Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

Loekie Egging ( van Kammen)

Osdorp

1. Zo leuk om dit verhaal te lezen heb zelf in Osdorp gewoond van 1962 t/m 1978. Wat je benoemde zo herkenbaar de stalletjes (kip-kaas van de gebroeders Wals) vleeswaren Ron van Egmond en de sokkenkraam en niet te vergeten de haringstal met op de hoek bij de groentewinkel een bloemenkraam.

Re: Wandeling door oud Osdorp

Tja, dat hele gedeelte van de SUHA-buurt is inmiddels gesloopt. Ikzelf woonde in het A W Grootehof en ben al in 2006 verhuisd. Het Johann Ammanhof vormde het laatste deel en is nog vrij lang blijven staan. Zo langzamerhand begint de nieuwbouw de overhand te krijgen in die buurt. Door de recessie ligt men echter vele jaren achter op de planning. Incidenteel rijd ik er nog wel eens langs. Beslist niet uit heimwee, maar gewoon uit nieuwsgierigheid.

Wandeling door oud Osdorp

Leuk zo die straat- en winkelnamen langs te zien komen. Wij behoorden tot een van de eerste bewoners op het Johann Ammanhof waar ik tot 1983 heb gewoond. Omdat ik altijd een krantenwijk had bij verschillende dag- een weekbladen ken ik zo ongeveer elke straat in het Osdorp van toen. Ik zie Marc Daalman (van een eerdere reactie) nog dagelijks met zijn sporttas in de hand op weg naar de sportschool trainend voor een match met Chris Dolman. Vissen met Jan van Setten in de Sloterplas en Hoekenes. Voetballen op het landje achter waar twee metalen doelen velen uitnodigden om de sterren van AJAX na te doen.

In 2016 was ik in Osdorp om herinneringen op te halen met Carel Prins. Het Johann Ammanhof was recentelijk omgetoverd in een Nederlands Aleppo, het voelde alsof mijn jeugdherinneringen waren gestolen.

Mijn vader verblijft nu in een tehuis in de commeniusstraat en het zou niet zo veel moeite kosten door Osdorp heen naar hem toe te rijden maar dat doe ik niet. De herinneringen zijn mooier dan het Osdorp van nu.

Theo van den Beld

Feest van herinnering

Leuk om dit te lezen, ik heb van 1969 t/m 1986 in Osdorp gewoond in het Foersterhof. Een grotendeels onbezorgde jeugd die zich afspeelde rond de oude houten OSG (Later een opleidingscentrum voor Fysiotherapie, nadat het herbouwd was na de brand) en de dijk waar we hutten bouwden en in de winter op "geleende" kappen van de straatlantaarns van de dijk af gleden. Toen ik wat ouder werd kwam ik veel op het Osdorpplein. Lekker een warme rookworst halen bij de Hema en uren rondhangen in Boon Speelgoed. Ik las dat André inmiddels overleden is. Ik kende André redelijk goed omdat mijn beste vriend Rick boven hem woonde in het A.W. Grootehof. Best heftig dan om te lezen dat hij er niet meer is. Televersum, daar kwam ik met grote regelmaat om weer een 2N918, een MRF237 of een BLY87 te halen. De radiopiraten hier weten precies waar ik het over heb :-) Zelf op de eerste nieuwe OSG gezeten. Die is inmiddels ook gesloopt. Later in mijn jeugd was Sensemilia van Arnoud een bekende verblijfplaats en in die tijd werd Osdorp voor mij persoonlijk een plek met minder mooie herinneringen. Ik ben al zo'n 30 jaar weg uit Osdorp en Amsterdam. Ik heb begrepen dat Osdorp onherkenbaar veranderd is. Dat zullen we dan maar de "Tijdgeest" noemen. Maar ook die zal reeds lang van het Osdorpplein verdwenen zijn.

Theo

Rene Klomp

wandeling door Osdorp

Ik kan mij bij deze wandeling ook de eerste keer echt steamy drunk herinneren, bij Hans de Brei, Osdorperban 80, als ik het goed heb.
Na een bezoek aan Kwak verzeilde ik in de Brei met gebroeders Peter en Rob W. waarbij de gezelligheid vlug tot grote hoogten opliep, niet in het minst omdat ik al aardig op stoom was door het bezoekje aan Kwak, vonden de heren het leuk om met de natte vinger rond te gaan, waarop ondergetekende natuurlijk geen nee antwoordde!
Kortom, na even op het stenen richeltje gezeten te hebben, buiten, voor het raam, om uit te puffen, waagde ik het om mijn weg te vinden via het "kippebruggetje", (ongeveer tegenover Piet Vrees ) Door het park, langs de Botteskerk, En daar hield de herinnering op!

Rene Klomp

Wandeling door Osdorp

Mooi herkenbaar verhaal.
Zelf opgegroeid in Osdorp, (1962/1977) kan ik mij ook snackbar Gerjo herinneren, alwaar ik in de schoolpauze van de Mr DR PG Van Tienhovenschool driftig aan het flipperen was met vriendje Andre Hopman. Ik kan ook de lucht van schoenleer ruiken, als ik aan het schoenmakertje op de hoek terug denk, vooral in de zomer! Of de lucht van versgebakken brood, van de bakker op de andere hoek.

Okko Steensma

RE: Osdorp 70

Reactie op de foto's uit de oude doos door Henk van Dijk.
Henk, je opmerking 'De meeste flats aan Langswater staan er al, dus ......'. Op de foto zie ik dat de laatste twee flats nog in aanbouw zijn. Eentje is er bijna voltooid en van de laatste staat alleen nog maar de liftschacht. We hebben het hier over begin jaren 60. Ik denk zelfs dat het hier 1964/65 was. Geldt ook voor die avondopname trouwens.

Osdorp 70

Maar weer eens in de 'oude doos' gedoken en zowaar nog enkele prentjes kunnen ontdekken uit de jaren '70. De meeste flats aan Langswater staan er al, dus de foto's zullen in de periode 1971 - 1973 gemaakt zijn. De kleuren hebben helaas de tand des tijds niet goed doorstaan, daarom maar gekozen voor zwart/wit-weergave.
De foto's zijn gemaakt vanaf Hoekenes richting Wolbrantskerkweg (foto 1) en richting Tussen Meer (foto 2).

Osdorp jaren '70 Osdorp jaren '70

Osdorp jaren '70 Osdorp jaren '70 Door: Henk van Dijk

Rob van Schaik

Herkenbaar

Geweldig , ik zie het allemaal zo weer voor me. Wist men dat er bij De sigarenboer op de Osdorperban SCHRAMA. in de lekder ook een sort van Bibliotheekje was vroeger.

Marcel Stoeltie

Re: Wie kent August Hilkman?

Hilbert:
Als ik het goed geschreven heb... August Hilkman verkocht pruiken en was een kapperszaak op het Osdorperplein. Ik was deze zaak compleet vergeten. Hij zat schuin tegenover schoenenzaak Hoogenbosch. (Naast de Fly-inn bar?).
Ik herinner mij een etalage met pruiken en veel bekers van gewonnen wedstrijden.

Volgens mij zat zijn vader vroeger zelfs in de Karel Doormanstraat, een zijstraat van de Admiraal de Ruyterweg, denk dat dit een zoon van de oude Hilkman was...........die zat inderdaad in Osdorp....ik ging vaak naar die kapper in de Karel Doormanstraat

Marien, grappig en puur toeval dat ik dit lees. Ik heb zelf in de Rengerskerkest

Re: Herinnering

Bart de Muijnck (van Merkom):
Ik ben geboren in 1969 in oud west en verhuisde volgens mij in 1970 naar de Rengerskerkestraat 56. toen een echte elite buurt (althans, dat is mij verteld) een paar jaar later verhuisde wij naar de andere kant van de straat op nr. 16 hier waren meer kamers voor ons grote gezin. Tegenover nr. 16 waren de winkeltjes waaronder bakker van Toor, die mis ik nog wel eens in de reakties, en natuurlijk Televersum. De place to be voor de radiopiraat welke ik later zou worden;-) Mijn ouders hadden op een gegeven moment een rijschool met de naam MeMa (van Merkom -Maan) en in de hoogtijdagen hadden wij een pandje schuin tegenover ons waar een snackbar in heeft gezeten. Dit was volgens mij de Zoelenkerkstraat met in dezelfde rij een wasserette en een chinees.. Nadat de rijschool ophield te bestaan, kwam er uiteindelijk een coffeeshop in met de illustere naam Sensemilia....
Verder ging ik naar de Johannesschool, maar die staat er ook niet meer. Ja in een nieuw jasje, dat dan weer wel. Overigens gaat deze Johannesschool volgens mij ook nog steeds op kamp naar Bladel... maar dit terzijde. Mijn herinneringen zijn voornamelijk goed aan Osdorp. Helaas is alles nu anders, maar het zou ook niet goed zijn als alles bij het oude zou zijn gebleven.. Begin 1990 ben ikzelf met mijn huidige vrouw verhuisd uit Osdorp naar Almere en nu woon ik al bijna 12 jaar in het gezellige Brabantse land waar mijn vrouw vandaan komt. Maar als ik foto's of verhalen over "vroeger" zie of lees, dan denk ik met weemoed aan mijn jeugd terug.

Rebecca geel

Jamin

Hoi ik het Rebecca Geel, en mijn moeder had De Jamin op osdorperban. Wij kwamen uit Australia 1974 en round die tijd woonde wij op Nieuwelaan èn de voorkant was de winkle. We always use to buy icecream from the bakery. Cause they had better icecream then mum use to sell.Unfortunately she died in a car accedent and my dad moved away xx

joke van der horst

Re: Re: Re: Re: onze snacbar

els:
Richard Wielandt:Ger vd Horst:Mijn ouders hadden in Osdorp Jaren( 60/70) een snackbar(Gerjo in de zoelenkerkstraat) vlak bij electro Televersum en bakkerij Imming .Ik heb ongeveer 18 jaar in Osdorp gewoond .Ik heb op de van Tienhovenschool gezeten. Mijn tijd in Osdorp was geweldig ,ik was vaak in de jess heb gevoetbald bij SLTO welke ondertussen ook al niet meer bestaat. mijn beide ouders zijn inmiddels overleden. Verder geniet ik van de verhalen die ik lees. Ger van der HorstHallo Ger,Ik kwam vroeger regelmatig in de snackbar van jouw ouders. Ik weet dat in dezelfde straat ook nog een wasserette stond waar met de grote stoommachines de lakens etc. geperst werden. Televersum (audio/tv zaak) stond aan de andere kant met een pleintje ervoor. Wij woonden zelf in de Jan Oudegeeststr. . Hebben een leuke tijd meegemaakt in Osdorp. Zat me alleen te bedenken hoe jou moeder ok weer heette (toch niet tante Sjaan?)hoi Ger! Ik ben els ik woonde boven de snackbar gerjo!

hallo als ik joke de zus van ger

els

Re: Re: Re: onze snacbar

Richard Wielandt:
Hallo Ger,

Ronald Verschoor

Re: Re: Wandeling door oud-Osdorp

Joke D:
Martin Huissoon:Leuk stuk. Zie het allemaal weer zo voor me. Ik heb vanaf 1959 in de Sonderbuur gewoond, tussen Ookmeerweg en Osdorperban in. Een fantastische tijd, waarin geluk nog heel gewoon was.
Hé Martin, ik ook en volgens mij kan ik me jou wel herinneren, ik woonde op nr 19. Had jij ook niet een zusje ?
groet
Joke Danko

Re: Merck BV aan de Zoelenkerkstraat

Martin:
Ik heb hier begin jaren 70 gewerkt. Ik was een jaar of 17. De magazijnuitgang was tegenover Televersum. De zoelenkerkstraat schijnt niet meer te bestaan; ik kan er althans niets meer over terugvinden. Ook Google Earth maakt me niet veel wijzer, want alles is veranderd in de loop der jaren. Wie kan zich het bedrijfsgebouw van Merck (later een biljartzaal geloof ik) nog herinneren en wat zijn de coordinaten op Google Earth?
Al vast bedankt!

Martin,

Op de plaats waar Televersum en andere winkels vroeger zaten, staat sinds 2005 een nieuwbouwcomplex. Zoek met Google maar even op Simonskerkestraat.

Yvonne hulshof

Heerlijk die wandeling

Ik heb 21 jaar in Osdorp gewoond mijn naam is Yvonne hulshof in de Bart poesiatstraat bij de pietercallandlaan ,later ook op langswater gewoond .ben ook veel bij gerjo geweest en de slager vedder .ik heb op de Johannes school gezeten die hadden altijd ruzie met de van Tienhoven school haha ook nog op de gymnastiek vereniging vlug en vaardig geweldige tijd was dat .altijd in het park hangen bij akensteijn .veel gezwommen in het akerbad en bij de sluisjes .mijn moeder heeft nog kleding gemaakt voor fong leng .toen der tijd woonde Willeke Alberti ook nog op akensteijn met Joop oonk.op Groenpad woonde een vriendinnetje van mij Mirjam groenhuizen misschien ken je die wel .veel op tussen meer gewinkeld geweldig .mijn vader had een groente tuin op de westerweg .onder tussen woon ik nu al jaren in Purmerend .en als ik terug in Osdorp ben herken ik het niet meer terug.

marga

Wandeling

Wat herkenbaar allemaal, ik loop zo met je mee....leuk

Martin

Merck BV aan de Zoelenkerkstraat

Al vast bedankt!

Miriam Mearns-Beentjes

Re: Re: onze snacbar

Ger vd Horst:

Ik kan me de snackbar Gerjo nog goed herinneren. Ik woonde op de Wolbrantskerkweg en volgens mij woonde de familie van Gerjo precies achter ons in de Ekingenstraat.
Op zondag chinees halen voor ons gezin behaleve voor mij want ik luste dat niet dus ging ik dan ondertussen naar de Gerjo om voor mijzelf wat te halen. Leuke tijd!