Doodslag in Osdorp

Drama op het Dijkgraafplein, 26 juni 1973

Auteur: Jan Hart
Osdorp

Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst bewust werd van een leven dat met geweld genomen werd. Natuurlijk had je overlijdens in je buurt, en soms zullen er ook wel dodelijke ongelukken zijn geweest, maar in 1973 (ik was toen 16) was ik me daar eigenlijk niet zo van bewust.

Dijkgraafplein, 1972 Bron: beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Ik weet dat er ooit in de boerensloot, die de grens van “de Punt” markeerde (bij de Biezenhof), een kind dat aan de aandacht van de ouders ontsnapt was verdronken is. Dat vond ik al behoorlijk indrukwekkend. Maar voor de rest was ons buurtje een toonbeeld van veiligheid, waar iedereen ook iedereen kende. Totdat de avond van 26 juni 1973 aanbrak. Plotseling was er van alles te doen en stroomde alle buren vanuit de Gorsstraat naar het Dijkgraafplein toe: er was een dode gevallen. Voor het eerst van mijn leven zag ik onder aan het muurtje voor de supermarkt aldaar een lijk liggen. Toegedekt met een laken, zeker, maar het was duidelijk dat daar een lichaam onder lag. En wat ook al duidelijk was: de persoon die daar onder dat laken lag was jong, heel jong!

Hij zou nooit ouder worden dan 15 jaar: Rudy Dietz. Baldadig gedrag met een fiets, tegen een auto gegooid, een boze bestuurder, en vervolgens een veel te enthousiaste jongeling die wel even zou helpen de dader te pakken. Het eind van het liedje was dat er een mes getrokken werd en dat Rudy hevig bloedend naar de enige plaats probeerde te komen waar mogelijk hulp zou zijn: snackbar “de Joker”. Maar die zou hij nooit bereiken. Hij wist het muurtje nog te bereiken, maar stortte vervolgens krachteloos naar beneden, raakte bewusteloos en kwam nooit meer bij kennis.

Ik kan me vergissen maar volgens mij was dit de eerste keer dat zoiets gebeurde in Osdorp en het heeft een hoop impact gehad. Zowel de daders als het slachtoffer kwamen uit ons eigen buurtje en het beroofde meerdere bewoners van hun onschuld.

dave lubeck

doodslag osdorp

Tja . Allemaal meegemaakt . Peter Wansink was een vriend van mij . Ik zat toen in snackbar Dino . Lange eigenaar en heeft geloof ik toen 2 zoontjes . Triest allemaal . Veel later is Peter Wansink overleden aan een overdosis coke / heroïne . Zelf ingespoten . hebben hem toen gevonden onder aan de Schreierstoren op een plateau in het water in de buurt bij het centraal station . En zijn broer Robbie Wansink . Ook zo triest , is overleden aan een hersentumor. Heeft wel een zoon die geloof ik woont bij zijn moeder vera Smith . Een Indo meisje .

Gerrie Hacquebard

Niet vergeten

Ik heb Rudy Dietz voor het laatst gezien toen het gebeurde .Ik woonde op de hoogheemraadweg toen ik uit het raam keek en zag dat Peter Wansink,Tonny coesel en Rudy iets uit de bosjes haalde. En het op de grond gooide dichtbij de auto van de buurman. Weet nog dat de buurman Glazer een DAF had en die stond altijd aan de overkant. Toen het gebeurde vloog de buurman naar buiten.De jongens schrokken zo erg dat ze het op het lopen zetten. Daarna zag ik de jongens Peter Bakker en Ed roest die kant oprennen en schreeuwde wacht maar buurman. Later hoorde ik dat hij was neergestoken en was overleden.Mijn zuster was het vriendinnetje van Peter Wansink.
Die dag later waren ze bij ons thuis en huilde ze de gehele avond om Rudy. Er stond een plaat op van Sharif Dean (do you love me 1973. Als ik die plaat hoor denk ik er nog veel aan.

RdV

Re: Doodslag in Osdorp.

Wij, ik was toen 18, woonden aan de andere kant van Tussenmeer. Mijn echtgenote woonde toen op het Dijkgraafplein. Mijn jongste broer (ook een Rudie) zat als ik mij niet vergis bij Rudie Dietz in de klas of hetzelfde jaar.
Wij zullen zijn naam en dit drama, destijds aan de eettafel uitvoerig besproken, nooit vergeten.
Getuige het feit dat we er vanavond weer over hadden..................

leon

dijkgraafplein

Dat kan ik mij nig goed herinneren, ik was tram bestuurder op lijn 1 en zag die jongen van het muurtje valeen, dat heeft toen veel indruk op mij gemaakt en volgens mij sta ik op die foto.maat heette die snackbar niet de dino, s?

N. Dietz

Doodslag in Osdorp.

De juiste datum dat Rudie Dietz mijn broertje werd vermoord was 25 juni 1973. En de toedracht was als volgt: Samen met twee vriendjes vonden ze een frame van een fiets in de bosjes. Deze gooiden ze op de stoep. Een bewoner dacht dat zijn geparkeerde auto werd geraakt. Het bleek niet het geval te zijn. Er was geen schade aan de auto. Een naaste buurjongen van de bewoner had net een shot LSD genomen. De agressieveling zou de jongens wel even aanpakken. Hij pakte binnen een slagersmes en achtervolgde de jongens. Mijn broertje rende in midden, stopte om de jongen toe te spreken. Echter, een moordenaar is niet toe te spreken. Het was inderdaad de eerste zinloze moord in Osdorp. De rest van het verhaal klopt.