Uit de verhalenwedstrijd: 'Osdorp toen jaren 60'

Reimerswaalstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 16 november 1976

Ik ben naar Osdorp gekomen toen ik een jaar was. En dat was in 1960.
Mijn ouders kregen de kans op een nieuwe gemeentewoning in de Schoonboomstraat in de nieuwbouwwijk Osdorp.
Vanuit de stad naar een buurt met veel ruimte en voor de deur een speeltuin.

De kleuterschool “De Strandplevier was om de hoek, daar ging ik naar school. De lagere school de Westerdijkschool zat er naast. De school liep in die tijd voorop bij vernieuwingen.
Zo mochten wij de meesters en de juffen bij de voornaam noemen, mijn ouders waren er niet zo voor dat moderne gedoe.
De oude boerderij bij Langswater werd voor lange tijd gebruikt als gymlokaal voor onze school.
In die tijd, zo rond 1966, heb ik veel gebouwd zien worden.
Op het grote veld bij de Baden Powellweg werd het Leo Polak gebouwd, gelukkig kwam daarnaast een grote speeltuin waar ik vele uurtjes met vriendjes en vriendinnetjes hebt doorgebracht.
Inmiddels hebben de bejaarden de kinderen verdrongen, en staat er nu een flat en geloof ik een moskee.
Balletles en zwemlessen dat deed je in buurthuis Osdorp, en in die 40 jaar heeft dit buurthuis al op 3 verschillende plekken gestaan.
In de Lucasschool was een keer per maand een bioscoop, voor 50 cent kon je dan een echte bioscoopfilm zien. Op weg daar naar toe dan liep je over de Osdorperban daar stond het snoepkarretje dat heeft er minstens 15 jaar gestaan.
Toen ik een jaar of 10/11 was, gingen we rond de jaarwisseling op kerstbomenjacht. Met Oud en Nieuw werden dan de bomen in de brand gestoken, en de Schoonboomstraat en de Steelvlietstraat gingen dan de strijd aan wie het grootste vuur had.
Bijna alle Osdorpse kinderen gingen na de lagere school naar de OSG in de volksmond de Osdorpse Staat Gevangenis. Deze school zit nu ook al in zijn derde nieuwbouw, tegenwoordig het Calandlyceum.
Uitgaan in Osdorp nou dat was er niet echt, ja je had de Jes op de Osdorperban, niet voor iedereen geweldig.
Zelf ben ik 10 jaar uit Osdorp weggeweest, samenwonen in Bos en Lommer, maar toch weer snel terug.
Nu woon ik zelf in een nieuwbouw in Osdorp, de Aker en mijn kinderen zitten ook op het Calandlyceum.
Ik hoop dat mijn kinderen ook zo’n fijne jeugd hebben in Osdorp net als ik heb gehad.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

S van Schooten

Zoekend

De familie Riens uit de reimerswaal straat uit de jaren eind 60 begin 70

Jeroen Tier

Hunphrey..?

Re: Softijsmachine en Humpfrey

Annelies Veelenturf:
Die softijsmachine zorgde er btw voor dat ik ging googlen naar osdorp, softijsmachine, jes, RAF, paulineke kleuterschool enz enz. Ik werd vanmorgen wakker en zag de softijsmachine van de keurslager levensecht voor me. Opeens kwamen er superveel herinneringen boven.
Ik ben verhuisd een week voordat ik 10 jaar werd. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb goede herinneringen aan de tijd dat ik in osdorp woonde. Mijn kamer was aan de zijkant van het huis en ik keek min of meer op het pand van de melkboer. Ik kan me de naam Rene Holla herinneren en Katje van de drogist en Charlotte die naast de telefooncel woonde. Ook kan ik me Humphrey herinneren. Kent iemand Humpfrey? Geen idee wat zn achternaam was. Wel weet ik dat ik veel met m speelde in de speeltuin. Wat ik me ook herinner is dat ik "op moest passen" voor kinderlokkers. Want aan de andere kant van de Pieter Calandlaan woonde er een. Ook woonde pommetje horlepiep daar.

Alleen die ijsmachine herinner ik me niet zo. De rest 100%

Ja, er woonde volgens mij een Humphrey in de Ruppertstraat. Ongeveer mijn leeftijd, misschien 1 of 2 jaar ouder. Dus die is nu 57, 58 of 59. Was wat groter dan leeftijdgenootjes, vandaar. Speelde regelmatig bij 'ons' rond het klimrek in de Tempelstraat, fietsrondjes racen rond het elektriciteitshuisje en de bosjes, voetballen, blikkietrap, stoepranden...god ja, stoepranden; was ook zo'n populaire bezigheid zo eens in de zoveel tijd. Net als rolschaatsen...terwijl dat in die tijd kutdingen waren die volgens mij bij iedereen standaard retezwaar aanliepen. Kreeg je wel spieren van dus, godsammelazarus na een uurtje was je he-le-maal kapot. En pijltjes blazen, ook een profi-bezigheid. Geen open raam was veilig!

Sylvia Fritz

Bij ons in de steelvlietstraat 1963/1978

Hoi ik ben Sylvia Fritz woonde steelvlietstraat 42 wat n mooie tijd toen ik daar opgroeide met m'n broertje Richard wij kwamen daar wonen in 1963 was meteen n strenge winter en haalde ons hart op toen met de buurkinderen Frankie ingo Miriam Boersma daarnaast woonde Carla en Yvonne mittemeijer portiek op de hoek woonde Robbie en André Schouten ook 3 hoog daar op 1 hoog Ans Truus en broertje Schoutens die ook op de reünie aanwezig waren aan de overkant ging met Patricia om en met Wilja joyce en Peter de rouw laatste 2 niet meer in leven en natuurlijk Gino met z'n broertjes en lieve moeder verder Renee en Irma van de berg daaronder Davy die nog steeds maar nu op grasrijk woont er woonde ook nog n Peter aan René z'n kant en 3 hoog 2 Bennies die ene met die grote hond en Robbie spangler met z'n zussen iets verder in de straat waaronder alma Hans en Henri offenberg woonde en Charel op 1 hoog daar aan de overkant gerrie roo en z'n zus waar ook vaak boven kwam en Betsy herders en haar tweelingbroers en mvr eng haha die uilekiek die altijd wat te zeggen had wij zaten ook om de lukasschool waar ik n leuke schooltijd had ook en dat we altijd buiten waren blikkietrap putjetik voetjevandevloer bordjetik touwtje springen met z'n allen bomen klimmen toen de grijze blokken erbij kwamen heerlijk ravotten daar indiaantje en cowboytje spelen en lekker snoep halen in de kantine die r stond en bij t karretje van mr poppes Willem z'n vader die naast op 36 woonde en n zus en naast hun woonde kootje bij oma sprong en hij had n zusje die ernstig ziek was dacht dat ze ook Patricia heette zij overleed jong wat ik heel erg vond en met z'n allen film kijken in de aula bij ons op school ja t was n moordtijd ben blij dat ik toen opgegroeid ben in n kinderrijke buurt waar je iedereen kon en oom en tante noemde en alle oudjes opa en oma en waar ik voetbalde met m'n broertje Renee en Renee morren henkie graf en Jef en jan druif achter bij de zandbak en onder de banken schieten was scoren pijltjes schieten was ook n fase en knikkeren tollen tennissen blokjes fietsen of op de Autoped met veel regen door de plassen stappen en met sneeuw de vele sneeuwgevechten met de overkant sneeuwballen gooien met oud en nieuw ons kerstboom verzamelen ik m'n broer en Frankie uitenboogaard die later onder ons zijn komen wonen en z'n zus Yvonne en dan de strijd tussen ons en de schoonboomstraat die wij wonnen en die stijd Wes met Marcel die jongen uit de schoonboomstraat die stotterde wat was dat altijd lachen nou zo kan ik nog wel n tijdje doorgaan hierbij doe ik allen die mij nog kennen de hartelijk groeten

Harry

Re: zoek naar mensen van de sint lucasschool.

BERT:
Richard Fritz, Harry de Kort, Jimmy Motman Henry Offenberg Ruud breure Jan Goes Jos Kooier
Marja Mol Anja Breure Marga ? Els ?

BERT

zoek naar mensen van de sint lucasschool.

Richard Fritz, Jimmy Motman Henry Offenberg Ruud breure Jan Goes Jos Kooier

abdel

osdorp wat en leuke stadsdeel

wauw wat leuk dat je dit nog kan vinden op internet
ik ben abdel en heb vanaf 1976 tot 1984 in de steelvlietstraat gewoond op nummer 62-4
westerdijkschool was toen de school meester harry en meester frank en theo wat en leuke tijd was dat en inderdaad die zeer grote speeltuin waar je heerlijk de hele dag kon spelen en de omligende bosjes daar kon je zo leuk spelen hutjes maken enz. tegenwoordig kan het helaas niet meer

Tineke makkinje

Re: Re: Re: Re: Re: steelvlietstraat 50/2

rene v.d berg:
gerard de jong:Richard Fritz:Gino de Vries:> rene v. d berg:> ik kwam toevallig op deze site.ik heb van 1961 tot 1974 in de steelvliet straat gewoond op 50/2 hoog.ik ging toen om met richard fritz, rene morren, gino de vries,charles janssen,peter wansink, gerrie de roo, johnny robert, robbie spangler en nog veel meer. Ik kan mij nog goed herinneren dat het altijd spannend was in de straat we verveelden ons nooit. Kreidlers en zunndaps waren toen onze brommers,die haddenwe toen even te leen met een mooi woord.vooral luilak vieren op het osdorpplein, was met een hele grotegroep vezamelen op het dijkgraafplein en dan met zijn allen naar het osdorpplein.ik heb een paar jaar op de westerdijkschool gezeten en de heimansschool,was geen succes.leuk als ik die oude verhalen lees en dan komen die goede herinneringen wel weer naar boven. Het beste allemaal, een oude steelvlietstrater.Leuk René,Ik heb heb in jullie oude woning gewoont op 50/2 tegenover mijn moeder op 25/2, mijn moeder is pas overleden.Ik kwam terug uit Zuid-Afrika en betrok de woning eind 1984 tot 2006 toen we een nieuwe woning kregen aangeboden op de Osdorper ban, de hele Steelvlietstraat zou worden gesloopt maar alleen de oneven kant vanaf nummer 17 is tot nu toe neergehaald, de even kant staat nog fier overeind, de poen schijnt op te zijn dus dat gaat wel even duren.De tijd vliegt voorbij en dan....?Groetjes Renévan GinoHallo,Al die namen die langskomen, ik kan ze allemaal, ik ben Richard Fritz. Wij woonden vanaf 1962 in de steelvlietstraat 42 ''' mooie tijd, we waren altijd op straat, straatschoffies waren we. Mijmeren over het verleden dat steeds meer achterop raakt, wat jaren betreft. Maar ik kan alles nog zo helder voor de geest halen, en als ik er aan terug denk krijg ik een warm gevoel, dan voel ik me goed. Een tijd geleden ben nog in de oude buurt geweest, door de straat gelopen, is niet meer, evenkant staat nog oneven kant is weg. Weg straat, weg verleden, maar niet in mijn gedachten, in gedachten blijft die straat, de buurt de mensen, altijd bestaan... Groeten aan Gino de Vries en Rene van de Berg, en alle anderen op deze pagina.
richard ik vraag mij af hoe het met je is,zou leuk zijn weer eens wat te horen van je .gr rene

Hallo jullie. Ook ik heb met jullie gespeeld, en met de zus van Richard,Silvia. Was leuke tijd. Ik woonde in de schoonboomstraat.

Henk van Dijk

SUHA-buurt Osdorp

Hierbij enkele recente foto's van de buurt waar voorheen het A W Grootehof en het Braillehof stonden.Sinds enige tijd is men weer begonnen met de bouwwerkzaamheden. Dit na een vertraging van circa 7 jaar, mede veroorzaakt door de recessie en economische crisis.

Herbouw SUHA-buurt Gezien vanaf Hoekenespad.

Paul Bohte

Re: hopelijk kent iemand mij nog

Bezoeker:
ulrich wilson ja die ken ik nog wel
ik woonde op de ookmeerweg 243 en heb drie boers martin,don en ben bicker.we hebben alle vier op de lucasschool gezeten en hingen rond in de steelvlietstraat.mijn vrienden waren linda vega ,andy van de broek.wewaren ook vaak op dcg te vinden daar zaten mijn broers op voetbal.In 1980 zijn we verhuist naar alkmaar

He wat leuk, zat op deze site en kwam jullie naam tegen. ben vaak bij jullie thuis geweest. op de ookmeerweg, vooral tussen de middag om wat te eten bij jullie.
Leuk om in contact te komen met jullie. Hoe gaat het allemaal met jullie. Met Bennie bij DCG gevoetbald vanaf de jeugd.

Jacqueline van der kooi

Re: Re: Patrimonium/buurt karin van Sijes

Tanja Haas:
Bezoeker:Ik ben Karin van Sijes en woonde op het Blomwijckerpad 67 1 hoog.Wat leuk om zomaar bekende Namen tegen te komen.Ben jij Gino de Haas?Zo ja dan heb ik bij jou in de klas gezeten op de Heijmansschool.Fam Bisschop en vooral Robby wat een pestkop was dat hihihi Houtman,van Blakenvoort,Wie kend fam Kooistra woonde boven ons,Eevert Verhoef (mijn eerste vriendje) Verweij woonde beneden ons.Broertjes Metgod, hun vader was kapper net als mijn vader die knippte s'avonds na zijn werk bij klanten thuis voor 1,50 gulden ik denk dat er heel veel mensen zijn die mijn vader hier van kennen.Voetballen achter ons huis,Rolschaatsen op de achtbaan.Ik ben al weer 28 jaar weg uit Amsterdam, zo nu en dan moet ik even weer terug.
Gino Haas is m,n broer

Karin, ik ben Jacqueline van der Kooi. Woonde op nummer 59 huis. Evert Verhoef woonde niet bij jou beneden maar op 59 boven Fam. Oosting. Fam. Kooistra weer boven jullie.
Inderdaad Robby Bisschop en mijn broer hadden vaak ruzie. Hij heeft een oudere broer, die heet Benny.
Evert Verhoef is helaas door een noodlottig ongeval om het leven gekomen toen hij heel jong was.

Jan van de Blankevoort was de vriend van mijn broer. Hij woonde op Groenehuijzen eerste portiek.

bep

Re: Re: Re: Re: hopelijk kent iemand mij nog

Diny Stam:
Bep van den Beld:Pieter van der Burg:Hè Ulrich wat leuk, ja hoor jou ken ik nog wel Jullie woonden op Braak en Bosch, jeetje dat is lang geleden man.We hebben heel wat partijtjes voetbal gespeeld op het gras en op straat bij de garages samen met Ricky Beets Johnnie, Edward en Mark Metgod en nog een paar jongens uit de buurt we gebruikte de garage deuren als doelen en een van die deuren was van de boze buurman die reed in een rode fort capri met spijkerbanden ik weet nog dat ie uit woede de bal aan stukken sneed.Een van jou zussen Ligia was een tijdje vriendin met mijn zus Christine, wij woonde aan de overkant op Bullepad 26h we zijn op 12 november 1976 verhuisd naar Brabant en daar woon ik nog steedsPieter......ben al jaren op zoek naar Dineke. Kun jij mij helpen?
Hoi, mijn roepnaam was indertijd Dineke Stam, woonde aan de Ookmeerweg en heb op de lucasschool en mavo nieuw west gezeten.
Lagere school van 65-71 Mavo4 van 71-76. Ik heb een zus genaamd Marga.
Ben ik misschien degene die je zoekt?

Nee Dineke van der Burg zoek ik al jaren,De zus van Christine en Pieter.

Ben

Meldpunt Mosquito

Sommige gemeentes zetten dan een Mosquito dat met een hoge pieptoon jongeren wegjaagt. Waarom zou je overlast met overlast gaan bestrijden? Hogere tonen zijn bovendien schadelijker voor het menselijk gehoor. Er zijn 2 verkopers op de markt van deze dergelijke verjaag systemen: Rhinegroup en www.hoogfrequentgeluid.nl Ondervind je veel last van deze hoge tonen? Laat het dan weten op http://www.pieptonen.nl/ of bel met 0649137777.

Coert Winkel

Re: Re: Re: wanneer gaan ze schoonboomstraat slopen

Henk van Dijk:
magda Gaiser:Bezoeker:.dat gaat toch niet gebeuren ze zijn pas in 1964 gebouwd ik kwam er met mijn gezin als een van de eerste wonen mijn kinderen zijn Aaron Laila Frank en Jean paul Frank was jaren lang bevriend met wolfgang golstein daar kon je ijsjes kopen
Ze zijn 'pas' in 1964 gebouwd? Ja de tijd vliegt, maar dan zijn die woningen toch al bijna 50 jaar oud. Veel woningen, of zelfs hele buurten, uit die tijd zijn al ruimschoots gesloopt in Osdorp en vervangen door nieuwbouw. Mogelijk ligt het tempo momenteel lager als gevolg van de crisis. Als grote stad moet je echter doorgaan met de stadsvernieuwing. Zo niet, dan loop je het risico dat er op termijn allerlei achterbuurten ontstaan. Ik heb zelf in de zogeheten SUHA-buurt gewoond (bij Hoekenes).

Mijn naam is Coert Winkel, ik heb van 1964 in deschoonboomstraat 34/ 2 hoog gewoond, zat op de westerdijkschool. Voetballen in de zonzeelstraat op het grasveld.
Leuke tijd en vele herinneringen.

Paolo Miceli

Op zoek

Mijn naam is Paolo Micel ik heb van af 1975 tot 1979 op de OSG gezeten nu was mijn vraag of iemand mij kan vertellen of daar nog klasseboeken bestaan uit die mooie tijd en zo ja hoe kan ik die vinden groetjes paolo

rene v.d berg

Re: Re: Re: Re: steelvlietstraat 50/2

gerard de jong:

Henk van Dijk

Re: Re: wanneer gaan ze schoonboomstraat slopen

magda Gaiser:

magda Gaiser

Re: wanneer gaan ze schoonboomstraat slopen

Bezoeker:
.

Diny Stam

Re: Re: Re: hopelijk kent iemand mij nog

Bep van den Beld:
Pieter......ben al jaren op zoek naar Dineke. Kun jij mij helpen?

Tanja Haas

Re: Patrimonium/buurt karin van Sijes

Bezoeker:
Ik ben Karin van Sijes en woonde op het Blomwijckerpad 67 1 hoog.
Wat leuk om zomaar bekende Namen tegen te komen.
Ben jij Gino de Haas?Zo ja dan heb ik bij jou in de klas gezeten op de Heijmansschool.
Voetballen achter ons huis,Rolschaatsen op de achtbaan.
Ik ben al weer 28 jaar weg uit Amsterdam, zo nu en dan moet ik even weer terug.

Monique Rozekrans

Bep van den Beld:

Grappig Ulrich was mijn buurjongen ik woonde op 4 hoog en ging ook om met de jongste van Metgod enne als mensen op zoek zijn naar mensen uit osdorp kijk ff op mijn fb groep osdorperban en omliggende straten