Afscheid van Osdorp

Osdorp

Moeder heeft met het afsluiten van 2009 tevens de deur van ons ouderlijk huis in Osdorp achter zich dichtgetrokken …

Het ouderlijk huis van Hilbert Steensma, Groenpad 27-39 wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1958-1959 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1958-1959

Mijn ouders besloten in 1957 om in Amsterdam te gaan wonen. Zij als geboren Rotterdamse en hij als een volbloed Fries. Dankzij deze dappere, moeilijke beslissing hebben wij de eer gehad om daar op te groeien. Samen met mijn twee broers en een zusje kwamen we via 10 jaar Geuzenveld uiteindelijk in Osdorp terecht.

Ons Osdorp
Waarvan we inmiddels elke stoeptegel kenden. Ik kwam nog geregeld in ons ouderlijk huis in Osdorp.
- Brood van Imming
- Osdorpplein
- Gratis parkeren
Al heb ik Osdorp zo'n 25 jaar geleden verlaten, voelde ik mij nog steeds een oudgediende. Soms keek ik de huidige bewoners aan met een gevoel van:
"Je moest eens weten! Jij komt net kijken."
- Ik heb kolenhandel van Vliet meegemaakt
- De Spar op de Osdorperban
- En Albert Heijn prominent in wat tegenwoordig de shopperhal is
- Ik heb de HEMA gekend zonder bovenverdieping en roltrap
- De bouw van C&A en de Meervaart
- Jongerencentrum KWAK gelegen aan de Osdorperban
- Ik heb de Osdorperban geasfalteerd zien worden
- Zondags speelden S.L.T.O., V&V en Z.S.G.O. op sportpark Ookmeer
- Op de plek van het politiebureau heb ik gevliegerd en gevoetbald
- Ik ken Rochdale nog als Patrimonium

Einde van een Amsterdamse periode
De laatste maand van 2009 volgde de apotheose. Wekelijks waren we op het Groenpad.
Ons huis moest worden leeggehaald. Schoon opleveren voor Patrimoni… euh … Rochdale. 28 december hebben we de sleutels ingeleverd. Na 43 jaar LIEF en leed. Over en uit. De herinneringen aan de liefde hebben die van het leed overwonnen.
Nu is er slechts genetisch materiaal achter gebleven dat langzaam zal verwaaien met de stofresten van de renovatie. Onze moeder is inmiddels verhuist naar een dorp onder de rook van …
Nu, na 53 jaar is er dus een einde gekomen aan onze Amsterdamsche periode. Onze familietraditie kabbelt weer rustig voort. Alle gezinsleden in hun eigen dorpje of stadje, maar niet meer in het mooie Amsterdam.
We schreven geschiedenis!

Lees hier alle verhalen van Hilbert Steensma.

Bekijk meer afbeeldingen

Hier op de hoek van Meer en Vaart en de Osdorperban vliegerde Hilbert destijds. wie, wat, wanneer, waar Inmiddels is de karakteristieke 'bocht' in de weg verdwenen - er ligt nu een groot kruispunt, een kale vlakte - en ook zijn de flats rechtsboven vervangen door moderne huizenblokken. <br />Foto: eigendom Stadsdeel Osdorp. Bron: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, datum onbekend

Henk de vries

Re: De mooiste buurt uit Amsterdam

Fred Schoorstra:
Het was in november 1959 toen wij aan de Ookmeerweg 221 kwamen wonen. Ik was 2 1/2 jaar oud. Fam Bergsma, Brinxsma, Hamersveld, Busbach, Derksen, Looyse, De Wilde, Van de Sande, Westerdiep, Adriaanse, De Wette allemaal bewoners van het 1e uur. De vader des huizes werkte vaak bij "de overheid". Defensie, Nederlandse spoorwegen, politie, belastingdienst, douane. In de benedenwoningen groete gezinnen met 3 of 4 kinderen. Eerste tot 4e etage 1 of geen kinderen en vaak een jong echtpaar. Mijn ouders zijn later naar Nieuw Sloten gegaan in een 55 + woning. Mijn zusje werkt (nog steeds) bij bakker Imming en woont zelf ook in N-Sloten. Ik rijd in mijn werk nog vaak langs ons "oude huis" en zie hoe deze buurt naar de ......is gegaan. Vuil, troep, hangjongeren met het oog op ellende. Het sportpark Ookmeer, maar voor hoelang nog ? Wij keken elke thuiswedstrijd van DCG vanuit de "achterkamer" op het hoofdveld. Meer en Vaart compleet van de aardbodem en torenhoge flats. Op het oog een prachtige buurt met veel nieuwbouw. Toch kan het nooit meer worden wat het was in mijn ogen. Dan zie ik de zwart/wit foto's en gaat mijn hart sneller kloppen.

Ellen de Vries

Re: Re: Ons Osdorp

Hans:
Okko:Een mooie opsomming Hilbert,Een aanvulling van herinneringen die mij te binnen schieten.Het was de tijd dat:-Onze trap nog wekelijks werd schoongemaakt door de bewoners.-Het bruggetje tussen het Groenpad en het Osdorpplein normaal, zonder enige hindernis, toegankelijk was.-Blokker nog Dake heette.-Duyvene en Remmers nog op het Osdorpplein gevestigd was en grammofoonplaten verkocht.-Dirk van den Broek nog een snackbar had.-Televersum in de Simonskerkestraat gevestigd was.-Vadertje tijd en andere winkels nog in een noodgebouw waren ondergebracht.-Radio West nog op het Tussenmeer gevestigd was en ook grammofoonplaten verkocht.-Het postkantoor nog op het Osdorpplein gevestigd was voordat het naar het Tussenmeer verhuisde. (Het postkantoor zat op de plek waar later de broodafdeling kwam)-Het gebouw, waar ooit Willy Alberti was gevestigd, nog gebouwd moest worden.De Opgang en de Uitweg nog bestonden.Het donker bruine kantoorgebouw, waar eerst een parkeerterrein lag en later een reisburo was gevestigd, nog gebouwd moest worden. Later werd hier tegenover het urinoir geplaatst.-De Gruijter nog op de Osdorperban gevestigd was.-Lijn 17 nog reed naar het Dijkgraafplein.-Het landje (braakliggend terrein) bij de Sloterplas nog onbebouwd was. Er lag alleen een trappetje.-Er nog een dijk lag achter de Piet Calandlaan bij de J de Koostraat.en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.Er is veel veranderd in Osdorp.Osdorp is Osdorp niet meer !!!!!
Hoi Okko,
Lijn 17 rijdt al een aantal jaartjes weer naar het Dijkgraafplein, lijn 1 rijdt o.a. via Meer en Vaart en de Pieter Callandlaan naar de Aker.

Oh mensen wat een mooie herinneringen en alles zo herkenbaar.Ben zelf geboren in Osdorp Cruuskerkstraat op mijn 12de naar de Van Suchtelen van de Haarestraat toen 8 jaar amsterdam oud zuid en weer terugmet dochter naar de martini van geffenstraat. Woon nu 10 jaar in Hoofddorp en ben eigenlijk blij weg te zijn uit een ander Osdorp, het is niet meer het osdorp zoals wij het kende, al jaren niet meer. Daarom vind ik het zo mooi om hier al die mooie verhalen te lezen en met een traan in mijn ogen terug te denken aan de GOEDE OUDE TIJD. Bedankt allemaal.

Gino

Okay

Ik lees met veel plezier en heimwee je verhalen Hilbert en word er zowaar melo van maarja dat schijnt bij ouder worden te horen.....denk ik, maar mis die ouwe tijd en mijn jeugdjaren hier in Osdorp wel hoor, ik woon er nog steeds maar er veranderd teveel.
De sloop van mijn oude buurtje is voorlopig opgeschort maar mijn ouderlijk huis moest er wel al aan geloven, mijn moedertje is niet zolang geleden overleden, zij kwam als eerste in onze ( nieuwbouw ) woning aan de Steelvlietstraat en zij ging er als laatste weer weg.

ger van der horst

Re: Geertruida

Okko:
Ik (broer van Hilbert) werkte in (1968 meen ik) bij Dake op het Tussenmeer. Mijn moeder werkte daar ook en had pas haar EHBO gehaald. Op een gegeven moment hoorde ik sirenes en ook dat er iemand onder de tram was gekomen. Schuin tegenover Dake ter hoogte van de oversteekplaats stond inderdaad een tram stil met de nodige omstanders eromheen. Mijn moeder rende erheen om als EHBO-er enige hulp te kunnen verrichten. Even later kwam zij ten onverrichte zaken terug en vertelde treurig dat het een meisje was en dat het te laat was. Een tijdje later hoorde en zag ik hoe een huilende vrouw, helemaal van streek, door een aantal omstanders weg werd gevoerd, langs Dake naar een winkel in de buurt. Al schreeuwend riep zij: ' mijn kind, ohhh mijn kind'. Ze wilde terug maar werd vastgehouden. Ik zal dit tafereel nooit vergeten.

Ik kan mij dit ook nog goed herinneren de emotie maar vooral de geur die daar hing. ik was toen nog een tiener maar dit geheel had een enorme inpact op mij. ger vd horst

Erik van der Ood

De Gruijter

Groet,Erik van der oord

Gerrit

sportpark

Jammer maar V&V speelde nooit op zondag is een zaterdagclub.

Vespucci speelde wel op zondag op dezelfde velden.

Eric de vries

Het ouderlijk huis

Mijn ouders zijn in Osdorp komen wonen als eerste bewoner van de van Suchtelen v/d Haarestraat, op 51 4 hoog. Na het overlijden van onze moeder heeft mijn vader daar nog een tijdje alleen gewoond maar toen hij weer een relatie kreeg had hij besloten om in 2000 bij zijn vriendin in te trekken in Slotervaart. Na zo'n 40 jaar moest alles weer in oorspronkelijke staat terug gebracht worden en ik had de eer om hierbij te helpen. Toen ik een kleine jongen was hadden mijn ouders besloten om de barst waar je gewoon door naar buiten kon kijken dicht te stoppen met oude kranten en er een schrootjes wand tegen aan te zetten. Het was het raam dat uitkeek op het AW Grotenhof. De schrootjes moesten er uit zelfs nadat mijn vader de opzichter erop gewezen had dat er een grote scheur net onder de dakrand in de muur zat. Terwijl ik de boel stond af te breken, kwam ik van alles tegen. Stukjes achtergebleven behang, bruin geverfd plafon die uiteraard ook verstopt zat onder een schrootjes plafon. Het was een fijn huis, klein maar groot genoeg om met vijf personen in te leven. Toen alle werkzaamheden waren voltooid keek ik naar mijn pa. Wat moet er bij hem door zijn hoofd gespeeld hebben op dat moment. Mijn broer ik en mijn tweeling zus waren hier volwassen geworden, mijn moeder was hier gestorven, kortom op deze plus minus 60 vierkante meter waren in de loop van jaren heel veel mooie maar ook veel minder mooie zaken de revu gepasseerd. Gaat het pa, vroeg ik hem terwijl wij nog even in de rondte keken.
Het bleef even stil en toen een simpel, kom jongen we gaan. Een vreemd moment toen wij samen de trap afliepen en afscheid namen van elkaar en ons oude huis. Ik liep naar het Tussenmeer via de doorgang waar vroeger de gruyter had gezeten en moest even denken aan mijn moeder. Als kind zag ikhaar door deze zelfde doorgang aan komen lopen met twee tassen boodschappen aan haar handen, vanuit de keuken van het huis waarvan de deur nu definitief op slot was gegaan.

Hans

Re: Re: Nieuw Sloten

anna:
Hans Cijs:Dag Hilbert, Hilbert een moment met veel gevoel, een doorleefd gevoel, ik weet hoe jij je voelt.Mijn ouders zijn reeds geleden uit Osdorp vertrokken, eerst vanaf 1961 Pieter Oosterleehof en vanaf 1970 naar de Midelveldstraat.Inmiddels woon ik reeds 15 jaar met mijn vrouw en twee dochters in Nieuw Sloten en fiets dagelijks aan de overkant van de Slotervaart waar ik soms een weemoedige blik op ons eerste huis in Osdorp werp.Herinneringen aan Osdorp, uiteraard mijn vrienden, Ben, Okko, Gerrit, Hans enz. Mijn eerste vriendinnetjes (hoe zou het met ze zijn?) Maar vooral de strenge winter van 1963, het eerste bandje "Stockyard" komt binnenkort een artikel over p deze site. Maar ook de lol en gekkigheid die wij uithaalden, vooral met de boys en girls van het Groenpad e.o. dat staat nog stevig in mijn geheugen gegrift.Goede, mooie, te gekke herinneringen.Een grote rëunie met al de boys en girls van vroeger dat lijkt me wel wat, ff lekker vet nagenieten alle deugden en ondeugden.............................Maar mijn zus woont nog steeds in Osdorp en ik kom er dagelijks, dus heb ik geen recht van spreken.Hilbert sterkte.Groetjes, HansP.s. heb weer een nieuwe (Rock)band naam: "Covent Garden"Live goes on.............................................................................
Leuk jou hier te treffen. Heb lang in Osdorp gewoond in de La Sallestraat.
Mijn ouders zijn al heel lang goede vrienden van jouw ouders. Zij wonen toevallig allebei nu in Amersfoort.
Leuke tijd was het in Osdorp.
Na 47 jaar in Amsterdam gewoond te hebben woon ik nu in Hoofddorp.
Annette Jansen-Nieuwenhuize

Hoi Anette, ik zie je reactie nu pas. Klopt allemaal, volgens mij had je ook nog een broer (Leo?) en een oudere zus. Ik woon met vrouw en twee dochters in Nieuw Sloten.

Hans

Re: Ons Osdorp

Okko:
Een mooie opsomming Hilbert,
Een aanvulling van herinneringen die mij te binnen schieten.
Het was de tijd dat:
-Onze trap nog wekelijks werd schoongemaakt door de bewoners.
-Blokker nog Dake heette.
-Duyvene en Remmers nog op het Osdorpplein gevestigd was en grammofoonplaten verkocht.
-Dirk van den Broek nog een snackbar had.
-Televersum in de Simonskerkestraat gevestigd was.
-Vadertje tijd en andere winkels nog in een noodgebouw waren ondergebracht.
-Radio West nog op het Tussenmeer gevestigd was en ook grammofoonplaten verkocht.
-Het gebouw, waar ooit Willy Alberti was gevestigd, nog gebouwd moest worden.
De Opgang en de Uitweg nog bestonden.
-De Gruijter nog op de Osdorperban gevestigd was.
-Lijn 17 nog reed naar het Dijkgraafplein.
-Er nog een dijk lag achter de Piet Calandlaan bij de J de Koostraat.
en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Er is veel veranderd in Osdorp.
Osdorp is Osdorp niet meer !!!!!

Hoi Okko,

anna

Re: Nieuw Sloten

Hans Cijs:

eric de vries

maanhuisje

het stonk er naar urine maar waar is dat ding gebleven en zijn er nog foto's van?

Hilbert Steensma

Naar de kl*te?

Wat mij enigszins verwonderd zijn de vaak negatieve reacties over NU ten opzichte van vroeger.
Het hoort nu eenmaal bij nostalgie, herinneringen. Denken aan hoe het vroeger was. Beter. Mooier. Warmer.
In die zin snap ik de gevoelens van mijn leeftijdgenoten. Onze buurt was vroeger gewoon, euh... onze buurt? Ja! Onze buurt was van ons zoals onze buurt nu van anderen is.
Men geniet en sommige bewoners ergeren zich zoals men zich ook aan mij ergerden.
Mensen het is minder erg dan het lijkt.
"De buurt verloedert!". Hoezo? De jeugd van heden zal op 'het geheugen van West' van de toekomst gelijke geluiden geven. Zou de jeugd van nu minder genieten dan wij destijds? Ik geloof er geen snars van!

Fred Schoorstra

De mooiste buurt uit Amsterdam

Bart

Wat een herinneringen.
Ik woonde van 1959 tot 1971 op de Osdorperban, ongeveer ter hoogte van snackbar (v/h kolenhandel) Van Vliet, bakkerij Imming (v/h Van der Meer?) en van de Houtban. Dus precies gedurende de sixties. Ik was 3 toen we er kwamen wonen,
Ik vond het heerlijk in Osdorp; als ik foto's zie van mijn ouwe buurtje, zoals bijvoorbeeld op het Beeldarchief van de stad Amsterdam, voel ik weer helemaal dat schooljochie. Het was natuurlijk ook een fantastische tijd. Onze eerste televisie, onze eerste wasmachine, een telefoon, onze eerste auto, onze eerste buitenlandse vakanties, dat gebeurde allemaal in Osdorp. Olympische Spelen en WK's voetbal, Tours de France, Ard en Kees: Osdorp! De Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, de Doors: Osdorp! De moord op John Kennedy, Martin Luther King, Robert Kennedy, de maanlanding, Provo en de Telegraafrellen, allemaal in Osdorp. Legendarische televisie (Hoepla, De Vuist, Mies-en-scene, Forsyte Saga, Swiebertje, Oebele, De Wrekers, Monty Python) en radio (Veronica - 1-9-2, goed idee, luister mee naar Veronica), allemaal terwijl ik in Osdorp woonde.
Net niet op de foto van de bocht boven, maar iets meer naar rechts: het verlengde van de Meer en Vaart, met scholen in noodgebouwen (de Gijsbrecht van Amstel, kan ik me herinneren; een technische school?). Ik zat in een van die noodgebouwen op school, een dependance van de Lucasschool, toen Ajax Liverpool met 5-1 versloeg in de mist. Onvergetelijk.
De laatste keer dat ik in Osdorp op bezoek was zag ik een nieuw appartementencomplex, met assymetrisch aangebouwde balkons in felgekleurd glas. Best mooi, maar daar stond vroeger dus wel mijn lagere school! De Lucas-school, aan de Ookmeerweg...gesloopt!
Wij woonden in een huis van de RK Woningbouwvereniging Dr. Schaepman, en dus hadden wij letterlijk tientallen buurjongetjes en -meisjes die allemaal naar die zelfde school gingen.
Hebben er meer lezers op de Lucasschool gezeten?
Bijna op de dag af 25 jaar geleden zijn wij in Osdorp teruggeweest om mijn veel te jong gestorven vader te begraven. De route leidde langs ons oude adres, Osdorperban 415. Ik weet niet precies wat het is, maar het voelde als veel meer dan gewoon een huis waarin ik gewoond heb. Misschien komt dat omdat het je jeugdjaren zijn, waarin herinneringen zich veel sterker vastzetten? Met andere huizen heb ik dat helemaal niet zo erg.

Okko

Geertruida

Hilbert

Geertruida

Ja, triest verhaal. Zij zat bij ons op de Kraemerschool. Als ik mij goed herinner zag zij haar oma lopen aan de overkant en rende ze enthousiast Tussenmeer over.

anneke.jonker

nostalgie

heb jaren in de viveportenstraat gewoont met ouders en broers.
kijk vol verlagens en herinderingen terug naar de jaren 65/75
er is testijds een tram ongeval gebeurt op tussenmeer tegenover dirk van den broek.hierbij kwam mijn school vriendinnetje om (geertruida) weet helaas niet meer de achternaam of juiste overlijden datum .misschien iemand die dit leest?
je mag altijd mij een mail sturen anneke.jonker@telenet.be
groetjes anneke

Okko

Ons Osdorp

bert klop

kwak

inderdaad, het leeghalen van het ouderlijk huis, en wat dat met je doet, zo mooi verfilmd in een tv serie door "amsterdam wester" frans bromet.

Van jouw herinneringen ken ik weinig meer dan JC Kwak, het eerste Herman Brood concert voor 50 man, Kayak, Finch met Peter Vink van de Kjoe en Galaxy Linn met Robbie van Leeuwen van Shocking Blue. Wij woonden in Bos en Lommer en in Osdorp kwam ik zelden. wel naturlijk in de Meervaart en met gym deden we soms een rondje Sloterplas.

Hans Cijs

Nieuw Sloten