Opening “Charles & Antoine” in Osdorp

Osdorp

Het was in de tijd, begin jaren zeventig, dat de eerste winkel van "C&A" haar domicilie vond in de nieuwbouw op het Osdorpplein. De zoveelste C&A op rij maar de eerste in Osdorp! Een aanwinst voor het winkelend publiek in het algemeen en voor de moeders in het bijzonder.

Het Osdorpplein in 'het begin' Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1968

De feestelijke opening
Dit heugelijke feit werd natuurlijk uitbundig gevierd. Waarschijnlijk op een zaterdag want het was een drukte vanjewelste in en rond de winkel. Zoals bij elke opening stond een deel van het pand nog in de steigers en kon je zien dat alle bouwactiviteiten snel waren afgerond. De verantwoordelijken hadden de voorzijde van de winkel echter keurig opgepoetst. Terwijl de ouderen zich tegoed deden aan de openingskoopjes, vermaakten de jongeren zich op het plein.

Ze konden ternauwernood ontsnappen
C&A speelde in op de wens van de jeugd en liet petjes uitdelen. Voor de jonge lezers: Wat vroeger petjes heetten worden tegenwoordig 'caps' genoemd ... De petjes, rood en voorzien van het witte C&A embleem, waren niet aan te dragen. Overal stonden jongens en meisjes te roepen naar de uitdelers. Deze laatsten konden soms ternauwernood ontsnappen aan de duwende menigte.

Plotseling kregen de uitdelers hulp van bovenaf. Er vielen rode petjes uit de lucht.
Ze begonnen zelfs van het dak te gooien! Op deze manier ging het blijkbaar snel want korte tijd later verlieten veel jongeren voldaan het strijdtoneel. Persoonlijk had ik mijn plannetje al klaar wat ik met mijn exemplaartje zou doen. Bleken!

Een ander mode verschijnsel in die tijd was bleekwater. De jeugd had de gewoonte om de oude kleding te bleken. Met name de manier waarop was belangrijk ... Niet zomaar bleekvlekken maken dus. Nee hoor, in tegendeel! Eerst bestudeerde je goed waar de bleekversiering moest komen. Vervolgens trok je het deel van de kleding omhoog tussen duim en wijsvinger.

Om die pluk met textiel deed je een elastiekje ... Zie je het voor je? Een soort 'punt van je zakdoek'. Deze in elkaar gedraaide punt deden we in de bleek. Korte tijd laten drogen, elastiek verwijderen et voila! Een prachtige bleekafbeelding was het resultaat!

Mijn petje
Of dit uiteindelijk gelukt is met mijn petje? Ik weet het niet meer.
Misschien heb jij hier ervaring mee?

Hilbert Steensma

Hilbert Steensma was een van de cursisten van de schrijfcursus in november 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis. Deze cursus is onderdeel van het project Vertelfestival dat op 29 januari 2012 plaatsvindt en dat gehouden kan worden door subsidie van het SKANfonds.

Kora Millenaar

Meer oude info Osdorp

Als jullie meer foto's hebben ontvang ik ze graag en zal met jullie naam ze op de site plaatsen.
kodeproductions@gmail.com

Hilbert

Ha Willem! Tja, dat Charles en Antoine uit de dikke duim komen weet ik maar de echte namen heb ik nooit over nagedacht. Dus niks geen piet lut! Een goed journalist... Dank voor de aanvulling.

Willem Verbruggen

Leuke herinnering, Hilbert. Voor pietlutten zoals ik: de echte namen van de C&A-oprichters waren Clemens & August.
(Even aanklikken om de plaat groter en de tekst leesbaar te maken).

Clemens & August Brenninkmeijer