Uit de verhalenwedstrijd: 'Osdorp toen jaren 60'

Reimerswaalstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 16 november 1976

Ik ben naar Osdorp gekomen toen ik een jaar was. En dat was in 1960.
Mijn ouders kregen de kans op een nieuwe gemeentewoning in de Schoonboomstraat in de nieuwbouwwijk Osdorp.
Vanuit de stad naar een buurt met veel ruimte en voor de deur een speeltuin.

De kleuterschool “De Strandplevier was om de hoek, daar ging ik naar school. De lagere school de Westerdijkschool zat er naast. De school liep in die tijd voorop bij vernieuwingen.
Zo mochten wij de meesters en de juffen bij de voornaam noemen, mijn ouders waren er niet zo voor dat moderne gedoe.
De oude boerderij bij Langswater werd voor lange tijd gebruikt als gymlokaal voor onze school.
In die tijd, zo rond 1966, heb ik veel gebouwd zien worden.
Op het grote veld bij de Baden Powellweg werd het Leo Polak gebouwd, gelukkig kwam daarnaast een grote speeltuin waar ik vele uurtjes met vriendjes en vriendinnetjes hebt doorgebracht.
Inmiddels hebben de bejaarden de kinderen verdrongen, en staat er nu een flat en geloof ik een moskee.
Balletles en zwemlessen dat deed je in buurthuis Osdorp, en in die 40 jaar heeft dit buurthuis al op 3 verschillende plekken gestaan.
In de Lucasschool was een keer per maand een bioscoop, voor 50 cent kon je dan een echte bioscoopfilm zien. Op weg daar naar toe dan liep je over de Osdorperban daar stond het snoepkarretje dat heeft er minstens 15 jaar gestaan.
Toen ik een jaar of 10/11 was, gingen we rond de jaarwisseling op kerstbomenjacht. Met Oud en Nieuw werden dan de bomen in de brand gestoken, en de Schoonboomstraat en de Steelvlietstraat gingen dan de strijd aan wie het grootste vuur had.
Bijna alle Osdorpse kinderen gingen na de lagere school naar de OSG in de volksmond de Osdorpse Staat Gevangenis. Deze school zit nu ook al in zijn derde nieuwbouw, tegenwoordig het Calandlyceum.
Uitgaan in Osdorp nou dat was er niet echt, ja je had de Jes op de Osdorperban, niet voor iedereen geweldig.
Zelf ben ik 10 jaar uit Osdorp weggeweest, samenwonen in Bos en Lommer, maar toch weer snel terug.
Nu woon ik zelf in een nieuwbouw in Osdorp, de Aker en mijn kinderen zitten ook op het Calandlyceum.
Ik hoop dat mijn kinderen ook zo’n fijne jeugd hebben in Osdorp net als ik heb gehad.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Rob Niewenhuis

De Patrimonium-buurt dus,en aanliggende straten.

Digitale storing.
Sorry.

Alleen met de Fam Soffner en de Familie Faber,heb ik na mijn vertrek uit Osdorp nog connectie gehad,om uiteenliggende redenen.

Mijn ouders zijn al jaren weg uit Osdorp.
En ik heb met Osdorp,echt niets meer van doen.
Het was in mijn jeugd al een potentieel banlieue.
En het straalt nu echt de kenmerken van een banlieue uit.

Ik woon al jaren,waar ik geboren ben.
In de oude binnenstad.
Veilig binnen de oude stadpoorten.

De Patrimonium-buurt dus.en aanliggende straten.

De Familie's :
Kortbeek.van de Elsken,Saptu,Zweedijk,Bisschop,Polderman,van der Wal,Verweij,Faber,Hellinga, Metgod ,Struik,Moes,de Haan,de Walinga,Steensma,Wijkhuizen,Schouten,Uiterwijk,van Bakel,Rakers,Niewenhuis,Smit,Karssemeijer,Lijftogt,Kleine,Vogelaar,
Espelo,de Zeeuw,van Westrienen,Slot,Koster,Tempelaar,van Commenee,van Oord,Mittelmeijer,Soffner,van Toor,van Norden,Reemeijer,van Blankenvoort,Houtman,

De Patrimomuim-buurt.

Frans,Joke en Fieke Kortbeek,Paul van de Elsken,Augustinus Saptu,
Ben en Rob Bisschop,Gerrit Polderman en zijn broer,Tommy van de Wal en Anita? van der Wal,Dirk Verweij,Hans en Leendert Faber,de Hellinga broertjes,de Metgod broertjes,de Familie Struik,

Frans Wiedijk

We worden oud?

Ja Gino het eide van onze buurtje komt in zicht.
Ook ik rij regelmatig nog ff langs,en ik moet zeggen het doet je ff stil staan bij al die mooie jaren die we daar gehad hebben.
Nu merk je pas dat we oud worden,al het mooie uit de steelvliet waar is het gebleven?

Gelukkig kunnen we hier nog kletsen over wat eens van ons was....De Steelvlietstraat.

Frans

hopelijk kent iemand mij nog

ulrich wilson ja die ken ik nog wel
ik woonde op de ookmeerweg 243 en heb drie boers martin,don en ben bicker.we hebben alle vier op de lucasschool gezeten en hingen rond in de steelvlietstraat.mijn vrienden waren linda vega ,andy van de broek.wewaren ook vaak op dcg te vinden daar zaten mijn broers op voetbal.In 1980 zijn we verhuist naar alkmaar

Gino

CHIPS!

We hebben het wel over je gehad chipsie en we vonden 't jammer dat je er niet bij was, de volgende keer beter.
Regelmatig loop ik effe door onze ouwe Steelvlietstraat en daar word ik toch wel een beetje weemoedig van hoor.
De even kant staat nog maar de on-even kant is vanaf nr 39, waar Gerrie de Roo op 4 hoog woonde tot de hoek van de Viveportestraat al afgebroken.
De eerste twee blokken van de Viveportestraat zijn al verdwenen, 't ziet er allemaal erg troosteloos uit en als ik dan zo sta te mijmeren dan komen de herinneringen........kon ik nog maar effe terug in de tijd, wat is het snel gegaan......nou ja, het leven gaat door.

foto,s osdorp

als er nog mooie foto,s zijn van het osdorp in de jaren 70,zou ik ze graag toe gestuurd

heeft er nog iemand mooie foto,s van het osdorp jaren 70, steelvlietstraat foto,s zijn helemaal welkom,op mijn hyves probeer ik er zo veel mogelijk op te zetten
sylvester1958.hyves.nl/?&pageid=5U05LZSCZN4S0O0KC
sylvester.doek@hetnet.nl

Chips

Reunie Kwak

Deze keer zorg ik ervoor dat ik erbij ben, helaas ben ik te vaak in het buitenland onderweg en heb daardoor bijna alle reunies gemist.
He Gino? doe de groetjes aan je familie, vooral aan Ricardo met wie ik opgegroeid ben.
Ach ja mijn naam niet vergeten Edwin Johannisse (Chips) Steelvlietstraat 20/3 van 1967 tot 1987 de beste tijd van mijn leven in deze omgeving gehad en denk heel vaak terug aan dze tijd.
Groetjes aan alle die me kennen

Reunie Kwak

Zeker weer een rede voor een feesie,en ik zal er zijn.

Het was zeker jammer van die hoosbui,toen was het over en uit,we gingen nog wel naar binnen maar daar was niet veel meer te beleven.
Maar was zeker top om al die gasten en zeker meiden weer te zien,heb er oon nog een paar over gehouden op hyves.

Ik zou zeggen tot volgend jaar bij het 40jaar bestaan van kwak,zie je daar.

Mazzellllllll Frans

groeten van je neef uit eindhoven

hoe gaat het neef ik zat te surfen op internet zag ik dit staan over je uit nieuwsgierigheid heb ik het gelezen heb je lang niet gezien en rest van familie ook niet hoop je gauw weer eens te ontmoeten doe de groetjes aan je moeder denk best veel aan haar groetjes lesley tunk uit eindhoven

Reunie Kwak

Ja was leuk hè Fransie, toen 't begon te hozen( tegen het einde) heb ik ook de kuierlatten genomen.
Weer een hele boel meiden uit de oude buurt tegen gekomen en ook een heleboel niet, dat was wel jammer eigenlijk.
Maar ja niet iedereen is altijd even enthousiast als het om reunies gaat en dat is hun goedrecht.
Volgend jaar ( bij leven en welzijn ) het 40 jarig bestaan van Kwak, ook weer een reden voor een feesie.......toch?!

Frans Wiedijk

Reunie Kwak

Hai mensen,
Wat een gezellige bende was het gisteren,hoop bekenden,en zeker de steelvlietstraat was goed vertegenwoordigt.

Leuk dat meiden uit je straat je nu zo goed als om de nek vlogen terwijl ze je vroeger geen blik waardig waren hahaha.
Elles,Irma,Ans,Truus,enz.

Jammer genoeg kon ik niet tot het einde blijven,mijn ruggetje redde het niet meer na 7uur staan.

Maar al met al had ik het niet willen missen,nu maar hopen dat er ook nog wat contacten blijven bestaan.

Zie jullie terug hier op de site,en anders kijken op hyves.

Groet frans Mazzellllllllll

Ans Schoutsen

Wie is er goed in het organiseren van Reunies??

Hallo oud osdorpers.

Leuk deze site, wist niet dat er zo veel mensen heimwee hadden:-).

Ik kwam in 1962 in osdorp wonen, samen met mijn ouders, tweelingzus en mijn broertje is daar geboren. Wij woonden Steelvlietstraat 38. Mijn vader heeft één arm. Waarschijnlijk weet iedereen dan wie ik bedoel. Hij heeft nog steeds één arm en doet het goed hoor!!!
Een geweldige jeugd gehad. De leukste herinnering vind ik de lange zomeravonden. Bordje tik en dan werd de rij steeds langer. Iedereen die niet met elkaar om ging stond dan bij elkaar en waren we een hechte burengroep.

Gisteren een reunie gehad in Kwak. Ik kwam daar zelf nooit vroeger. Wij gingen altijd dansen in de pauluskerk (volgens mij eens in de twee weken), rondhangen bij de bibliotheek, waar ze gek van ons werden en naar de Jes.

Hoe dan ook, gisteren veel mensen gezien uit de Steelvlietstraat en het was geweldig.
Zou leuk zijn als we elkaar nog een keer zien en dan ook alle mensen die er niet waren. Want er zijn er veel te veel niet geweest.

Groetjes Ans Schoutsen

Saaftingestraat 25

Per ongeluk op deze site gekomen, maar heel leuk om dit oh zo herkenbare stuk te lezen uit Osdorp, waar ik nog af en toe vertoef..Zijn er misschien ook mensen die in de Saaftingestraat gewoond hebben? en wat een toeval dat er ook een reunie is..alhoewel..ik heb op de Westerdijkschool gezeten, waar ik hoor ergens binnenkort een reunie is ook,
klas waar ik gezeten heb was 4a 5a 6a van Rob v IJzerloo en wat ik mij vooral herinner dat wij een open veld hadden waar nu de moskee staat ..daar gingen jwe alle kinderen uit de straat.. met elkaar tentenkampen opzetten..jongens werden de leiders..en wij meiden zaten dan met broodtrommels te wachten en iedereen die maar wat te snoepen had in huis dat werd verzameld..dat veld was groot in mijn ogen..toen.
er heeft ooit een soort kermis met waarzeggers opgestaan..en spelen dat je er kon..en ook de gezelligheid met buren, buurmeisjes en jongens, en inderdaad herkenbaar al die spelletjes buiten, en binnen ging je alleen om te eten..zo leuk was het op straat..Later met 14 met Lucienne Rootlieb naar de Kwak op de Osdorperban, tussen de H Angels in zitten naar bandjes luisteren, je 1e biertje.. dat heeft toen enorme impact op mij gehad, ook omdat onze ouders dachten dat het er zeer braaf aan toe ging daar..een soort cluphuis..en wij, lieten ze in de waan, want het was leuk uitgaan en niet ver..op die leeftijd was er weinig keus, wel vlakbij de OSG een garage bij iemand waar ook veel muziek was..leuk hoor om dit alles van jullie te lezen..

Steelvlietstraat 19

Goh wat leuk al die reakties. Mijn naam is Ellis Pieterse en ik woonde op de Steelvlietstraat nr. 19 samen met mijn tweelingbroer Wim en mijn oudere zus Tilly en broer Rien. Wij woonden tussen Joyce en Sylvester in, en naast mij woonde mijn beste vriendin Ilma Blok die dit nog steeds is. We hebben een gouden tijd gehad in Osdorp en heel veel dingen die de mensen beschrijven kwamen ook bij mij weer boven en ik weet dat we er een hele fijne tijd hebben gehad. Bordje tik, boze buurman omdat het balletje steeds zo'n herrie maakte, inderdaad tikkertje in de bosjes achter het huis vanwaar we dan door onze moeders werden geroepen om te komen eten. Ook wij hadden een box waar we met mijn broer en zijn vrienden bij elkaar zaten. Kolenhok waar we in het begin op het balkon op zaten, alles en iedereen voorbij zien komen en daar veel over kletsen. Altijd buiten spelen tot het laat werd, fijn die herinneringen, kwam tot een jaar geleden nog regelmatig in Osdorp omdat mijn moeder er woonde maar het voelt nu toch wel heel anders. Als iemand nog wat meer informatie heeft over die reunie op 31 mei laat dit dan even weten, lijkt me heel erg leuk om veel van de mensen van die tijd nog een keer te zien,
Ellis Pieterse

François van Lieshout

Steelvlietstraat 45 ...of was het 47

Hoi, toevallig ben ik op deze site gevallen. En als ik dit allemaal lees, komen er herinneringen. Mijn ouders zijn van Brussel naar Osdorp verhuist in 1962 mijn vader was Nederlander mijn moeder Belgische, we woonden in de Steelvlietstraat 45 of 47...2 hoog, onze buren was de familie Braber.Misschien herinnert er zich iemand van ons Ik herinner mij het karretje(drop , zwart/wit,...).Voetballen achter de blok, of met onze fietsen rond de 2 blokken de "Tour de France" rijden. In de winter glijbanen in de sneeuw in de zomer de buren met hun tuinslang over het balkon. Ik herinner me ook van een zomer met een Far West dichtbij de kerk.Ik ben eveneens naar de Lucasschool geweest tot eind 1968 , we zijn dan terug naar Brussel verhuist. Dikwijls ga ik naar beeldbank.amsterdam.nl/ en kijk ik naar de foto's onder de naam Steelvlietstraat...heimwee...
Moest iemand zich herinneren....aarzel niet foto's door te sturen.

Met dank

Ilma blok

Steelvlietstraat 17

Hi allemaal,

Mijn naam is Ilma en ook ik woonde vanaf 1962 in de steelvlietstraat maar op nummer 17 drie hoog, Joke/Joyce en Silvester waren mijn buren. Nog altijd mijn beste vriendin is Ellis en zij woonde op 19 3 hoog samen met haar tweeling broer Wim die ik ook nog heel vaak zie. Al die namen die jullie noemen, ik kan ze nog zo voor me halen.
Wat een leuke tijd hebben we daar gehad. Ellis en Wim en ik zaten altijd op de kolenkit, is later weggehaald. Eigenlijk woonde we zomers op het balkon. En inderdaad elke middag voor een dubbeltje snoep kopen bij het karretje, met die norse man die volgens ons eigenlijk helemaal niet van kinderen hield, we waren een beetje bang voor hem. In onze pubertijd was het er wat minder leuk saai, er was niks te doen en we mochten de stad nog niet in. Dan maar als niet gelovige naar de uitweg (de kerk) om toch maar te kunnen dansen. Later gingen we naar de Aker of Kwak. Niet iedereeen ging naar het OSG heel veel gingen er ook naar de Hervormde MAVO Osdorp, daar heb ik ook een hele leuke tijd gehad.
Ik kan me van die tijd ook herinneren dat de box altijd heel spannend was, en altijd met z'n allen op de bankjes beneden zitten.
En ja ik ook kan me de schillen, aardappel en melkboer herinneren. Later twee keer op de dag die grote SRV wagen, en wat dachten jullie van die smerige patatwagen (Uiver?) met de heerlijkste patat. Even verderop woonde Ronald, Katinka en Hans. En aan de overkant de tweeling Truus en Ans en daarnaast Richard met zijn twee zusjes.
De groeten, Ilma blok (iblok@chello.nl)

Gino de Vries

Sloop van ons oude buurtje

Op "You Tube" staan nu al (amateur) filmpjes waarop de sloop van de eerste twee woonblokken aan de Viveportenstraat te zien is( typ Sloop in Osdorp), ik heb er zelf al meer dan honderd foto's van geschoten en ga daar mee door tot ze mijn ouderlijk huis aan de Steelvlietstraat 25/2 neer halen, daar heb ik gewoond vanaf 1962 tot 1975 en op nummer 50/2 vanaf 1983 tot eind 2006.
Leuk om al die bekende namen voorbij te zien komen.

Frans Wiedijk

reünie zaterdag 31 mei 2008

Hai Luitjes,

Is er al meer bekend wat betreft de reünie op zaterdag 31 mei 2008.

Lijkt mij erg gezellig weer eens met oude buurtvrienden en vriendinnen bij te kletsen over toen en hoe het een ieder nu vergaat. Mocht iemand iets meer weten dan hoor ik dat graag.

Frans uit de Steelvlietstraat 21 2hoog

JJ