Een oud Osdorper

Auteur: Jan Mester
Osdorp

Als kleine jongen, woonde ik in Oud-West en speelde ik met mijn vriendjes op het Overtoomse veld en verder naar Osdorp en Sloten, het was een open en wilde omgeving met sloten en tuinderijen. Een paar jaren later werd er begonnen met het bouwen van wegen en flats, eerst de Lelylaan en de Johan Huizinga Laan en verder de huizen aan beide zijden en dan uiteindelijk Osdorp zelf

Koos Vorrinkweg, datum onbekend. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/5293FO008868">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/5293FO008868</a></p>

Koos Vorrinkweg, datum onbekend. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Van Osdorp naar Australië
In 1964 verhuisden we van Oud-West naar de Koos Vorrinkweg waar ik woonde tot 1972, mijn ouders woonden daar totdat ze naar Almere moesten. Kijkend met google earth ontdekte ik dat de flats waar ik woonde er niet meer staan en vervangen zijn met een andere stijl flats, de open velden zijn nu verder opgebouwd. De school en de kerk aan de andere kant van ons flat hebben hun 'open areas' verloren en zijn nu totaal vol-gebouwd, niet veel speelplaatsen meer voor de kinderen!

Ook merkte ik dat de meeste winkels aan het Tussenmeer nu cafés en restaurants zijn geworden. Ik ben erg onder de indruk van hoe "mijn" Osdorp is veranderd - soms voor de best en soms niet, het ziet er erg bekrompen en benauwend uit, dit kan zijn omdat ik wijde 'areas' gewoon ben geworden nu ik in Australie woon. Maar toch Osdorp ziet er druk en leefbaar uit!

Ik hoop dat mijn Nederlands niet te slecht is, sorry.

Ik heb uitgekeken naar oude vrienden van West en Osdorp en sommige gevonden, één vriendin kan ik niet vinden, ze woonde op het Tussenmeer (boven de winkels) nummer 13 denk ik en haar eerste naam is Anneke, achternaam kan ik niet herinneren (Keijzer, de Graaf of Pronk misschien) als iemand haar kent email me a.u.b.. Alvast bedankt.

Jaap Lubbersen

Heerlijk om weer eens te snuffelen in je oude woonplaats waar ik in 2001, na 17 jaar op de Bart Poesiatstraat 32 I gewoond te hebben. Ik kwam daar te wonen nadat mijn moeder woningruil had gedaan met iemand die juist in Rijssen (Holten) wilde gaan wonen. Tja daar stond je dan als Overijsselse jongen van 9 jaar opeens in de grote stad Amsterdam, nou ja in een van de buitenwijken van deze grote stad. Heb op de Johannesschool gezeten en toen naar de Dr MB van 't Veerschool gezeten en daarna even op de Agrarische School gezeten met Kees en zijn Snoek (Citroen) en onafscheidelijke herdershond. Je had ook het buurthuis aan de klaas kater straat en daar heb ik toen Ciske de rat gekeken. Tja wat nog meer, een liquidatie in de klaas katerstraat. mensen die elkaar met kapmessen te lijf gingen in de Bart Poesiat. Een zonderling die in de Bart Poesiatstraat woonde die uiteindelijk de dader bleek te zijn van een vrouw die in de vaart aan de Plesmanlaan lag.

Tja een mooie tijd met af en toe wat stadse dingen.

Eric

Hallo Jan, Ik ken je niet, maar ik heb ruim 24 jaar in Osdorp gewoond, tot 1987. Dat je het niet meer herkent verbaast mij niet. Ze hebben een heleboel woonwijken gesloopt en veel verdichtingsbouw gepleegd. Ook ik vind dat het op elkaar gepakt is - en dan ben niet eens de ruimte van Australie gewend. Kan me goed voorstellen hoe vreemd het op jou overkomt. Maar Osdorp is veranderd. Ook qua bewoners en sfeer. Geen waarde oordeel, maar een constatering. Als je het oude Osdorp nog eens terug wilt zien, kijk eens op Amsterdam beeldbank en zoek op Osdorp. Enjoy.

Marcel

Ik heb daar gewoond

Ik heb op de hoek Koos Vorrinkweg/Ferdinand Spitsstraat gewoond (de portiek op de foto) dat was huis nummer 32 wij woonde op de 3e etage. heb daar tot 1984 gewoond.

Bus halte was inderdaad voor de deur van lijn 19. Later werd die verplaatst naar de winkels om de hoek.

Weet in principe iedereen die daar op die portiek woonde. Heb zelfs nog vriendschap met mijn buurmeisje van 30 2e etage.

Re: Een oud Osdorper

Jan,

De datum van die foto schijnt onbekend te zijn, maar ik weet vrij zeker dat deze uit de jaren '60 is. Vlak voor het eerste portiek zie ik daar nog een ouderwetse halte van bus 19. Het eindpunt van de bus was een stukje verderop, aan het einde van de Pieter Calandlaan. Er was daar toentertijd een soort pleintje bij de Klaas Katerstraat, dat tevens dienst deed als eindpunt. Het andere eindpunt van bus 19 was het Mercatorplein.