Uit de verhalenwedstrijd: 'Osdorp toen jaren 60'

Reimerswaalstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 16 november 1976

Ik ben naar Osdorp gekomen toen ik een jaar was. En dat was in 1960.
Mijn ouders kregen de kans op een nieuwe gemeentewoning in de Schoonboomstraat in de nieuwbouwwijk Osdorp.
Vanuit de stad naar een buurt met veel ruimte en voor de deur een speeltuin.

De kleuterschool “De Strandplevier was om de hoek, daar ging ik naar school. De lagere school de Westerdijkschool zat er naast. De school liep in die tijd voorop bij vernieuwingen.
Zo mochten wij de meesters en de juffen bij de voornaam noemen, mijn ouders waren er niet zo voor dat moderne gedoe.
De oude boerderij bij Langswater werd voor lange tijd gebruikt als gymlokaal voor onze school.
In die tijd, zo rond 1966, heb ik veel gebouwd zien worden.
Op het grote veld bij de Baden Powellweg werd het Leo Polak gebouwd, gelukkig kwam daarnaast een grote speeltuin waar ik vele uurtjes met vriendjes en vriendinnetjes hebt doorgebracht.
Inmiddels hebben de bejaarden de kinderen verdrongen, en staat er nu een flat en geloof ik een moskee.
Balletles en zwemlessen dat deed je in buurthuis Osdorp, en in die 40 jaar heeft dit buurthuis al op 3 verschillende plekken gestaan.
In de Lucasschool was een keer per maand een bioscoop, voor 50 cent kon je dan een echte bioscoopfilm zien. Op weg daar naar toe dan liep je over de Osdorperban daar stond het snoepkarretje dat heeft er minstens 15 jaar gestaan.
Toen ik een jaar of 10/11 was, gingen we rond de jaarwisseling op kerstbomenjacht. Met Oud en Nieuw werden dan de bomen in de brand gestoken, en de Schoonboomstraat en de Steelvlietstraat gingen dan de strijd aan wie het grootste vuur had.
Bijna alle Osdorpse kinderen gingen na de lagere school naar de OSG in de volksmond de Osdorpse Staat Gevangenis. Deze school zit nu ook al in zijn derde nieuwbouw, tegenwoordig het Calandlyceum.
Uitgaan in Osdorp nou dat was er niet echt, ja je had de Jes op de Osdorperban, niet voor iedereen geweldig.
Zelf ben ik 10 jaar uit Osdorp weggeweest, samenwonen in Bos en Lommer, maar toch weer snel terug.
Nu woon ik zelf in een nieuwbouw in Osdorp, de Aker en mijn kinderen zitten ook op het Calandlyceum.
Ik hoop dat mijn kinderen ook zo’n fijne jeugd hebben in Osdorp net als ik heb gehad.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Pieter van der Burg

Re: hopelijk kent iemand mij nog

Hè Ulrich wat leuk, ja hoor jou ken ik nog wel Jullie woonden op Braak en Bosch, jeetje dat is lang geleden man.

We hebben heel wat partijtjes voetbal gespeeld op het gras en op straat bij de garages samen met Ricky Beets Johnnie, Edward en Mark Metgod en nog een paar jongens uit de buurt we gebruikte de garage deuren als doelen en een van die deuren was van de boze buurman die reed in een rode fort capri met spijkerbanden ik weet nog dat ie uit woede de bal aan stukken sneed.

Een van jou zussen Ligia was een tijdje vriendin met mijn zus Christine, wij woonde aan de overkant op Bullepad 26h we zijn op 12 november 1976 verhuisd naar Brabant en daar woon ik nog steeds

Joyce Moolhuizen

Die goede oude tijd in osdorp

Ja dat weet ik ook nog wel van die kerkklok, maar wie heeft dat toen gedaan ??
En wie heeft dit stukje geschreven?

Even een tip, ik las dit op hyves:

Ben je o.a. oud Aker, Jes, Ban 80, Kwak bezoeker of ken je elkaar uit de periode 1970-1990 dan ben je van harte welkom. Locatie volgt.
"Oud Osdopers" reünie zaterdag 31 mei 2008,
Kwak

Joyce (bijnaam joke) Moolhuizen

Die disco in "de uitweg" (wayout?). Ken jij daar nog mensen van? Ik weet wel dat iemand 's avonds laat een schakelaar aan de kerktoren omzette. Een tweetonig gedreun zwol aan. Nog net voordat het geluid van de kerkklok door Osdorp weerklonk kon de dader nog wegkomen. De koster kon enige tijd later de kerkklok weer in slaap sussen.

Steelvlietstraat 21

Hai,

Het word steeds leuker hier met al die steelvliet gangers.
ik ben daar ook in 1962 komen wonen samen met mijn 3 broers,johan,martin,erik,verder me zus marja.Ik ging in het begin van die jaren veel om met fred hol die boven mij woonde,later ging ik met nicky prins om,samen met nog andere jongen en meiden,waaronder de zusjes Ans en Trudy,Pauline,Ingrid Quentin zaten we veel in de box van nick die we als huis hadden ingericht,,jonge wat een tijd,altijd feest,singeltjes pikken bij Elfie op hoeknes,kleding bij C&A en ga zo maar door,en dan altijd die brommers,ja zundapp,krijdler,puch maxi en maar stoer doen voor de meiden hahaha.Helaas verhuisde ik op mijn 14de naar de punt waar het toch anders was,maar al snel vond ik daar ook mijn draai,de jongens,Ruud,Nick,Ronald,en nog meer namen kwamen dagelijks bij ons.Ook was daar weer het kontakt met Rene en zijn fam die op de hoogheemraadweg woonde,Ja waar is die tijd gebleven.Ik zou graag wat foto's van die tijd willen zien omdat ik zelf niets heb,,jammer genoeg.Dus straat genooten sturen maar als jullie willen,franswiedijk@msn.com

Groet Frans Wiedijk

steelvlietstraat 50

Hallo allemaal, ik woonde op nummer 50 in de steelvlietstraat vanaf 1962 ook wij waren der eerste bewoners, heb daar een hele leuke jeugd gehad, toen we klein waren elke dag voetballen, blikkietrap, achter op het grasveld hutten maken, en later met brommers rondhangen en kattekwaad uithalen,alleen de namen joke en sylvester zeggen mij niet veel, ging toen om met hennie,charl,hans ,peter,rikkie,ricardo,cavit enz,het is daar wel een toptijd geweest, wel af en toe ruzie met de buren als we tot diep in de nacht voor de deur hingen(als ik daar nog aan terug denk wat zullen die mensen een overlast gehad hebben hahaha),oja Joke als jij nog wat foto's kan sturen van die tijd graag want ik heb daar bijna geen foto's van.

En ik heb volgens mij wel bij Ulrich in de klas gezeten of in ieder geval op de zelfde school

Groeten Fred(fred.gerekink@atosorigin.com)

ulrich wilson

ban

heel leuk om dit over osdorp te lezen
hopelijk kent iemand mij nog ulrich wilson ik zat op de lucas school

ik zal het leuk vinden als ik wat hoor van mijn klas genoten van toen

sylvester

steelvlietstraat

effe wat meer over de steelvlietstraat waar ik op nummer 19 woonden met mijn vader moeder broer en zus de 2 honden 3 katten en de cavia het is heel toevallig dat ik op deze pagina ben gekomen en was erg verrast door de briefschrijfster joke moolhuizen,de herrinderingen komen weer naar boven,het is ook wel 43 jaar geleden dat ik daar kwam wonen,en heb er met veel plesier zeker 15 jaar gewoond, (ben vehuist toen naar drente en nooit meer terug geweest)kan me de vrienden johan en frans wiedyk rene en frankie molenhuis jan veldkamp andre looier en joke en haar zus patricia nog wel herrinderen ,we waren erg veel op de straat om bordje tik stoeprandje blikspuut en natuurlijk voetbal te spelen,voetbal werd meestal achter de steelvlietstraat gespeeld bij de zandbak waar we de zitbanken als voetbaldoeltjes gebruikten.ik ging naar de lagere school de sintlucasschool aan de ookmeerweg,kan mijn meester bert volkerijk,meester brammer,jufrouw bitter,jufrouw de lange, voor handarbeid was er jufrouw mans(denk ik) tekenen meester dirksen(dacht ik)nog wel herrinderen,mijn schoolvrienden waren toen max vitalis,paul mens .zomers gingen we vaak zwemmen in de sloterplas of ook wel in de sloot bij hoekennes,daar sprongen we dan van de brug af,en er stond daar op de hoek zo,n mooi rond huisje waar ze patat en ijs verkochten,op de terug weg ging ik graag langs banketbakker van elst die verkochten heerlijk zelfgemaakt ijs,en aan het einde van de osdorperban was van vliet ook zeer geliefd om zijn patat,wat ook erg leuk was dat er aan het eind van de steelvlietstraat een klein snoepkraampje stond,ja die man woonde tegenover ons,je kon daar de centdrop per stuk kopen 1 cent per stuk,hoe vaak ik daar ben geweest met een stuiver of dubbeltje,was de tyd dat de voddeboer en de schillen boer nog door de straten reed met paard en wagen,de melkboer met zijn handwagentje(later had hij een srv wagen)de zundapps kreitlers puchjes waren toen veel in het straatbeeld te vinden,erg mooie tyd ,hopelijk weten nog meer mensen wat over die tyd vind ik erg leuk om te lezen,en ja ik vraag mijn ook wel af wat is er van mijn oude vrienden geworden hopelijk schrijfen ze hier ook wat nou ja jylly krijgen van mijn de groeten sylvester

sylvester

sylvester doek

hoi joke dat is leuk dat ik hier terecht kom ja ik kan mijn jou goed herrinderen ik woonden ook op nummer 19 jij 1 hoog ik 4 hoog dus ik kon jou mooi water en knijpers op je hoofd gooien ,ja echt een toptyd daar vroeger in osdorp altyd buiten en iedereen op de balkons gezellig was dat jaa de snoepkraam op de hoek uhh nou als je mijn oude foto,s wil toezenden zou ik dat erg leuk vinden
mijn e mail sylvester.doek @hetnet.nl

ook een ouwe bewoonster uit de steelvlietstraat

Hoi, Ik, wij woonde ook in de steelvlietstraat op nummer 19
Zo ronde jaren 1960 wij warende eerst bewoners van deze woning we waren een groot gezin met 6 kinderen
En het snoep kartje weet ik nog heel goed deze man van de snoep kar woonden tegen over ons ik heb ook nog en foto van deze snoepkar

We ging ook vaak naar het club huis volgens mijn was dat ook op het OUDEDINGEN PAD, als ik het goed heb.
Het was een leuke tijd en ik kan ook nog herinneren dat alle moeder op balkon stond te praten, dat waren nog eens tijden.

Mijn ouders werkten allebei bij. En als de kat van huis is, haha
Dan haalden mijn oudste zus alle meiden binnen ook jongens.
Van Graswijk dat was een ploegje jongen, tot mijn moeder daar achter kwam, maar dat heb nog zeker een jaar geduurd.

Toen we later groter waren gingen wij naar de osdorpenban, naar het clubhuis kwak en naar de disco bij de uitweg (dat was de kerk).
Ik denk dat we wel bekend waren in deze buurt.
Er stonden altijd jongens met brommers bij ons voor de deur.
En zo nu en dan kwam ook de politie langs, voor die jongens niet voor mij.

Ik was zo een jaar of 12 en ging verhuizen naar de Hoogheemraadweg, ik vond het niet leuk het was daar zo saai.
Onze ploegen meiden en jongens ging toe uit elkaar, jammer hoor.

Maar ik denk nog wel vaak aan deze tijd
Vooral als ik weer in osdorp kom, waar mijn moeder nog altijd woont, nu in de aker.

Ja, Osdorp is niet meer Osdorp. Vroeger heette het "de tuinstad".
Nou laat het woordje tuin er maar af,"Groen is het niet meer".
Dat het vernieuwd moet worden dat snap ik maar ze gaan wel veel te ver.
Ik heb ook nog later op de Pieter Calandlaan gewoond, toen was ik al uit huis.
Als ik daar nu kom kan ik het niet meer terug halen.
Maar goed, ik woon nu in Amsterdam Noord (Nieuwendam)

Ik heb nog meer ouwe foto van de Steelvlietstraat. Kan doorgestuurd worden hoor!
Ik vind het leuk dat ik jullie verhaal heb gelezen, ik herken mij zelf erin en dwaal dan ook even af in de tijd van toen
Bedankt voor jullie verhalen. Hopelijk volgen er meer.
Met groet, J.M.

Re: Uit de verhalenwedstrijd: 'Osdorp toen jaren 60'

Mooi verhaal.....ik verdwaal heel even weg in mijn gedachte....wij woonden in de steelvlietstraat vanaf 1962....prachtige tijd, echt waar....met oud en nieuw was het inderdaad op jacht naar kerstbomen...wij pikte ze meestal weg uit de schoonboomstraat..smile...zo ging dat...ik zat op de sint lucas school...staat er allang niet meer....lange zomers buiten spelen...onder de tuinslang staan die de bewoners over het balkon hadden hangen...zwemmen in de sloterplas....ome arie kwam langs met de ijskar...trekdrop of een matje halen bij het karretje zoals jij omschrijft...voor 50 cent naar de film in mijn oude school...op het moment dat ze gingen draaien zij die man...licht uit en draaien maar...op het moment dat het licht uitging hoorde je de vast gekoppelde stoelen ratellen..de stoelen zaten aan elkaar vast met een veer...die werden dan bij de eerste stoel losgekoppeld waardoor er een ratelend geluid losbarste...en dan iedereen lachen.....elke dag buitenspelen...iedere dag onbezorgt...voetballen...verstoppertje...touwtje springen...bordje tik...stoeprandeje....MMhhh ik zie het nog zo voor me...de zomers leken altijd langer en warmer...de weken leken maanden...dat alles ik osdorp in de jaren zestig...het eerste kusje van een meisje in het park....ik wordt oud...smile...nu wordt de wijk de komende jaren gesloopt....dan kan je er niet meer fysiek naar terug gaan...blijft over die fijne gedachten van je jeugd....ik zie me nog als kleine jongen lopen door de straat...is niet meer...de tijd heeft mij/ons ingehaald....die tijd is niet meer.....hangen op de draaimolen in de speeltuin...blauw was hij...tot je er af toe misselijk werd...dan was het tijd om naar huis te gaan langs het OUDEDINGEN PAD ...zo heten die kop-straat richting de steelvlietstraat...langs de betonnen paal die er nog steeds staat...die paal staat symbool voor de zoveelste heipaal die in de grond was gebracht, in de wijk...ook die paal wordt straks uit de grond getrokken....weg wijk...zal je missen....groetjes van een OUDE BEWONER uit de steelvlietstraat...R.F.