders klein en natuurlijk de groenteman op de hoek. van elst die van die heerlijke ananas waterijsjes had. de winkel van mons, en de visboer, en noem maar op. het cafe van hans de breij waar later leo in kwam en waar ik heel wat avonden heb doorgebracht. ik woon al meer dan 25 jaar in het buitenland en heb osdorp al in geen 35 jaar meer gezien. maar met het lezen van dit artikel waande ik me weer terug
ik meen me te herinneren dat er op de hoekenes ook nog een slager zat, toon bedaard, ze hedden er ook nog een snackbar bij die naderhand omgebouwd werd tot paardeslagerij, en de fly-inn waar we altijd in de tussenuren koffie gingen leuten toen ik op de osg zat.
ik mis ook nog de winkel van leemans waar we onze schoenen kochten en dan een ballon aan een stokje meekregen. en het restaurent van dirk waar ik voor het eerst kip in het pannetje ging eten.
ik zou osdorp nog best eens willen zien, maar ik ben bang dat ik niet meer vind wat ik zoek.
mijn school bestaat niet meer, de lukasschool en zijn dependance zijn beiden weg, en de osg is in mijn 1e jaar op die school afgebrand en de andere gebouwen zijn er ook niet meer.
wel jammer eigenlijk.